Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Arbuz

Ciasto szpinakowe z kremem śmietankowym, czerwoną galaretką i czekoladowymi “pestkami”, świetnie imituje arbuza. Ciasto sprawi dużo radości dzieciom i nie tylko : ) Szpinak to idealny zielony barwnik, który nie jest wyczuwalny w cieście, więc możecie wypróbować, nawet jeśli nie przepadacie za jego smakiem. Polecam!

Ciasto Arbuz


Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka (wielkość L)
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • pół szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak rozdrobić blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jajka (w całości) z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo jasnej i puszystej masy. Następnie cienką strużką wlewać olej, nie przestając miksować. Dodać papkę szpinakową, ekstrakt z cytryny i zmiksować krótko do połączenia. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w rozgrzanym do 160 C (góra-dół) piekarniku przez ok. 35 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce, odciąć górkę.

Składniki na śmietankowy krem:

  • 125 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 125 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Gotową masę przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać.

Dodatkowo:

  • 1 czerwona galaretka (dla lepszego efektu można dać 2)
  • garść drobinek czekoladowych lub borówek

Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku. Wystudzić. Lekko gęstniejącą wylać na śmietankowy krem, udekorować drobinkami czekoladowymi i schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Ciasto Arbuz jak zrobić
Ciasto Arbuz przepis
Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną i galaretką

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 maja, 2019
Kategorie: Ciasta, Ciasta z kremem, Przekładane, Z owocami

16 komentarzy

  1. Majka

    Przecudowny ❤ Niesamowicie cieszy oko, koniecznie do zrobienia!

    1. Marta

      Dziękuję, szpinak działa cuda 😉

  2. Gabi

    Rewelacja! Dzieciaki kochają leśny mech wiec to juz w ogole bedzie cudo! Galaretki nigdy dość wiec dam 2 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, 2 galaretki dadzą nawet lepszy efekt 🙂

  3. Marta

    Mam pytanie czy mrożonego szpinaku trzeba dodać tyle ile świeżego tzn 250g? z góry dziekuje za odpowiedź

    1. Marta

      Niestety z mrożonym będzie już inny efekt 🙁

  4. Isia

    Genialne wyglada pysznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  5. Nina

    Ciasto wyszło pyszne to szpinakowe jest wilgotne nie trzeba nasączyć i spodziewałam sie cos ala biszkopt ze szpinakiem ale to prawdziwe ciasto ciasto 🙂 a efekt wizualny rewelka 🙂

    1. Marta

      Tak, to jest raczej ciężkie ciasto, super, że posmakowało 🙂

  6. Lena

    Super ciacho 👌🏻

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  7. Kinia

    Super przepis nie miałam takich czekoladowych groszkow wiec dałam borówki i moim zdaniem zmiana nawet na plus 🙂

    1. Marta

      Fajny pomysł z borówkami 🙂

  8. Ania z.

    Pychotka kocham Twoje ciasta ze szpinakiem a najlepsze jest to ze nie lubię szpinaku … 🙂

    1. Marta

      Haha aż się uśmiecham do monitora 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
20 − 10 =


Top