Ciasto Marysieńka

Ciasto o wdzięcznej nazwie Marysieńka to połączenie czekoladowego biszkoptu z orzechową bezą i budyniowym kremem. U nas z uwagi na okazję podane zostało jako tort, ale równie pięknie prezentuje się w prostokątnej formie. Przepis pochodzi z książki „103 ciasta Siostry Anastazji” i choć pomysł zachowałam to czekoladowy biszkopt i krem przygotowałam na bazie sprawdzonych receptur, a proporcje na orzechową bezę zmodyfikowałam : ) Ciasto na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom orzechów i przekładanych ciast : ) Polecam!


Ciasto Marysieńka
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru (opcjonalnie cukru trzcinowego)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao dobrej jakości
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Żółtka szybko wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Masa powinna się lekko odbarwić oraz spienić. Przełożyć ją do ubitych białek, zmiksować. Na koniec dodać mąkę przesianą z kakao i delikatnie wymieszać łyżką.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowane ciasto i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok 40-55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut, a następnie delikatnie oddzielić nożem boki ciasta od tortownicy, wyjąć z formy, obrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Zimy biszkopt przeciąć na dwa blaty.

Składniki na bezę (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 2 białka (z jajek wielkości L)
  • 80 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas miksując. Orzechy posiekać, dodać z pozostałymi składnikami do ubitej piany, delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć bezową masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Wystudzić.

Składniki na budyniowy krem:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 200 g masła

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą część zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami i dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, do czasu aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasną puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu cały czas miksując. Masa nie będzie bardzo gęsta, zwiąże się bardziej po schłodzeniu w lodówce.

Polewa kakaowa:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru

Masło rozpuścić z mlekiem. Cukier puder wymieszać z kakao, dodać do roztopionej masy. Całość dokładnie wymieszać.

Opcjonalnie:

  • dżem z czarnej porzeczki

Na pierwszą część czekoladowego biszkoptu przełożyć połowę budyniowego kremu (opcjonalnie można wysmarować go wcześniej dżemem), następnie wyłożyć orzechową bezę, pozostałą część kremu, a całość przykryć drugą częścią biszkoptu (opcjonalnie również wysmarowanym dżemem). Udekorować kakaową polewą. Odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Smacznego!


Ciasto Marysienka przepisy Siostry Anastazji

Komentarzy: 64

  1. Majka
    2 listopada 2016 / 9:43

    Piękności 😉 A jakie pyszności 😉

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 23:30

      Dziękuję 🙂 🙂 🙂

  2. Jagoda J.
    2 listopada 2016 / 10:02

    Mniam jak cudnie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 23:31

      Polecam wypróbować 🙂

  3. xenia
    2 listopada 2016 / 11:38

    Uwielbiam takie ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 23:31

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  4. Ewa
    2 listopada 2016 / 11:47

    Ha czy nawet wypatrzyłam dziurkę po świeczce? 😀 wszystkiego najlepszego!

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 23:31

      Tak, dziurka jest 🙂 dziękuję za życzenia przekażę Jubilatce 🙂

  5. Arleta
    2 listopada 2016 / 13:11

    Już wiem co będę dziś piekła 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 23:31

      Daj znać jak smakowało 🙂

  6. ivka
    2 listopada 2016 / 13:24

    Obłędnie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 23:32

      Dziękuję 🙂

  7. Mimi93
    2 listopada 2016 / 14:39

    Uwielbiam takie ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 23:32

      🙂 🙂 🙂

  8. Kora
    2 listopada 2016 / 15:32

    Mniam mniam najlepsze smaki na jesień 🙂 i ta orzechowa beza mmmm 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 23:32

      Miło mi, że ciasto przypadło do gustu 🙂

  9. Kora
    2 listopada 2016 / 17:00

    Chyba nawet nie jest takie czasochłonne na jakie wygląda super zapisuję do przepiśnika 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 23:33

      Super! 🙂

  10. Madzia
    2 listopada 2016 / 18:45

    Ślinie sie do monitora 😂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 23:33

      🙂 🙂 🙂

  11. Justyna
    2 listopada 2016 / 20:04

    Super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 23:33

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  12. Ryczka
    2 listopada 2016 / 23:23

    No no miałam w planach piec ten popapraniec ale sama już nie wiem co pojdzie na pierwszy ogien 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 23:33

      Hihi 🙂 trudna decyzja 🙂

  13. Ania
    3 listopada 2016 / 12:28

    Czy zamiast dżemu mogę jakoś nasączyć blaty?

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 13:02

      Pewnie, np. herbatą lub kawą 🙂

  14. Karolina
    3 listopada 2016 / 16:00

    Przepyszne ciasto i wykonanie nie przysporzyło kłopotów nawet mnie a nie jestem zaznajomiona z wypiekami za dobrze 🙂

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 19:56

      Super bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2016 / 1:59

      Koniecznie wypróbuj jest pyszne 🙂

  15. Marika
    13 listopada 2016 / 17:50

    Przepyszne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2016 / 18:19

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  16. Tośka
    9 grudnia 2016 / 22:29

    Ciasto jest idealne, nie za słodkie, fajnie wilgotne i dużo się w nim dzieje, dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 23:51

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  17. Zuza
    7 stycznia 2017 / 13:51

    Uwielbiam takie ciacha 🙂 to również dołączyło do listy ulubionych jest super 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:17

      Bardzo mi miło 🙂

  18. Natalia
    4 lutego 2017 / 1:24

    Wyszło przepyszne nic nie zostało 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2017 / 2:36

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Inga
    13 kwietnia 2017 / 0:36

    Ciacho jest super 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 15:32

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  20. Grażyna
    8 października 2017 / 19:21

    Wyszło super 🙂

    • Marta
      Autor
      8 października 2017 / 22:55

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

    • owieczka
      28 lutego 2021 / 21:14

      Jakiego konkretnie masła użyłaś do kremu budyniowego? Tmp pokojowa czy maslo od razu z lodówki wyjęte?

      • Marta
        Autor
        1 marca 2021 / 0:38

        Oj niestety nie pamiętam jakiej marki użyłam, bo przepis ma już 5 lat 🙂 Masło miękkie, czyli temp. pokojowa 🙂

  21. Mysia
    5 lipca 2018 / 15:46

    Czy ciacho jest bardzo słodkie?

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2018 / 1:01

      Moim zdaniem nie 🙂

  22. Natka
    10 listopada 2018 / 13:32

    Wspaniałe polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2018 / 11:46

      Super, że posmakowało 🙂

  23. Krysia
    17 listopada 2018 / 19:26

    Czy ta beza ma się Pięć 30 minut?

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2018 / 20:09

      Tak 🙂

      • Krysia
        18 listopada 2018 / 20:26

        U mnie po 10 minutach miała złoty kolor a po 15 już zaczęła się robić czarna 😱 i jak w przepisie ma być 180 stopni z ternoobiegiem?

        • Marta
          Autor
          18 listopada 2018 / 23:21

          Niestety piekarniki różnie grzeją i czasem trzeba dostosować czas pieczenia/mocy do jego możliwości 🙂 Osobiście trzymałam się ściśle przepisu siostry Anastazji i u mnie temp. i czas były optymalne.

  24. Malwa
    10 grudnia 2018 / 23:15

    Przepyszne ciasto bardzo lubię pani przepisy trafiłam przez sernik z mascarpone i korzystam do tej pory 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 12:03

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  25. Asia
    17 grudnia 2018 / 11:20

    Ciasto jest pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:02

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  26. Agnieszka
    9 października 2019 / 15:47

    Zrobilam. Jeszcxe nie widzialam zeby ludzie tak ciasto wcinali. Pyszne

    • Marta
      Autor
      9 października 2019 / 22:52

      Super, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2020 / 19:49

      Dziękuję 🙂

  27. Kasia
    10 września 2022 / 18:09

    Wspaniale ciasto

    • Marta
      Autor
      17 września 2022 / 7:21

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  28. G
    14 września 2022 / 19:09

    Cudowne polecam ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      17 września 2022 / 7:23

      Super, dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 6 =