Pieczona owsianka z wiśniami

Jak wiecie ostatnio zostałam miłośniczką zapiekanych owsianek ; ) Ostatnio polecałam Wam wersję z twarogiem, ale dzisiejszy przepis jest jeszcze łatwiejszy i równie pyszny! Najbardziej lubię jego uniwersalność i każdego dnia dodaję inne owoce (mogą być także te suszone), orzechy, zarodki, otręby, migdały, wiórki kokosowe, czy nawet konfiturę. Wszystko pasuje wyśmienicie, więc polecam poeksperymentować na tym polu ; ) 


Zapiekana owsianka

Składniki (porcja na 2 naczynia pokazane na zdjęciu):

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (mogą być górskie)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko wielkości L
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki wiśni

Mleko, jogurt, jajko i ekstrakt waniliowy mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Dodajemy płatki owsiane i owoce, całość ponownie mieszamy. Przekładamy do naczynek żaroodpornych i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30-35 minut.

Smacznego : )


Zapiekana owsianka z wiśniami

 


Zapiekana owsianka z owocami

Komentarzy: 22

  1. 22 października 2014 / 8:59

    Nadal nie lubię owsianki, ale jeszcze kilka takich apetycznych przepisów i zacznę się łamać i zmieniać przyzwyczajenia. Skandal, kto to widział robić pyszności z czegoś czego nie lubię? Teraz będę musiał tego spróbować, bo mi wrodzona ciekawość spokoju nie da 😉

    • Marta
      Autor
      22 października 2014 / 22:15

      Michał gwarantuję, że ta owsianka nie przypomina takiej tradycyjnej 😉 mój Mąż miał ten sam problem i za każdym razem dziękował za takie śniadanie, ale ostatnio udało mi się go namówić i stwierdził, że rzeczywiście całkiem niezła:) Mam nadzieję, że i Ty się skusisz!

  2. 22 października 2014 / 11:24

    Zapiekanej jeszcze nie jadłam. A wygląda pysznie, tylko nie mam takich małych foremeczek. Kupię i zrobię 🙂 mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      22 października 2014 / 22:16

      Polecam, bo jest pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      22 października 2014 / 22:16

      Bardzo pożywne i smaczne 🙂

  3. 22 października 2014 / 20:29

    o, jakie fajne naczynka, widziałam takie w Carrefourze ;D
    no i owsianka pewnie genialna, smaczna, długo grzeje:D

    • Marta
      Autor
      22 października 2014 / 22:18

      Naczynka zakupiłam akurat w biedronce, ale chętnie dokupiłabym więcej, bo fajnie się sprawdzają, więc muszę się rozejrzeć też w Carrefourze 🙂 a owsianka pycha 😀

  4. 23 października 2014 / 23:58

    owsiankę bardzo lubię 🙂 ale przeważnie gości u mnie tylko w weekend 🙂

    • Marta
      Autor
      26 października 2014 / 22:59

      U mnie teraz coraz częściej 🙂

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2014 / 12:45

      Wypróbuj, na pewno będziesz pozytywnie zaskoczona! 🙂

  5. marcia
    10 maja 2015 / 15:13

    🙂 pyszna,zrobiłam z malinami i polecam znajomym.wole tylko cukier wanilinowy niz extrakt:)

    • Marta
      Autor
      10 maja 2015 / 21:45

      Bardzo się cieszę, że przepis zasmakował 🙂 Cukier wanilinowy na pewno doda słodszego posmaku, więc rzeczywiście musi być pysznie 😉

  6. Ilona
    9 września 2016 / 12:58

    Pycha! super odmiana dla mdłej owsianki 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2016 / 23:45

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  7. Ewelina
    2 września 2018 / 15:25

    Bardzo smaczna 🙂 zjadł nawet maz który nie lubi 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2018 / 0:57

      Ogromnie się cieszę 🙂

  8. ania
    21 listopada 2019 / 8:47

    Czy można dodać mrożone owoce ?

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2019 / 14:08

      Tak 🙂

  9. Aga
    20 maja 2020 / 11:12

    Pyszna jest 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2020 / 11:34

      Super, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
3 + 27 =