Ciasto z buraków fascynuje mnie od dawna : ) Bardzo lubię to warzywo, choć w wypiekach nie miałam jeszcze okazji go wykorzystać. Jeśli obawiacie się, że będzie zbyt mocno wyczuwalne gwarantuję, że spora dawka kakao i dodatek czekolady dominuje cały smak, więc nikt się nie zorientuje ; ) Co więcej dodatek buraków sprawi, że ciasto jest wilgotne, dłużej świeże i pyszne ; ) Inspiracja u Ani. Polecam!
Składniki (blacha o wymiarach 20×20 cm):
- 175 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 250 g ugotowanych buraków
- 3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
- 150 g oleju rzepakowego
- 100 g gorzkiej czekolady
Mąkę przesiać z kakao, dodać proszek do pieczenia, cukier, wymieszać. Ugotowane, przestudzone buraki zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać jajka, olej, zmiksować. Dodać wymieszane wcześniej suche składniki, delikatnie wymieszać sylikonową szpatułką. Na koniec dodać drobno posiekaną gorzką czekoladę. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg). Piec przez ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 ono jest rewelacyjne, aż ponownie mi się zachciało kawałek, a teraz staram się być na diecie 😛
Autor
Bardzo smaczne i do tego tak intensywnie czekoladowe… tego mi było trzeba 😀
WOW 🙂 Koniecznie do wypróbowania 🙂 W życiu nie jadłam takiego ciasta.
Autor
Znajomi, których poczęstowałam nie mogli uwierzyć, że to z burakami 🙂 ALe jest już pyszne ciasto marchewkowe, dyniowe, więc i burak się sprawdził 🙂
Przepyszne i obłędnie czekoladowe!!!!
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
ŚWIENY POMYSŁ
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Takiego jeszcze nie widziałam super 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Bardzo smakowite, zmniejszyłam ilość oleju, cukier zamieniłam na ksylitol i mam ciasto bez wyrzutów sumienia 🙂
Autor
Super, muszę się w końcu przełamać do ksylitolu 😀
Pycha ciasto, goście nie wierzyli że z burakami 🙂 Miny bezcenne 🙂
Autor
Super, że ciasto smakowało i dodatkowo stało się atrakcją dla gości 🙂
Mocno czekoladowe i nikt nie wie co w środku się skryło 🙂 Super 🙂
Autor
Czekolada jest tak wdzięczna i dominująca, że sporo rzeczy udaje się „przemycić” 🙂
Pyszne i zupełnie nie czuć buraków nikt z gości się nie zorientował 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂