Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Wegańskie, bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą to błyskawiczna i zdrowa przekąska. Przygotujecie je w 20 minut i pewnie równie szybko znikną ze stołu, więc można od razu przygotować podwójną porcję ; ) Polecam!!!

Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki (7-8 ciasteczek):

  • 150 g masła orzechowego
  • 50 ml syropu klonowego
  • 5 sztuk daktyli
  • 50 g gorzkiej czekolady *
  • 60 g mąki ryżowej
  • szczypta soli

*W wersji wegańskiej zwróćcie uwagę na skład.

Daktyle zalać wrzątkiem, moczyć przez kilkanaście minut, a następnie odsączyć. Masło orzechowe wymieszać z syropem klonowym. Dodać połowę posiekanej czekolady wraz z posiekanymi daktylami. Dodać mąkę ryżową wymieszaną z solą, wymieszać łyżką. Za pomocą zwilżonych dłoni formować ciasteczka (ok 1 łyżki masy na ciastko) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut pilnując, aby się zbyt mocno nie przypiekły. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na blasze. Resztę czekolady rozpuścić w miseczce na parze, udekorować ciasteczka.

Smacznego!

bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasteczka z masłem orzechowym przepis

Inspiracja

Komentarzy: 18

  1. Isia
    20 marca 2020 / 15:59

    Pożeram monitor!!!

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:51

      Miło mi, że się podobają 🙂

  2. Ewa
    20 marca 2020 / 18:02

    Zdjęcia są tak apetyczne, że tylko chce się biec do kuchni i piec 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:51

      Bardzo dziękuję i pozdrawiam 🙂

  3. Majka
    20 marca 2020 / 18:56

    Super, wszystkie składniki są 😍 Must be, będziemy robić 😉

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:52

      Mam nadzieję, że posmakują 😀

  4. ania
    20 marca 2020 / 19:45

    My teraz tez pol dnia spedzamy w kuchni i ciasteczka czesto na tapecie wiec na pewno zrobimy 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:52

      Wcale się nie dziwię 🙂 u nas ciasteczka też na okrągło 🙂

  5. Dorota
    21 marca 2020 / 0:50

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:53

      Super, że posmakowały 🙂

  6. 22 marca 2020 / 19:01

    Co można użyć zamiast kolnowego syropu ?

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:58

      Syrop z agawy, ryżowy, daktylowy lub miód 🙂

      • 29 marca 2020 / 10:58

        A co zamiast daktyli ?

        • Marta
          Autor
          29 marca 2020 / 23:58

          Np. rodzynki 🙂

  7. Aga
    29 marca 2020 / 10:54

    A co zamiar datkyli ?

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 23:58

      Mogą być rodzynki 🙂

  8. 3 kwietnia 2020 / 21:50

    Czy mozna uzyc innej maki? A jesli tak , to jaka najlepsza?

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2020 / 1:22

      Można, np. pszennej 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
19 − 9 =