Kontakt

blog kulinarny

Ciasto na pizzę ulubione

Jak wiecie jestem wielką miłośniczką Katie Davies, głównie jej przepięknych zdjęć, ale zaczęłam również zgłębiać wybrane przepisy : ) Do moich faworytów należy ciasto na pizzę, które delikatnie zmodyfikowałam wg naszych upodobań. Jest cienkie, chrupiące i bardzo proste do przygotowania. Dokładam do tego pomidorowy sos, ulubione dodatki i przepyszny obiad gotowy. Polecam!!!!


pizza-najlepsza
Składniki (2 pizze o średnicy 32 cm):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki (najlepiej chlebowej)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 200 ml letniej wody

Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. U mnie zajmuje to ok. 7 minut. Jeśli nie posiadacie miksera mąkę należy przesiać do dużej miski, w środku zrobić wgłębienie, dodać szczyptę soli, cukier, drożdże. Wlać oliwę oraz letnią wodę. Mieszać widelcem stopniowo zgarniając mąkę z obrzeży. Po zgarnięciu całej mąki czystymi dłońmi wyrobić jednolite ciasto, a następnie przełożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać kolejne 5 minut starając się je rozciągnąć.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na pizzę o średnicy 32 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nałożyć sos pomidorowy, ulubione dodatki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 240 C (termoobieg + dolna grzałka) ok. 12-15 minut do czasu aż brzegi ciasta staną się złocistobrązowe. Opcjonalnie przed podaniem można posypać oregano.

Smacznego!

Składniki na pomidorowy sos:

  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 duża szczypta oregano
  • 1 mała szczypta bazylii
  • 1 mała szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

Pomidory przełożyć do garnka (bez zalewy) dodać przyprawy, zmiksować. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.

Dodatki:

  • kukurydza (ok. 1/2 puszki)
  • tuńczyk (1 puszka w sosie własnym)
  • papryka (ok. 1/2 małej sztuki)
  • ser mozzarella (ok. 300g)


Ciasto-na-pizze-przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 18 sierpnia, 2016
Kategorie: Dania obiadowe, Drożdżowe, Kuchnia włoska, Wegetariańskie

50 komentarzy

  1. Natalia

    Pysznie się prezentuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Misia

    Kocham pizzę zwłaszcza w domowym wydaniu 🙂

    1. Marta

      U nas też często gości 🙂

  3. Ana

    Dziwny dobór dodatków muszę spróbować 😉

    1. Marta

      Koniecznie, naprawdę świetnie się komponują 🙂

  4. Majka

    Robię identyczne ciasto na pizzę ☺ Sos taki sam tyle że jeszcze z czosnkiem i odrobinką pieprzu ☺ Cała rodzina uwielbia, często o nią proszą ☺ Dodatki nakładamy przeróżne ale takiego mixu jak Ty prezentujesz jeszcze nie robiłam. Wygląda przepysznie☺

    1. Marta

      Super :))) u mnie często bywał w sosie i czosnek i podsmażona cebula choć przyznam, że z lenistwa często już nie dodaję 😀 polecam wypróbować ten mix dodatków może nietypowy, ale jak dla mnie super 🙂

      1. Majka

        Dodatki super 🙂 Było pysznie i szybko zniknęło 😉

        1. Marta

          Super, miło jest przekonywać innych do moich połączeń 🙂 nawet Mąż szybko dołączył do miłośników, a wcześniej wyłącznie hawajska 😀

  5. Kacha

    Pysznie się prezentuje 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  6. Aga

    Ajjj dlaczego ja zawsze muszę po nocy do Cb zaglądać?! teraz będzie mi się śnić ta pizzunia 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że będą to prorocze sny 😉

  7. Iwona

    Wygląda obłędnie, wieki nie jadłam !!!

    1. Marta

      Jest okazja do nadrobienia, polecam! 🙂

  8. Nika

    Jak dobrze że już weekend 🙂 a jak weekend to impreza i pizza wleci 🙂

    1. Marta

      Dobre podejście 🙂

  9. dawno nie robiłam domowej pizzy, pycha:)

    1. Marta

      Polecam koniecznie z tym ciastem 🙂

  10. Kinia

    Okazuje się że nawet bez pieca i specjalnego kamienia można w domu upiec przepyszną pizzę!!! przepis jest rewelacyjny biorę kawałek do ręki jest chrupiące cienkie ciasto które nie łamie mi się w ręce i nic z niego nie spływa, geniusz!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że pizza smakowała 🙂

  11. Nora

    Przepyszna pizza 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  12. Alina

    Idealne pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło i również pozdrawiam 🙂

  13. Bożena

    Najlepsze ciacho polecam 🙂

    1. Marta

      Super, że smakuje 🙂

  14. Olaf

    Pizzy nic nie brakuje od kupnej z pizzeri 🙂 super myk z rozgrzaniem piekarnika na maksa 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Kasia

    Wyszła idealna 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  16. Izabela

    Jak z pizzeri!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Ania

    Rewelacyjnie wyszła dziękuję za inspiracje Twoje przepisy zawsze sie sprawdzają 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  18. Kinia

    Jest super!

    1. Marta

      Super, że posmakowało 😉

  19. Mala Mi

    Pizza wyszła idealna 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  20. Iza

    Super przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  21. Daria

    To moj ulubiony przepis na pizzę korzystam z niego juz za każdym razem 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo mi miło 🙂

  22. Zosia

    Rewelacyjne ciasto!!! Pizza krucha chrupiąca mega !!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  23. Anna

    Ile świeżych drozdzy nalezaloby dodac?

    1. Marta

      Dodałabym ok. 15g świeżych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
8 + 20 =


Top