Ciasto Kawowa Chmurka to prawdziwa gratka dla wszystkich kawoszy. Kawowy biszkopt w towarzystwie intensywnego kawowego kremu, lekkiej śmietankowej masy pod delikatną bezą, a całość przełamana kwaskowym smakiem czarnej porzeczki. Ciasto smakuje wyśmienicie i świetnie sprawdzi się jako ozdoba na świątecznym stole.
Od zawsze miałam słabość do wypieków i lodów w każdym możliwym kawowym wariancie, pomimo, że samą kawę zaczęłam pić całkiem niedawno (odkąd w naszym domu pojawił się ciśnieniowy ekspres : ) ) Prawdziwą skarbnicą wiedzy na kawowe tematy jest strona Coffeedesk.pl Poza dużą dawką wiedzy znajdziecie tam super produkty – kawy, herbaty, ekspresy do kawy i przeróżne akcesoria, a także wyjątkowe książki. Jeśli szukacie prezentów na nadchodzące Święta to zdecydowanie dobry adres!
Ciasto Kawowa Chmurka przepis
Składniki na kawowy biszkopt (blacha 23×33 cm):
- 6 jajek (wielkość L, temp. pokojowa)
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka octu
- 175 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mielonej kawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier niewyczuwalny podczas rozcierania między palcami. Dodać żółtka i ocet, krótko zmiksować. Mąkę przesiać do masy wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Na koniec dodać sypką kawę, ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Składniki na kawowy krem:
- 260 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 240 ml mocnej kawy*
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 300 g dżemu z czarnej porzeczki
*Użyłam kawy z ekspresu ustawiając największą moc, aby była mocna. Można również użyć zwykłej, mielonej, ok. 2 łyżeczek na 240 ml wrzątku, przed połączeniem z żółtkami najlepiej ją przestudzić i przecedzić, aby pozbyć się fusów.
Mleko zagotować z cukrem. Kawę zmiksować blenderem z mąką pszenną, ziemniaczaną, żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Gotować, cały czas mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą. Masło utrzeć mikserem na jasny puch i następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony kawowy budyń, cały czas miksując.
Na blasze ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować go dżem z czarnej porzeczki, a następnie wyłożyć kawowy krem. Całość przykryć drugim blatem ciasta.
Składniki na śmietankowy krem:
- 500 g śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można pominąć)
Wszystkie składniki zmiksować na gęsty krem. Przełożyć na drugi blat ciasta.
Składniki na bezę:
- 3 białka (temperatura pokojowa)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Cukier powinien być całkiem rozpuszczony i niewyczuwalny, ubijanie może potrwać kilka minut. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy śmietankowy krem i włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z Coffeedesk
OMG ❤️❤️❤️ Miał być sernik ale bedzie chmurka 🥰
Autor
Super 😀
Bardzo apetyczne ciasto 😊
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Rewelacja 🙂
Autor
Super, że przypadła do gustu 🙂
Wygląda bardzo apetycznie upiekę na Boże Narodzenie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Co za piękność 😍 Już wkrótce będzie robiony 😋
Autor
Super <3
Ekskluzywny i pyszny ❤ Robi wrażenie, bo jest naprawdę wysoki 👌
Autor
Ogromnie się cieszę <3
Cudownie wyglada to ciasto 😊
Autor
Dokładnie tak smakuje 😉
Bardzo apetyczne 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Super ciacho 😊
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 😀
Jaka kawa będzie najlepsza?
Autor
Użyłam kawy z ekspresu o największej mocy 😉 Można również użyć zwykłej, mielonej, ok. 2 łyżeczek na 240 ml wrzątku, przed połączeniem z żółtkami najlepiej ją przestudzić i przecedzić, aby pozbyć się fusów 🙂
Mam pytanie odnośnie zapażonej nocnej kawy. Czy to ma być kawa rozpuszczalna czy sypana? Jedli sypana to ile wsypać tej jawy na te 240 ml (przestudzoną)??
Ciasto wyglada rewelacyjnie.
Autor
Użyłam kawy z ekspresu o największej mocy 😉 Można również użyć zwykłej, mielonej, ok. 2 łyżeczek na 240 ml wrzątku, przed połączeniem z żółtkami najlepiej ją przestudzić i przecedzić, aby pozbyć się fusów 🙂
Mam pytanie czy tej bezie nie zaszkodzi noc w lodówce? Nie zmięknie?
Autor
Nie zaszkodzi 🙂 beza zmięknie tylko odrobinę, ale nadal zachowa chrupkość i będzie łatwiej się kroić 🙂
Przepyszne ciasto masa kawowa rewelacja ❤️❤️❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Super ciasto 😊
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Nie myślałam że kiedyś znajdę lepsze niż malinowa chmurka a jednak! OBŁĘD cała rodzinka w nim zakochana są już nawet zamówienia na święta 🙂
Czy do biszkoptu należy dodać kawę rozpuszczalna czy sypaną?
Autor
Sypaną 🙂
Autor
Ale super! pozdrawiam 🙂
Mi też z kawą lepiej smakowało niż malinowa mimo że długo była moim top 1 🙂
Autor
Ale super! bardzo się cieszę 🙂
przepyszne ciasto jestem zachwycona
Jaka temperatura i czas pieczenia ciasta i bezy w przypadku góra – dół ?
Bo uwielbiam kawowe ciasta 😊
Autor
Zwiększyłabym temp. o 10 C, czas bez zmian. Tak naprawdę czas i temp. są zawsze orientacyjne, bo każdy piekarnik, nawet tej samej firmy piecze inaczej, więc trzeba być czujnym i obserwować 🙂 Jeśli po podanym czasie patyczek wbity w ciasto będzie suchy, ciasto wyjmujemy, jeśli nie pieczemy kilka minut dłużej.
Przepyszne ciasto i bardzo podzielne 😊
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Witam.Czy biszkoptów nie ma potrzeby nasączac?Nie bedą zbyt suche?
Autor
Nie ma potrzeby, nie są suche 🙂
Rewelacyjne ciasto ❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pięknie wygląda to ciasto, napewno zrobię je w najbliższym czasie. Mam pytanie, czy do biszkoptu należy dodać kawę sypką? Taką prosto z torebki mieloną? Bez zaparzania?
Autor
Tak, sypką 🙂
Zrobilam I rewelacja ! Przepis poszedl w swiat 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Mam pytanie a co można dać zamiast masy śmietankowej? Czy beza może pojąć na ciemny biszkopt bezpośrednio? Czy lepiej go nasączyć czymś? Pytam bo masy ze śmietanką kremówką nigdy ale to nigdy mi nie wychodzą
Pozdrawiam
Autor
Beza nie będzie się trzymać samego biszkoptu 🙁 czy próbowała Pani miksować od razu śmietankę z mascarpone? tak jest o wiele łatwiej, ale oba produkty muszą być bardzo mocno schłodzone 🙂
Szczerze powiem nie próbowałam i to jest zachęta żeby się nie poddawać 🙂 nie pozostaje mi nic innego jak ruszyć na zakupy i spróbować jeszcze raz. Ciacho wygląda obłędnie, zapewne też tak smakuje. Niedługo się przekonam 😉 dziękuję za odpowiedź.
Autor
Bardzo się cieszę i trzymam kciuki 😀
Jestem zachwycona tym ciastem, przepyszne🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Pyszne, wysokie i nie takie skomplikowane! Polecam👍
Autor
Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂
Witam chciałabym upiec te ciasto ma blasze 30×40 jak mam zwiększyć proporcje żeby nie było za niskie
Autor
Dzień dobry, wychodzi 1,5 porcji 🙂
Witam chciałabym zrobić ciasto na formie 30×40 jak odpowiednio zwiększyć składniki
Ciasto jest przepyszne, dziękuję za przepis 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Zrobiłam i polecam ciasto jest wspaniałe 😊
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Cudowne ciasto polecam upiec bo nie taki diabeł straszny 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ciasto zrobiło furorę lubię nowości piec polecam super smaczne ciasto
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂
Najlepsze ciasto jakie jadłam. Moja rodzinka też he uwielbia.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Dzień dobry,
no takie ciasto musi być cudne wygląda mega, nie mam piekarnika z termoobiegiem czyli muszę zwiększyć temperaturę a nie zaszkodzi to biszkoptowi ?
pozdrawiam
Autor
Dzień dobry, dziękuję 🙂 nie zaszkodzi, można bez problemu upiec bez termoobiegu i tak jak Pani wspominała zwiększyć delikatnie temperaturę 🙂 pozdrawiam 🙂
Asia Joanna na FB wykorzystuje zdjęcie tego przepisu z Pani bloga, zresztą z innych blogów również
Autor
Bardzo dziękuję za informację! niestety nie jestem w stanie odszukać tej osoby w wyszukiwarce, będę wdzięczna za zgłaszanie tych postów 🙁