Dzisiejszy wypiek zawdzięczam mojej Bratowej, która mistrzowsko przygotowuje to ciasto i podzieliła się ze mną przepisem na ten cudowny wypiek. Moje dzieci uwielbiają lekkie ciasta zwłaszcza z dodatkiem galaretki z owocami, a tu dodatkowo mamy również przepyszną owocową piankę. Prosto i pysznie : ) Polecam!!!
Składniki na biszkopt (blacha 30×40 cm)
- 6 jajek
- szczypta soli
- 6 łyżek mąki
- 2 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 16 g cukru wanilinowego lub waniliowego
- 4 łyżki cukru
Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać, dodawać do piany. Miksować przez 8 minut. Partiami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 30 minut (po 25 minutach można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
Dodatkowo:
- 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 l śmietanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru (można dać więcej wg uznania)
- 800 g owoców leśnych
- 3 galaretki o smaku owoców leśnych + 3 szklanki gorącej wody
Galaretki o smaku czarnej porzeczki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i wystudzone galaretki. Delikatnie zmiksować, przelać na wystudzony biszkopt. Posypać owocami leśnymi.Galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w szklance gorącej wody. Przestudzone i lekko tężejące wylać na ciasto. Schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!
Wszyscy w domu uwielbiamy takie ciasta 🙂 Teraz będzie coraz więcej słodkości w roli głównej z owocami 🙂 Także na bank skorzystamy z tego przepisu 🙂
Autor
Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂
Idealne dla mnie uwielbiam takie lekkie ciacha, Twoje wygląda jak chmurka 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Pycha prezentuje się pięknie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Super cos dla mnie 🙂
Autor
Polecam 🙂
Proste i bardzo smaczne, na pewno powtórzę ponownie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że ciacho przypadło do gustu 🙂
Pewnie, że przypadło 🙂 tak mi w oko wpadło jak je zobaczyłam, że od razu musiałam upiec 🙂
pyszota 🙂 goscie nie zostawili ani kawaleczka!!!! #dumna
Autor
Gratuluję 🙂
pyszne ciacho w sam raz na rodzinne imprezy 🙂 kojarzy mi się z latem 🙂
Autor
U mnie tak samo, latem ciasta z owocami i galaretką obowiązkowo 🙂
A mi ciasto nie wyszlo. Smak byl ok, ale ciasto wyszlo gumiaste( przyznam sie, ze zapomnialam oddzielic białko od żółtka). A galaretka na górę wyszła za „twarda”. Mimo wszystko spróbuje jeszcze raz je zrobić.
Autor
Przykro mi, ale najważniejsze, że smakowało i nie będzie się Pani poddawać 🙂 Do przygotowania biszkoptu oddzielenie białek od żółtek jest kluczowe, przygotowana piana powinna być dobrze ubita, gładka i lśniąca. Jeśli galaretka ma być mniej zwarta najlepiej dodać więcej wody w proporcjach zbliżonych do podanych na opakowaniu 🙂
Ciacho wyszło obłędnie 🙂 zrobiłam w formie tortu dla Babci i nie został ani okruszek 🙂 pianka najlepsza mniaaaam
Autor
Super pomysł na tort, cieszę się, że Babcia zadowolona 🙂
Moje dzieci kochają takie i właściwie tylko takie więc w końcu odważyłam się zrobić i od razu strzał w dziesiątkę pyszności 🙂 mam pytanie czy myślisz, że to się uda z innymi owocami?
Autor
Super! tak uda się również z innymi owocami, smak galaretki można dopasować do owoców, trzeba jedynie pamiętać, że galaretka nie tężeje z kiwi i ananasem 🙂
Wyszło przepyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pani Marto, czy mrożone owoce muszę wcześniej rozmrozić?
Autor
Nie ma takiej potrzeby, zamrożone nawet szybciej „zwiążą” galaretkę 🙂
Rewelacja zrobiłam na weekend i nawet okruszek się nie ostał 🙂 pianka pychotka!
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Ciasto jest super ❤️
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Pyszne polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Jakiej wielkości powinna być blacha na tę ilość składników ?
Autor
Tak jak opisałam w przepisie – użyłam blachy 30×40 cm 🙂