Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy trwa bardzo krótko, ale plusem jest fakt, że co roku nie mogę się go doczekać ; ) Moje ulubione połączenie to rabarbar z ciastem drożdżowym, ale gdy zobaczyłam ten wypiek u Margarytki, wiedziałam, że również muszę go przetestować : ) Ciasto jest bardzo wilgotne, długo zachowuje świeżość. Polecam! ; )


Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki (blacha o wymiarach 20×30 cm):

  • 350 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka maślanki naturalnej (lub ew. mleka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • 5 łodyg rabarbaru

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła

Składniki na kruszonkę dokładnie zagnieść, tak aby powstały grudki. Odkładamy do lodówki. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Mąkę wraz z cukrami, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz maślanką miksujemy tak, aby składniki bardzo dobrze się połączyły. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Otrzymane ciasto powinno być dość gęste. Następnie dodajemy połowę przygotowanego rabarbaru i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Na górę dodajemy pozostały rabarbar oraz posypujemy kruszonką.

Pieczemy w nagrzanym do 170 C (termoobieg + dolna grzałka) lub 190 C (dolna + górna grzałka) przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i opcjonalnie dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego : )


Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką
 


Przepiękny zestaw do herbaty pochodzi ze sklepu Tadar : )

Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką

Akcja rabarbar - IV edycja

Ostatnie kuszenie

Komentarzy: 20

    • Marta
      Autor
      11 czerwca 2013 / 11:28

      Najprostsze często są najlepsze 🙂

    • Marta
      Autor
      11 czerwca 2013 / 13:14

      Super 😀

    • Marta
      Autor
      11 czerwca 2013 / 19:55

      Dokładnie! proste rzeczy często są najsmaczniejsze 🙂

  1. 11 czerwca 2013 / 15:20

    kruche ciasto i owoce to moje ulubione wersje ciast:)

    • Marta
      Autor
      11 czerwca 2013 / 19:56

      Podobnie jak u mojego męża 😀

  2. 11 czerwca 2013 / 16:09

    Nie lubię rabarbaru ;P
    Talerzyk przepiękny, zdradź jeszcze co tam czytasz 🙂

    • Marta
      Autor
      11 czerwca 2013 / 19:57

      Może w ciastowej wersji z dodatkiem kruszonki by Ci zasmakował! 🙂 z tego co pamiętam to książka „The judgment” 😀 Czekam na nowe posty u Ciebie!!! 😀

  3. 11 czerwca 2013 / 18:00

    Świetny pomysł na poprawę humoru w te deszczowe dni.

    • Marta
      Autor
      11 czerwca 2013 / 19:57

      Dokładnie! 🙂

  4. 11 czerwca 2013 / 19:12

    i zaś tu wlazłam ;D nooo, ale nie da się inaczej, Martula ;D

    rabarbar uwielbiam zajadać nawet na surowo;D

    • Marta
      Autor
      11 czerwca 2013 / 19:58

      Wstyd przyznać, ale na surowo nigdy nie jadłam! 😀

  5. 11 czerwca 2013 / 22:07

    Już czuję zapach tego pysznego ciasta ! Wyborne 🙂

    • Marta
      Autor
      11 czerwca 2013 / 22:14

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2013 / 12:19

      Polecam 🙂

  6. Aneta
    4 maja 2016 / 16:45

    Takie ciacho za mną chodziło, super!!!

    • Marta
      Autor
      4 maja 2016 / 16:49

      Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 12 =