Kontakt

blog kulinarny

Ciasto z ananasem i kokosową bezą

Przepyszne, klasyczne ciasto z ananasem, masą budyniową i kokosową bezą to jedno z ulubionych, przetestowanych wielokrotnie ciast mojej Mamy. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie przekładanego ciasta z kremem jest bardzo czasochłonne, na szczęście to tylko złudzenie, a efekt końcowy jest zawsze przepyszny : ) Polecam!!!


Przepis na ciasto z kremem i bezą

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 21 x 21 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt przestygnie wyjąć z formy.

Składniki na budyniową masę:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 150 g masła w temp. pokojowej
  • 1 puszka ananasów

Połowę mleka zagotować z cukrami. Drugą połowę zmiksować ze skrobią, mąką i żółtkami, a następnie wlać do gotującego się mleka i gotować przez kilka minut, często mieszając, do czasu aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do schłodzenia. Miękkie masło ubić na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Na koniec dodać dobrze osączone z zalewy ananasy, pokrojone w kostkę. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach miksera.

Składniki na kokosową bezę (blacha 21 x 21 cm):

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Przestudzić.

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka powideł

Przestudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi. Górę biszkoptu przykryć masą budyniową z ananasem. Na wierzchu ułożyć kokosową bezę. Opcjonalnie udekorować czekoladą.

Smacznego!


Przepis na ciasto z kokosową bezą
 


przepis na ciasto z kremem
 


Przepis na ciasto kokosowo-ananasowe
 




Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 31 stycznia, 2017
Kategorie: Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Przekładane, Wyroby na różne okazje

54 komentarzy

  1. gin

    Niesamowicie eleganckie ciasto. Jestem pewna, że smakowało wybornie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 było pysznie! 🙂

  2. KInia

    Cudo po prostu cudo 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  3. Agata

    Wspaniałe ciacho 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Marta

    Dzień dobry
    Bezę trzeba oddzielnie zapiekać w jakiej temperaturze i ile czasu? pozdrawiam

    1. Marta

      Tak oddzielnie 🙂 Dziękuję za uwagę, już dopisałam, bo w pośpiechu zapomniałam o tym wspomnieć, a kwestia oczywiście kluczowa 🙂

  5. Majka

    Piękne i jak widać – pyyyszne 😍 Idealna propozycja na urodzinowe ciasto dla męża 😍

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 Na urodziny w sam raz 🙂 Najlepsze życzenia dla Męża 🙂

      1. Majka

        Dziękuję 🙂 Ciasto wyszło pyszniutkie 😋 W większej blaszce, z całym słoiczkiem powideł i tak wysokie 😉 Mama wie co dobre 😉

        1. Marta

          Na pewno przekażę, będzie zachwycona 🙂 Mama też w większej blaszce robi 🙂

  6. Jaga

    Wyglada wspaniale 😍

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Marta

    Bezę trzeba oddzielnie zapiekać? W jakiej temperaturze i ile czasu? Pozdrawiam

    1. Marta

      Tak, oddzielnie 🙂 Dziękuję za uwagę, już dopisałam, bo w pośpiechu zapomniałam o tym wspomnieć, a kwestia oczywiście kluczowa 🙂

  8. Kaska

    Przepiękne 🙂 czy uda sie jak zrobię biszkopt z połowy porcji zeby nie był taki wysoki ? My nie z tych biszkoptowych …

    1. Marta

      Tak 🙂 Moja Mama piecze z tych proporcji na dużej blaszce i wtedy jest po prostu niższe, ale my lubimy “giganty” 😉

  9. Qasia

    Wow nieziemskie ciasto nic dziwnego że takie ulubione 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. Lina

    Wyglada pysznie porywam kawałeczek 🙂

    1. Marta

      Proszę się częstować 😉

  11. Monia

    Megaaaa ❤

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  12. Edyta

    Ale cudo 🙂 każde kolejne ciacho zachwyca 🙂

    1. Marta

      To ogromnie miłe, dziękuję 🙂

  13. Kaska

    Ciasto jest przepyszne, a po nocy w lodówce nawet smaczniejsze 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Iza

    Smak rewelacyjny dzięki 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  15. Natalia

    Pyszne potwierdzam 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  16. ciacho prezentuje się apetycznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Natalia

    Ciasto jest pyszniutkie 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  18. M-B

    Super przepis ciasto wyszło jak na zdjęciu 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Aga

    Ciasto wyszło przepyszne 🙂 gratuluję strony i pięknych zdjęć 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję :))

  20. Kama

    Bardzo smaczne jest 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  21. ryba

    Wyszło pysznie 🙂

    1. Marta

      Super, cieszę się, że posmakowało 🙂

  22. Zuza

    Super ciacho zrobiłam na urodziny Męża i był zachwycony 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, najlepsze życzenia dla Męża 🙂

  23. Hanusia

    Przepyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  24. Dorota

    Wspaniałe ciasto szybko znika ze stołu pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  25. Dobrosia

    Pycha ciasto i łatwo zrobić

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  26. marcia

    Ciasto rzeczywiście pyszne – choć ja krem gotuję nie na mleku a na soku( zalewie) z odsączonych ananasów . Warto spróbować.

    1. Marta

      Brzmi super, następnym razem wypróbuję w takiej wersji 🙂 Dziękuję za inspirację 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
16 − 15 =


Top