Ciasto Pysznotka

Ciasto Pysznotka to warstwowe ciasto, które urzeka smakiem i wyglądem. Wbrew pozorom nie jest trudne, ani bardzo czasochłonne do przygotowania za to efekt końcowy zadowoli każdego : ) Dwa blaty kruchego ciasta z powidłami, bezą i orzechową posypką, przełożone aksamitnym kremem budyniowym z dodatkiem ananasa. Polecam!!!

Ciasto Pysznotka

Składniki na kruche ciasto (blacha 33×23 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek

Wszystkie składniki wymieszać, szybko zagnieść ciasto (używam robota kuchennego). Podzielić na dwie równe części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Po tym czasie każde z nich rozwałkować i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 450-500 g powideł śliwkowych
  • 100 g orzechów włoskich lub pekan


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, ciągle miksując. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować na niskich obrotach miksera.

Na przygotowane na blachach ciasto przełożyć powidła, następnie bezową pianę, całość posypać posiekanymi orzechami. Obie blachy przełożyć do rozgrzanego do 170 C (termoobieg ) piekarnika i piec przez ok. 40 minut, uważając, aby orzechy zbyt mocno się nie przypiekły – w razie potrzeby przykryć blachy papierem do pieczenia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenek z 1 laski wanilii
  • 200 g masła (temp. pokojowa)
  • 1 puszka ananasa

1 szklankę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z mąką i żółtkami (używam blendera), a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, masa powinna być gładka i gęsta. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu cały czas miksując. Na koniec dodać pokrojone w kostkę i osączone z nadmiaru soku kawałki ananasa.

Ostudzone placki przełożyć budyniową masą i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Smacznego!

Pysznotka ciasto
Pysznotka przepis
Pysznotka ciasto
CIasto Pyszotka

Komentarzy: 30

  1. Kinia
    25 maja 2019 / 10:19

    Cudo ❤️

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:12

      <3 <3 <3

  2. Isia
    25 maja 2019 / 10:35

    Wyglada obłędnie upieke dla mamusi 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:12

      Mam nadzieję, że Mamusia była zadowolona 😉

  3. Ewa
    25 maja 2019 / 11:06

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:17

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  4. Kasia
    25 maja 2019 / 15:06

    Super ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:16

      Dziękuję 🙂

  5. Milka
    25 maja 2019 / 16:17

    Uwielbiam takie ciasta z Twojej strony kolejne zapisane w zeszycie 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:16

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  6. Majka
    25 maja 2019 / 20:17

    Nazwa adekwatna do wypieku 😍

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:16

      🙂 🙂 🙂

  7. Mała Mi
    26 maja 2019 / 12:07

    Pycha jest 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:16

      Super, że posmakowało 🙂

  8. Amy
    27 maja 2019 / 17:05

    Cudowne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:15

      Bardzo mi miło 🙂

  9. 28 maja 2019 / 21:58

    Cudowne ciasto 😉 Takie najbardziej lubię!

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:15

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  10. 28 maja 2019 / 21:58

    Takie ciasta najbardziej lubię!

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:15

      Zawsze najszybciej znikają ze stołu 😉

  11. Dorota
    31 maja 2019 / 20:47

    Przepyszne w końcu ciasto które mi wyszło od początku do końca 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:20

      Super <3

  12. Olqa
    2 lipca 2019 / 13:16

    Cudowne ciasto !!!

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:28

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  13. wiesia
    8 lipca 2019 / 12:26

    Pyszne ciasto wiec nazwa słuszna 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2019 / 16:02

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Ewa
    1 sierpnia 2019 / 0:58

    Ciasto bardzo dobre i łatwo sie robi choc trochę czasu potrzeba jak na dwa razy sie piecze 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2019 / 12:00

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

      • Aga
        29 grudnia 2019 / 21:39

        Z tego co ja zrozumiałam, można upiec w 2 blacha h jednocześnie

        • Marta
          Autor
          4 stycznia 2020 / 15:17

          Tak jest 🙂

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 − 2 =