Jak wiecie bardzo często wykorzystuję płatki kukurydziane do panierowania różnych mięs, o klasycznym śniadaniowym połączeniu mleko + płatki i owoce nie wspomnę ; ) Być może część z Was ma podobne zamiłowania i tak jak ja uwielbia małe grzeszki w postaci przekąski typu: płatki wymieszane z dżemem… mój Mąż nadal nie może się temu nadziwić, bo wg niego dżem pasuje tylko do kanapek, ale być może dlatego, że jeszcze nie spróbował jakie to połączenie jest pyszne ; ) Tym razem mam dla Was kolejny przepis, który dołączył do moich ulubionych – przepis na corn dogi z płatkami Nestlé CORN FLAKES. Danie bardzo proste, ale pyszne i efektowne ; ) Polecam także dla osób na diecie bezglutenowej!
Składniki:
- 2 szklanki płatków kukurydzianych Nestlé CORN FLAKES bez glutenu
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (np. ryżowej, gryczanej, amarantusowej itp.)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 8 parówek
- olej do smażenia
Płatki rozdrobnić blenderem, dodać pozostałe składniki (poza parówkami i olejem) i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno wyjść dość gęste i klejące. Parówki nadziać na patyczki do szaszłyków i obtoczyć w przygotowanym cieście. Na głębokiej patelni rozgrzać olej na wysokość ok. 1-2 cm. Parówki w kukurydzianym cieście smażyć do uzyskania złotego koloru.
Smacznego : )
Niezdrowe ale jakie pyszne 😀
Autor
Niestety jeśli liczymy kalorie będzie ciężko… ale smak niezastąpiony 😀
moje smaki! 🙂 świetny pomysł na połączenie płatków i parówek 🙂
Autor
Również uwielbiam takie dania 🙂 a płatki bardzo często goszczą w mojej kuchni 🙂
Widziałam reklamę tych płatków, ale zastanawiam się, czy rzeczywiście smakują tak samo? ;p a corn dogi uwielbiam!!!
Autor
Naprawdę 🙂 nie czuć różnicy… zapraszam do wykorzystania przepisu 🙂
Swietny pomysł, ja używam do kurczaka wspaniale smakuje 🙂
Autor
O tak z kurczakiem też przetestowałam 🙂
Autor
Także w wersji light z piekarnika 😀
Bezgluten o we niby danie a mąka pszenna która zawiera gluten
Danie bezglutenowe niby ale zawiera mąkę pszenna która zawiera gluten ? Bezsensu używać wtedy corn flakes bez glutenu jak i tak będzie danie z glutenem
Autor
Tak, masz absolutną rację mąka pszenna zawiera gluten 🙂 aby danie było bezglutenowe należy dodać mąkę bez glutenu np. ryżową 🙂