Ciasto ambasador

Po publikacji przepisu na Sernik Ambasador, który bardzo przypadł Wam do gustu, przyszła pora na Ciasto Ambasador : ) Jest to obowiązkowy punkt każdej rodzinnej imprezy i pomimo, że ciasto zawiera w sobie wiele różnych smaków, całość idealnie się komponuje. Górna warstwa ciasta występuje u nas z brzoskwiniami, ale słyszałam, że popularna jest również opcja z galaretkami : ) Ciasto może wyglądać na dość skomplikowane, ale jest naprawdę proste do przygotowania. Polecam!!


ciasto ambasador przepis

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 23 x 33 cm):

  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (typ 450)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na gładką, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać po jednym żółtku, nadal miksując. Dodać mąki wymieszane z kakao oraz olej i ponownie zmiksować tylko do połączenia się składników na najniższych obrotach miksera.  Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce, jeśli powstanie nam “górka” można studzić uprzednio odwracając ciasto do góry dnem, aby się wyrównało.

Dodatkowo:

  • 4 opakowania herbatników typu petit beurre (po 59g)

Składniki na czekoladową masę:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 łyżki kremu czekoladowego (np. nutelli)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g rodzynek

Budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, dodając dodatkowo mąkę pszenną i ziemniaczaną. Przykryć folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni budyniu) i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. W między czasie dodać czekoladowy krem. Na koniec dodać czekoladę posiekaną na mniejsze kawałki oraz rodzynki i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć na przestudzony biszkopt. Na wierzchu ułożyć herbatniki, tak aby pokryły całą powierzchnię ciasta.

Składniki na śmietankową masę:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g miękkiego masła
  • puszka brzoskwiń w syropie

Budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu dodając również mąkę pszenną i ziemniaczaną do budyniowego proszku. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą (powinna dotykać powierzchni budyniu) i odstawić do przestudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszysty krem. Dodawać po 1 łyżce budyniu, nie przerywając miksowania. Brzoskwinie bardzo dokładnie osączyć z soku (można wykorzystać ręcznik papierowy), pokroić w kostkę i delikatnie wmieszać do śmietankowego kremu. Wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć ich kolejną warstwą. Całość polać polewą czekoladową, schłodzić (co najmniej kilka godzin) i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Polewa czekoladowa:

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 czubate łyżki kakao

Masło roztopić z mlekiem i cukrem na niewielkim ogniu. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. (Gęstość polewy można regulować przez dodanie więcej kakao lub mleka).

ciasto ambasador przepis

Ambasador ciasto przepis

Komentarzy: 45

  1. Majka
    11 maja 2017 / 10:08

    Ciasto WOW 💘💘💘

    • Marta
      Autor
      11 maja 2017 / 22:44

      Bardzo dziękuję 🙂

      • Majka
        3 czerwca 2017 / 18:03

        Ciasto jest fantastyczne! To taka delicja w pełnym tego słowa znaczeniu 😍

        • Marta
          Autor
          6 czerwca 2017 / 14:58

          Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  2. GaTa
    11 maja 2017 / 13:07

    Wpsaniałe 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2017 / 22:44

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  3. Kinia
    11 maja 2017 / 13:26

    Super uwielbiam takie ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2017 / 22:44

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Aga
    11 maja 2017 / 13:40

    Megaaaaa 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2017 / 22:44

      🙂 🙂 🙂

  5. Ola
    11 maja 2017 / 16:31

    Musi smakować wybornie 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2017 / 22:45

      Potwierdzam 😉

  6. Magda
    11 maja 2017 / 18:15

    Jakby mi takie ktoś upiekł….

    • Marta
      Autor
      11 maja 2017 / 22:46

      Najlepiej podrzucić pomysł komuś kto to lubi 🙂

  7. PiotrDymowski
    11 maja 2017 / 18:58

    pychotka.Zabieramsię do pracy!

    • Marta
      Autor
      11 maja 2017 / 22:46

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  8. Niki
    11 maja 2017 / 19:52

    Wygląda obłędnie 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2017 / 22:46

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. 11 maja 2017 / 21:50

    Wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2017 / 22:46

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  10. Danusia
    11 maja 2017 / 22:20

    Takie ciasta to ja lubię 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2017 / 22:47

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  11. ASIULA
    12 maja 2017 / 20:51

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      12 maja 2017 / 23:29

      Super, że ciasto posmakowało 🙂

  12. Qlqa
    14 maja 2017 / 16:54

    Wyszło idealnie i całe sie rozeszło w mig! A juz sie bałam ze nie wytrwa upałów 🙂

    • Marta
      Autor
      14 maja 2017 / 21:28

      Super! 🙂 cieszę się, że posmakowało 🙂

  13. Asia
    20 maja 2017 / 11:47

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:06

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  14. Jolka H.
    20 maja 2017 / 13:57

    Wygląda taaaak smacznie, aż się głodna zrobiłam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:05

      Bardzo mi miło i polecam wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:04

      Prawda 😀

  15. Kucharz
    1 czerwca 2017 / 12:39

    Na BN moja Babcia przygotowywała zawsze kisiel , kisiel z owsa , szary , o konsystencji galarety. Jadło sie to z cukrem skropione olejem.nigdy tego nie lubiłem.

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 12:02

      Nigdy o tym nie słyszałam 🙂

  16. Justa
    13 czerwca 2017 / 23:16

    Ciasto jest pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2017 / 0:31

      Super, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2017 / 23:54

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  17. Lila
    24 czerwca 2017 / 13:22

    Ciasto jest przepyszne cała rodzina zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2017 / 22:33

      Bardzo mi miło 🙂

  18. Ala
    17 sierpnia 2017 / 18:18

    Bardzo smaczne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:58

      Super, że posmakowało 🙂

  19. Kasia
    24 maja 2018 / 18:30

    Wyszło pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 maja 2018 / 0:37

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  20. Beata
    23 grudnia 2018 / 20:26

    Czy na pewno ta masa jasna miała być bez cukru ?

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:15

      Można dodać do smaku lub wybrać budyń z cukrem 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
7 + 26 =