Ciasto z ananasem i kokosową bezą

Przepyszne, klasyczne ciasto z ananasem, masą budyniową i kokosową bezą to jedno z ulubionych, przetestowanych wielokrotnie ciast mojej Mamy. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie przekładanego ciasta z kremem jest bardzo czasochłonne, na szczęście to tylko złudzenie, a efekt końcowy jest zawsze przepyszny : ) Polecam!!!


Przepis na ciasto z kremem i bezą
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 21 x 21 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt przestygnie wyjąć z formy.

Składniki na budyniową masę:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 150 g masła w temp. pokojowej
  • 1 puszka ananasów

Połowę mleka zagotować z cukrami. Drugą połowę zmiksować ze skrobią, mąką i żółtkami, a następnie wlać do gotującego się mleka i gotować przez kilka minut, często mieszając, do czasu aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do schłodzenia. Miękkie masło ubić na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Na koniec dodać dobrze osączone z zalewy ananasy, pokrojone w kostkę. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach miksera.

Składniki na kokosową bezę (blacha 21 x 21 cm):

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Przestudzić.

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka powideł

Przestudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi. Górę biszkoptu przykryć masą budyniową z ananasem. Na wierzchu ułożyć kokosową bezę. Opcjonalnie udekorować czekoladą.

Smacznego!


Przepis na ciasto z kokosową bezą
 


przepis na ciasto z kremem
 


Przepis na ciasto kokosowo-ananasowe
 


Komentarzy: 56

  1. 31 stycznia 2017 / 15:54

    Niesamowicie eleganckie ciasto. Jestem pewna, że smakowało wybornie 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2017 / 20:03

      Bardzo dziękuję 🙂 było pysznie! 🙂

  2. KInia
    31 stycznia 2017 / 17:19

    Cudo po prostu cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2017 / 20:03

      🙂 🙂 🙂

  3. Agata
    31 stycznia 2017 / 17:26

    Wspaniałe ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2017 / 20:02

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Marta
    31 stycznia 2017 / 17:31

    Dzień dobry
    Bezę trzeba oddzielnie zapiekać w jakiej temperaturze i ile czasu? pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2017 / 20:00

      Tak oddzielnie 🙂 Dziękuję za uwagę, już dopisałam, bo w pośpiechu zapomniałam o tym wspomnieć, a kwestia oczywiście kluczowa 🙂

  5. Majka
    31 stycznia 2017 / 18:04

    Piękne i jak widać – pyyyszne 😍 Idealna propozycja na urodzinowe ciasto dla męża 😍

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2017 / 20:02

      Dziękuję 🙂 Na urodziny w sam raz 🙂 Najlepsze życzenia dla Męża 🙂

      • Majka
        4 lutego 2017 / 22:48

        Dziękuję 🙂 Ciasto wyszło pyszniutkie 😋 W większej blaszce, z całym słoiczkiem powideł i tak wysokie 😉 Mama wie co dobre 😉

        • Marta
          Autor
          5 lutego 2017 / 22:41

          Na pewno przekażę, będzie zachwycona 🙂 Mama też w większej blaszce robi 🙂

  6. Jaga
    31 stycznia 2017 / 18:36

    Wyglada wspaniale 😍

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2017 / 20:02

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Marta
    31 stycznia 2017 / 19:27

    Bezę trzeba oddzielnie zapiekać? W jakiej temperaturze i ile czasu? Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2017 / 20:00

      Tak, oddzielnie 🙂 Dziękuję za uwagę, już dopisałam, bo w pośpiechu zapomniałam o tym wspomnieć, a kwestia oczywiście kluczowa 🙂

  8. Kaska
    31 stycznia 2017 / 19:29

    Przepiękne 🙂 czy uda sie jak zrobię biszkopt z połowy porcji zeby nie był taki wysoki ? My nie z tych biszkoptowych …

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2017 / 20:01

      Tak 🙂 Moja Mama piecze z tych proporcji na dużej blaszce i wtedy jest po prostu niższe, ale my lubimy „giganty” 😉

  9. Qasia
    31 stycznia 2017 / 20:51

    Wow nieziemskie ciasto nic dziwnego że takie ulubione 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2017 / 21:02

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. Lina
    31 stycznia 2017 / 23:31

    Wyglada pysznie porywam kawałeczek 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2017 / 0:02

      Proszę się częstować 😉

  11. Monia
    1 lutego 2017 / 1:03

    Megaaaa ❤

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2017 / 22:50

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  12. Edyta
    1 lutego 2017 / 14:39

    Ale cudo 🙂 każde kolejne ciacho zachwyca 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2017 / 22:51

      To ogromnie miłe, dziękuję 🙂

  13. Kaska
    1 lutego 2017 / 18:57

    Ciasto jest przepyszne, a po nocy w lodówce nawet smaczniejsze 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2017 / 22:51

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Iza
    2 lutego 2017 / 17:40

    Smak rewelacyjny dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:56

      Super, że posmakowało 🙂

  15. Natalia
    3 lutego 2017 / 16:01

    Pyszne potwierdzam 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2017 / 2:34

      Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:41

      Bardzo mi miło 🙂

  16. Natalia
    8 lutego 2017 / 23:41

    Ciasto jest pyszniutkie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:21

      Super, że posmakowało 🙂

  17. M-B
    10 lutego 2017 / 17:23

    Super przepis ciasto wyszło jak na zdjęciu 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2017 / 0:26

      Bardzo mi miło 🙂

  18. Aga
    23 lutego 2017 / 22:46

    Ciasto wyszło przepyszne 🙂 gratuluję strony i pięknych zdjęć 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:07

      Bardzo mi miło, dziękuję :))

  19. Kama
    31 marca 2017 / 19:03

    Bardzo smaczne jest 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:36

      Super, że posmakowało 🙂

  20. ryba
    26 września 2017 / 14:32

    Wyszło pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      26 września 2017 / 22:01

      Super, cieszę się, że posmakowało 🙂

  21. Zuza
    25 października 2017 / 18:48

    Super ciacho zrobiłam na urodziny Męża i był zachwycony 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2017 / 22:16

      Bardzo mi miło, najlepsze życzenia dla Męża 🙂

  22. Hanusia
    7 listopada 2017 / 20:10

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2017 / 0:06

      Bardzo mi miło 🙂

  23. Dorota
    15 października 2018 / 12:04

    Wspaniałe ciasto szybko znika ze stołu pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 23:33

      Bardzo się cieszę 🙂

  24. Dobrosia
    24 listopada 2018 / 1:17

    Pycha ciasto i łatwo zrobić

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2018 / 23:01

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  25. marcia
    18 grudnia 2018 / 11:14

    Ciasto rzeczywiście pyszne – choć ja krem gotuję nie na mleku a na soku( zalewie) z odsączonych ananasów . Warto spróbować.

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:02

      Brzmi super, następnym razem wypróbuję w takiej wersji 🙂 Dziękuję za inspirację 🙂

  26. Mia
    9 kwietnia 2023 / 14:51

    Czy może Pani podać gramaturę puszki z ananasem?

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2023 / 1:10

      Po odsączeniu 340 g ananasa 🙂

Skomentuj Hanusia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 27 =