W tym cieście zakochałam się dosłownie od pierwszego kawałka! Bardzo puszyste, wilgotne, z dużą ilością kruszonki – pycha! Tak nam zasmakowało, że przyrządziłam je już kilka razy, zawsze z innymi owocami. Inspiracja tutaj. Polecam!!!
Składniki na rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki letniego mleka
Wszystkie składniki (także te potrzebne do przygotowania poniższego ciasta) powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać mąkę i cukier, zalać letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut, aby zaczęły pracować ; )
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 24 x 28 cm):
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 4 łodygi rabarbaru
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, olej, mleko, jajka, szczyptę soli oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Wyrobić (ręcznie lub mikserem) gładkie, elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę :
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
Masło posiekać z mąką, dodać cukier i dokładnie wyrobić palcami. Na wyrośnięte ciasto ułożyć warstwę owoców, a następnie posypać je kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 C (góra-dół) piekarniku przez około 35 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków, czy jest on suchy, wtedy ciasto jest gotowe).
Smacznego : )
Klasyczna pychotka! 🙂
Autor
Dokładnie 🙂
pyszna klasyka:D i rabarbar:D
Autor
Klasyczne ciasta najlepsze 🙂
Ja w weekend robiłam z truskawkami:)
Autor
Z truskawkami też pycha! 🙂
o rajciu smak dzieciństwa 🙂
Autor
U mnie podobnie 😀
O tak najlepsze drożdżowe z rabarbarem ! 🙂
Autor
🙂
Najlepsze ciasto z rabarbarem, czekam cały rok jest pyszne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że tak mocno przypadło do gustu, polecam również z innymi owocami, aby nie czekać cały rok 😀
Uwielbiam ten przepis, bo zawsze wychodzi 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂
Moje ulubione 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Najlepsze drożdżowe jakie udało mi się zrobić, bardzo puszyste i mięciutkie, super przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Najlepsze drożdżowe jakie jadłam i w końcu nie jest suche tak jak moje zawsze były, dziękuję!
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu, to także moje ulubione 🙂
Pani Marto,
Czy można uzyc suchych drożdży? Dziękuję za informacje!
Pozdrawiam i gratuluje talentu do gotowania: )
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 przyznaję, że nie próbowałam, ale wydaje mi się, że 7g-10g (raczej skłaniałabym się ku 10 😉 powinno zastąpić podaną ilość świeżych 🙂
Pyszne ciasto, zamiast rabarbaru dodałam tryskawki i też się udało 🙂
Autor
Z truskawkami też lubię 🙂
Najlepsze ciasto drożdżowe, jeszcze się na nim nie zawiodłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
To ciacho jest genialne, niby proste a nie znam nikogo kto by wybrzydzał 🙂 Przepiękne zdjęcia żałuję, że nie potrafię tak uwiecznić moich wypieków to bym Pani podesłała 🙂
Autor
Dziękuję:) a zdjęcia chętnie obejrzę 🙂
Przepyszne! mięciutkie nie za słodkie, najlepsze po prostu 🙂
Autor
Zdecydowanie również moje ulubione 🙂
Jakoś nigdy nie miałam odwagi upiec drożdżowca gdy zawsze w domu była specjalistka od ciast drożdżowych aż w końcu się przemogłam i co najlepsze: to ciasto jest świetne, ani trochę gorsze od tego maminiego 😉
Autor
Ooo to największy komplement jak ciasto dorównuje do tego maminiego 🙂 Super, że się przełamałaś, bo drożdżowe zawsze są pyszne i pasują na każdą porę roku 🙂
PYCHOTKA !
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto jest wspaniale podczas przygotowania miałam trcohę watpliwości bo wychodziło dość rzadkie ale po upieczeniu bajka puszyste jak chmurka!!! zrobilam z brzoskwiniami 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
To drożdżowe ciasto bije u nas rekordy popularności zrobiłam je z konfiturą a wcześniej z mrożonymi owocami jak świeże się skończyły i zawsze pełen sukces 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Ciasto jest rewelacyjne czekałam na ten rabarbar żeby upiec pozdrawiam 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Rewelacyjny przepis dziękuję ciasto wyszło mi trochę rzadkie ale pózniej super wyrosło i było wilgotne jak widać wcześniej za duzo maki dawałam bo bałam sie tej konsystencji …
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Moje pierwsze drożdżowe i wyszło pycha dzięki 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Czy jeśli dałam trochę więcej mąki ciasto sie uda czy trzeba zacząć od nowa ? 🙁
Autor
Zależy ile to jest „trochę” 😉 Ciasto powinno się udać, ze względu na dodatek mąki może być mniej puszyste, bardziej zwarte, ale jeśli podsypała Pani niewiele więcej niż w przepisie, nie będzie to miało wpływu na efekt końcowy 🙂
Super przepis! Ciasto wilgotne, miękkie, rozpływa się w ustach. Pieczone rano a jeszcze wieczorem smakuje jakby przed chwilą było wyjęte z pieca😀
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂
czy z podanej ilosci skladnikow moge upiec to ciasto w tortownicy 24-26cm? czy ilosc skladnikow nalezy zmienic?
Autor
Trzeba przeliczyć, z podanej porcji pasowałoby na tortownicę ok. 30 cm 🙂