Kontakt

blog kulinarny

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem to klasyk każdej wiosny : ) Jest bardzo, bardzo proste i błyskawiczne do przygotowania, a mimo to zawsze świetnie smakuje i nigdy chętnych na choćby jeden kawałek u nas nie brakuje : ) Ciasto pięknie wyrasta, jest wilgotne i długo zachowuje swieżość. Polecam!!!


ciasto jogurtowe z rabarbarem przepis


Składniki (blacha o wymiarach 23×33 cm):

  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • sok wyciśnięty z dużej cytryny
  • 150 ml oleju (rzepakowego)
  • 500 g naturalnego jogurtu (temp. pokojowa)
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki (płaskie) sody oczyszczonej
  • ok. 1/2 kg rabarbaru

Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olej rzepakowy i jogurt naturalny. Wymieszać silikonową szpatułką wyłącznie do połączenia się składników. Dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i ponownie bardzo delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników, nie miksować! Ciasto będzie dość gęste, przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar obrać, pokroić w mniejsze prostokąty i ułożyć na wierzchu ciasta delikatnie dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 35-45 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


ciasto z rabarbarem przepis


jogurtowe z rabarbarem przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 maja, 2017
Kategorie: Ciasta, Ciasta z owocami, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących

34 komentarzy

  1. Ania

    Piekłam już tej wiosny 🙂 Upiekę jeszcze raz, według tego przepisu 🙂

    1. Marta

      Polecam i mam nadzieję, że posmakuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że się podoba 🙂

  2. Olga

    Wspaniałe sie prezentuje ❤️

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Majka

    Rzeczywiście prosty ale jaki urodziwy 😍

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Tasha

    Wspaniały smak rabarbaru w cieście mniaaam już czuję ten smak 😊

    1. Marta

      Rabarbar w cieście jest idealny 🙂

  5. Aga

    Wspaniałe!!!

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  6. Ania

    Wyszło ekstra 🙂 no nie mogłam się powstrzymać i jeszcze na ciepło wleciało 😉

    1. Marta

      Super, na ciepło dlaczego nie 🙂

  7. MONIKA

    Uwielbiam ciasto z rabarbarem <3 Kolejny smak dzieciństwa. Tylko ja mówiłam nie rabarbar, a rumbarbar 😀 hahahaa

    1. Marta

      Hahah 🙂 Rumbarbar bardzo mi się podoba 🙂

  8. Joanna M.

    A ja tego ciasta nie znam :(. Muszę to zmienić. I to jak najszybciej, bo wygląda wspaniale.

    1. Marta

      Koniecznie, polecam 🙂

  9. Ten wpis wywołał wspomnienia z dzieciństwa 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, miło się cofnąć w ten beztroski czas 🙂

  10. Nina

    Wyszło pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  11. GaTa

    Mniam mniam 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  12. EmilkaB

    Są może wyniki konkursu? 🙂

    1. Marta

      Tak, zostały opublikowane na dole konkursowego wpisu 🙂

  13. Róża

    Najlepsze ciasto z rabarbarem jakie jadłam!!! wymiata!!! 🙂

    1. Marta

      Super, ogromnie się cieszę 🙂

  14. Uwielbiam rabarbar w cieście. Co prawda samo ciasto robię trochę inaczej, ale myślę Twoje równie dobre co moje 🙂 W każdym razie wygląda pysznie…

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  15. Nusia

    Ciasto jest pycha 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top