Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Pysznotka

Ciasto Pysznotka to warstwowe ciasto, które urzeka smakiem i wyglądem. Wbrew pozorom nie jest trudne, ani bardzo czasochłonne do przygotowania za to efekt końcowy zadowoli każdego : ) Dwa blaty kruchego ciasta z powidłami, bezą i orzechową posypką, przełożone aksamitnym kremem budyniowym z dodatkiem ananasa. Polecam!!!

Ciasto Pysznotka


Składniki na kruche ciasto (blacha 33×23 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek

Wszystkie składniki wymieszać, szybko zagnieść ciasto (używam robota kuchennego). Podzielić na dwie równe części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Po tym czasie każde z nich rozwałkować i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 450-500 g powideł śliwkowych
  • 100 g orzechów włoskich lub pekan


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, ciągle miksując. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować na niskich obrotach miksera.

Na przygotowane na blachach ciasto przełożyć powidła, następnie bezową pianę, całość posypać posiekanymi orzechami. Obie blachy przełożyć do rozgrzanego do 170 C (termoobieg ) piekarnika i piec przez ok. 40 minut, uważając, aby orzechy zbyt mocno się nie przypiekły – w razie potrzeby przykryć blachy papierem do pieczenia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenek z 1 laski wanilii
  • 200 g masła (temp. pokojowa)
  • 1 puszka ananasa

1 szklankę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z mąką i żółtkami (używam blendera), a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, masa powinna być gładka i gęsta. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu cały czas miksując. Na koniec dodać pokrojone w kostkę i osączone z nadmiaru soku kawałki ananasa.

Ostudzone placki przełożyć budyniową masą i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Smacznego!

Pysznotka ciasto
Pysznotka przepis
Pysznotka ciasto
CIasto Pyszotka


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 maja, 2019
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Karnawał, Kruche, Przekładane, Sezonowo, Sylwester, Wielkanoc, Z owocami

22 komentarzy

  1. Isia

    Wyglada obłędnie upieke dla mamusi 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że Mamusia była zadowolona 😉

    1. Marta

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  2. Kasia

    Super ciacho 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  3. Milka

    Uwielbiam takie ciasta z Twojej strony kolejne zapisane w zeszycie 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  4. Majka

    Nazwa adekwatna do wypieku 😍

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  5. Mała Mi

    Pycha jest 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  6. Amy

    Cudowne ciasto 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Cudowne ciasto 😉 Takie najbardziej lubię!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  8. Takie ciasta najbardziej lubię!

    1. Marta

      Zawsze najszybciej znikają ze stołu 😉

  9. Dorota

    Przepyszne w końcu ciasto które mi wyszło od początku do końca 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 9 =


Top