Curry z ciecierzycy

Uwielbiam ciecierzycę i wszystkie dania z jej udziałem : ) Indyjskie curry z cieciorki to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pokochają je nawet osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa ; ) Ciecierzyca jest też świetnym źródłem białka, więc danie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Polecam!!!

Curry z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub 2 puszki ugotowanej)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory (poza sezonem puszka pomidorów bez zalewy)
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 150 ml mleczka kokosowego z puszki
  • przyprawy: po 1 łyżeczce imbiru, mielonego kuminu, kurkumy, kolendry, słodkiej i ostrej papryki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, sól, pieprz
  • świeża kolendra do podania

Dzień wcześniej suchą ciecierzycę przepłukać wodą, a następnie zalać 3 szklankami zimnej wody i namoczyć przez noc. Kolejnego dnia całość zagotować i gotować przez ok 90 minut, do miękkości. Zalewy nie odlewać.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na mocno rozgrzanym oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażyć. Dodać przyprawy i smażyć chwilę razem przez 2-3 minuty. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka wraz z przecierem pomidorowym i gotować przez ok. 5 minut często mieszając. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą i pół szklanki wrzątku, zagotować. Gotować przez ok. 25 minut bez przykrycia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

Mleko kokosowe rozmieszać w misce z kilkoma łyżkami wywaru z potrawy i delikatnie wymieszać, a następnie stopniowo wlewać do garnka z curry, dokładnie mieszając. Całość gotować na średnim ogniu przez kolejne 15 minut, do czasu aż sos się zagęści i smaki przegryzą. Przed podaniem udekorować kolendrą.

Smacznego!

Curry z ciecierzycy przepis
Curry z ciecierzycy

Inspiracja

Komentarzy: 20

  1. Liz
    15 lipca 2019 / 12:21

    Mniaaaaaam uwielbiam Twoje “zagraniczne” dania, bo zawsze są perfekcyjnie doprawione i tu widzę że też będzie super smakowicie <3

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2019 / 15:16

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  2. Aga
    15 lipca 2019 / 12:47

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2019 / 15:16

      Dziękuję 🙂

  3. Kasia
    15 lipca 2019 / 14:07

    Super, dziś robię 🙂

    • Kasia
      16 lipca 2019 / 10:08

      Wyszło super 🙂

      • Marta
        Autor
        16 lipca 2019 / 15:17

        Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2019 / 15:16

      Smacznego 🙂

  4. Asia
    15 lipca 2019 / 16:05

    Cudowności ❤️ Nie moge dostać kolendry czy mozna pominąć?

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2019 / 15:16

      tak 🙂

  5. ISIA
    15 lipca 2019 / 17:13

    Przepyszne i aromatyczne 😋

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2019 / 15:16

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  6. Aguś
    30 lipca 2019 / 23:18

    Rewelacyjny obiad, bardzo syty i nawet chlopak który bez mięsa nie zje okazał zadowolenie 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Marta
      Autor
      31 lipca 2019 / 12:22

      Cieszę się, że posmakowało 🙂 pozdrawiam 🙂

  7. Jania
    6 sierpnia 2019 / 14:09

    Pyszności! porcja duża więc mroziłam ale po rozmrożeniu nawet zyskało na smaku 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2019 / 16:53

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. Doris
    23 sierpnia 2019 / 12:30

    Ciecierzyca w tej odsłonie jest przepyszna duży plus za połączenie tak ciekawych przypraw pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:28

      Super, że posmakowało 🙂

  9. Ciupakabra
    18 września 2019 / 18:06

    Czym mogę zastąpić mleczko kokosowe? ☺

    • Marta
      Autor
      19 września 2019 / 1:01

      Bez mleczka to nie będzie to 😉

Pozostaw odpowiedź Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
16 + 2 =