Ciasto o specyficznej nazwie Salceson zwane również plackiem amerykańskim to nic innego jak czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami. Pamiętam, że w mojej młodości dość często serwowano je na rodzinnych uroczystościach, ale przez kilka ostatnich lat nie miałam z nim styczności ; ) Przypomniał mi o nim Jakub Kuroń i korzystając z jego przepisu muszę stwierdzić, że jest jeszcze pyszniejsze niż zapamiętałam! Obecnie to zdecydowanie mój numer jeden : ) Polecam!!!
Składniki (blacha o wymiarach 20×30 cm):
- 3 jajka (wielkość L)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 4 duże jabłka
- 1 szklanka orzechów włoskich
Orzechy posiekać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie zamieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami i ponownie wymieszać sylikonową szpatułką. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 min. do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się zarumieni przykryć folią aluminiową. Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
Smacznego!
Pycha!
Autor
🙂
Oj, też wieki nie jadłam. Będzie ciacho weekendowe jak znalazl 🙂 Śliczne zdjęcia 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 U nas powrót do tego ciacha po latach okazał się bardzo udany 🙂
Dołączam do grona bo też od lat nie jadłam a ochoty nabrałam 🙂
Autor
Mam nadzieję, że się skusisz, prosto i pysznie 🙂
Od kilku tygodni „chodziło” za mną to ciasto. Jest cudownie wilgotne i smakuje dokładnie tak jak u babci – bardzo dziękuję za ten przepis ☺️
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Uwielbiam takie ciacha 🙂
Autor
U mnie też ostatnio królują ciasta w tym klimacie 🙂
Zapisane do wypróbowania 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Do kawki południowej idealne 🙂
Autor
🙂
Mniam mniam jabłka orzechy i czekoladowe ciacho ;)))
Autor
Połączenie idealne 🙂
Składniki kupione zaraz zabieram się do pracy i zobaczymy czy i mi się uda 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Rewelacja ani okruszek nie został 🙂
Autor
Super 🙂
Super się prezentuje 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, smakuje także świetnie 🙂
wczoraj robilam pychota
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂 dziękuję za komentarz 🙂
Kluczem do sukcesu tego pysznego ciasta jest duuuża ilość jabłek i orzechów 🙂 Super!!!
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Witam
jaki rozmiar blachy?
znalazłąm 🙂
Autor
🙂
o, o ooo, gdzieś, kiedyś to jadłam, nazwa rzeczywiście….powiedzmy, że brzmi szumnie, ale ciacho pycha!!!
Autor
Nazwa specyficzna, ale smak wybaczy wszystko 😉
uwielbiam je 🙂
Autor
Ja również 🙂
Totalne mistrzostwo!!!
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Przepyszne ciasto 🙂 super ze składniki dostępne cały rok choc dla mnie teraz smakuje najpyszniej 🙂
Autor
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych 🙂
Super ciacho 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto mojego dzieciństwa 🙂 Moja mama robiła (i wciąż robi) Salceson i ja też go robię 🙂 Czyli ciasto pokoleniowe 😀
Autor
Takie zdecydowanie są najlepsze 🙂
Przepyszne wyszło 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto wyszło super zupełnie jak u mojej Mamusi 🙂
Autor
Super 🙂
Rewelacja robi się bardzo szybko i coś innego od szarlotki jak zostaną jabłuszka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂