Świąteczne ciasto makowe
Rewelacyjne ciasto makowe z powidłami, kawowym kremem i bezą idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Smaki super się uzupełniają i pomimo, że ciasta warstwowe wyglądają zazwyczaj na dość skomplikowane z poniższym przepisem każdy poradzi sobie bez problemu.
Do przygotowania makowego ciasta użyłam oleju rzepakowego, który nadaje mu wilgotności, jest neutralny w smaku i zdrowy. Warto zastąpić nim masło w wypiekach ponieważ to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a przede wszystkim olej rzepakowy nie zawiera cholesterolu. Nawet jeśli ciasto przygotowane na oleju, przechowujemy w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu, ciasto nie zmieni swojej konsystencji, pozostanie puszyste i nie stwardnieje. Dodatkowym atutem jest również cena oleju rzepakowego, dzięki czemu nasz wypiek będzie o wiele tańszy niż w przypadku wykorzystania masła.
Więcej informacji o korzyściach płynących ze stosowania oleju rzepakowego w codziennej diecie znajdziecie na stronie pokochajolejrzepakowy.eu
Przepis na ciasto makowe z powidłami i kawowym kremem
Ciasto makowe (blaszka 17×27 cm):
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 100 g suchego, mielonego maku
- 125 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 ml oleju rzepakowego
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać przesianą mąkę, mak proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Cienkim strumieniem wlać olej, delikatnie wmieszać do masy. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 30 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i przekroić ciasto na dwa blaty. Jeden z blatów pozostawić w blaszce, drugi odłożyć do późniejszego wykorzystania.
Do przełożenia:
- 200 g powideł śliwkowych
Krem kawowy:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki 30 %
- 20 g cukru pudru
- 5 g mielonej kawy
- 5 g kawy rozpuszczalnej
Kremówka i mascarpone powinny być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem pudrem, mieloną i rozpuszczalną kawą do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
Krem śmietankowy:
- 100 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 10 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Kremówka i mascarpone powinny być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem pudrem do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
Do dekoracji:
- ok. 100 g bezików
Jak przygotować ciasto makowe z powidłami i kawowym kremem
Pierwszy blat makowego ciasta posmarować powidłami, a następnie kawowym kremem. Przykryć drugim blatem, posmarować kremem śmietankowym, udekorować pokruszonymi bezami. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Materiał powstał we współpracy z PSPO #Fundusze Promocji
Pozostałe przepisy na Boże Narodzenie.
OMG !!! Wiem co będzie hitem Świąt w tym roku 😊
Autor
Bardzo się cieszę i polecam, ciasto jest obłędnie pyszne 😀
Wspaniałe ciasto 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Pysznie wygląda.
Autor
Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu 🙂 Nieskromnie napiszę, że dokładnie tak smakuje 🙂
Czy zamiast kupnych bez można zrobić swoje? nie lubie tych sklepowych
Autor
Tak, oczywiście 🙂 Można upiec mini bezy lub zrobić bezę w całości jak tutaj: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-daklas-najlepszy-przepis/ 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Aż ślinka cieknie, na pewno wypróbuję 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Wygląda przepysznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Gdzie kupić taką blaszkę? jakaś inna się nada?
Autor
Kupiłam w lidlu, można zrobić w tortownicy 25 cm, lub dopasować proporcje ciasta do własnej blaszki 🙂
Od razu widać, że pyszne, upiekę na święta 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Rewelacja ❤️
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂