Tym razem do polecanego przeze mnie już wcześniej tortu stracciatella postanowiłam wykorzystać czekoladowy biszkopt. Taka wersja była dla mnie jeszcze smaczniejsza, ponieważ jestem miłośniczką wszystkiego, co czekoladowe ; ) Biszkopt wyszedł bardzo smaczny, nie było problemów z jego podziałem na równe blaty, ponieważ pieczemy je oddzielnie ; ) Polecam!
Składniki:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 80 g gorzkiej czekolady startej na małych oczkach tarki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 3 osobne blaty (najlepiej na tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić.
Smacznego : )
Kuszący, pozowlę sobie na święta wypróbować.
Wesołych!!!
Autor
Polecam i również życzę Wesołych Świąt!
Narobiłaś mi smaku, wygląda przepysznie:) Wesołych Świąt:)
Pozwole sobei skrozystac:))) Wesołych Świąt:) PRzed Nowym Rokiem jeszcze na pewno zajrzę:)
Pyszny,będę musiała wypróbować.
Autor
Gorąco polecam:)
Pyszny biszkopt Polecam !!!!!!
Autor
Cieszę się, że smakował 🙂