Czekoladowe ciasto z serem

Obiecane ciasto na imieniny mojej siostry. Zażyczyła sobie je tak dawno temu, że już prawie zapomniałam : ) Przepis pochodzi z mojej ukochanej „Złotej Księgi Czekolady”. Pozycję tę polecam każdemu miłośnikowi czekolady. Wszystko smakuje wyśmienicie, mocno czekoladowe, zbite ciasto z migdałami idealnie komponuje się z delikatną masą serową!!! Pycha: )


Czekoladowe ciasto z serem
Składniki na ciasto:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g drobno posiekanych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki esencji migdałowej

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Formę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm (użyłam formy kwadratowej 21×21 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy ją folią aluminiową (proponuję zastąpić papierem do pieczenia!), tak aby końce zwisały z brzegów formy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło i cukier, mieszając do czasu aż składniki dobrze się połączą.
Zdejmujemy z ognia. Po lekkim schłodzeniu dodajemy jajka, mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sól, esencję migdałową. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 30 min, do tzw. suchego patyczka. Następnie odstawiamy do schłodzenia.

Składniki na masę serową:

  • 500 g białego, kremowego sera
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 60 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Na najniższych obrotach mieszamy mikserem ser, mleko skondensowane, śmietanę i esencję waniliową. Masę wykładamy na spód i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz.

Składniki na polewę:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Po lekkim schłodzeniu polewamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min przed podaniem. W oryginalnym przepisie polewa pokrywała całe ciasto, jednak wyszło mi jej tak niewiele, że starczyło tylko na keksy : )

Smacznego : )


Ciasto czekoladowe z serem

Komentarzy: 20

  1. 27 kwietnia 2012 / 14:45

    Wygląda przepysznie!!!

  2. Agula
    27 kwietnia 2012 / 15:06

    Zjadłabym takie ciacho:D

  3. mojetworyprzetwory
    27 kwietnia 2012 / 15:08

    Piękne i pyszne napewno, bo na takie wygląda!

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2012 / 15:14

      Polecam jest bardzo smaczne 🙂

  4. sara
    28 kwietnia 2012 / 20:34

    Piękne, normalnei dzieło sztuki. Trzeba rozumiem w lodowce przehcowywac?na dzialce mam mala lodowe..

  5. Marta
    Autor
    28 kwietnia 2012 / 20:45

    Tak przechowujemy w lodówce 🙂 zazdroszczę wypoczynku na działce 🙂

  6. siostra!
    29 kwietnia 2012 / 10:08

    Potwierdzam, takie ciasto to najlepszy prezent imieninowy! No i najpysnziejszy!!!

  7. 29 kwietnia 2012 / 14:36

    Ciasto wygląda tak pysznie, że trudno mu się oprzeć. Pozdrawiam 🙂

  8. milk_chocolate84
    29 kwietnia 2012 / 19:26

    Powiedz, czy ta masa serowa wychodzi gesta?bo mi wyszla taka srednia i teraz nerwowo chodze kolo lodowki, czy sie stegnie…

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2012 / 20:19

      Nie musisz się stresować na pewno się stęgnie 😉 Wychodzi dokładnie tak jak opisałaś średnio gęsta 🙂

  9. 29 kwietnia 2012 / 21:25

    o matkoo, Dziewczyno!! Cóż za pyszności!!!!!!!

  10. Marta
    Autor
    29 kwietnia 2012 / 21:54

    Zdecydowanie polecam!:)

  11. Iza
    16 sierpnia 2012 / 15:08

    Kochana odmieniłaś moje życie:D uwielbiam gotować, ale ciast nigdy nie lubiłam robić, ale…mój mężczyzna uwielbia ciasta i chciałabym je dla niego pichcić, a tu na Twojej stronie znalazłam tyle smakołyków że trudno się oprzeć i nie próbować wszystkich:) Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      16 sierpnia 2012 / 15:30

      Bardzo się cieszę i jeszcze chętniej zabiorę się za kolejne wypieki wiedząc, że komuś także smakują 😀

  12. Ann
    30 grudnia 2017 / 22:08

    Po 3 godzinach nie zastygla. Od początku była mało sztywna. Jak to możliwe że z tych składników zastygnie?

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2017 / 2:43

      Jakiego sera Pani użyła? Czy konsystencja Pani masy była podobna do tej ze zdjęcia? W moim przypadku masa dość szybko zastygła.

  13. Sandra
    25 marca 2018 / 22:52

    Ciacho wyszlo super, jak dla mnie genialne polaczenie domownicy tez zadowoleni 🙂 czy poleci Pani cos na Swieta? nie musi byc typowy sernik czy mazurek ale raczej proste?

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:58

      Wybór jest bardzo trudny 🙂 odsyłam do zakładki Wielkanoc i wpisów: Przepisy na Wielkanoc oraz Serniki na Wielkanoc po więcej inspiracji 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 15 =