Delicja

Skoro jesteśmy już przy rodzinnych wyrobach, nie może zabraknąć Delicji z przepisu mojej mamy! Rzadko wybieram ciasta z galaretką (wolę te bardziej ciężkie i słodkie ; P ), ale Delicja to hit wielu rodzinnych uroczystości : ) Polecam, przepis na dużą blachę.


Składniki na ciasto ciemne:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
  • dodatkowo jedno opakowanie czerwonej galaretki

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy kolejno cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C. Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

 

Składniki na ciasto jasne:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponownie ubijamy pianę z białek, gdy już będzie sztywna dodajemy  kolejno cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 C. W upieczonym cieście wykrawamy szklanką kilka dziurek.

 

Składniki na masę :

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • dodatkowo polewa czekoladowa (np. 3 łyżki masła + 3 łyżki mleka + 3 łyżki kakao + 1 szklanka cukru pudru)

Na mleku gotujemy budyń wraz z cukrem. Studzimy. Masło ubijamy i stopniowo dodajemy do niego budyń.

Mając przygotowane wszystkie składniki na ciasto kakaowe kładziemy połowę masy. Przykrywamy jasnym plackiem z dziurami. Dziurki zalewamy gęstniejącą galaretką. Rozsmarowujemy pozostałą masę i przykrywamy drugą częścią kakaowego ciasta. Polewamy polewą.

Smacznego : )

Komentarzy: 26

  1. 25 września 2012 / 11:03

    mniam, mniam:). Kusisz tym słodkim kusisz

  2. 25 września 2012 / 11:45

    Wspaniała delicja i wygląda przepysznie, szczególnie z galaretką ! Pozdrawiam 🙂

  3. kura
    25 września 2012 / 13:01

    Lubię ciasta na ciemnym biszkopcie, więc na pewno wypróbuję.

    • Marta
      Autor
      25 września 2012 / 14:44

      Polecam również z wiśniami 🙂

  4. 25 września 2012 / 20:53

    mniam! uwielbiam ciasta i kremowe i te z galaretką:)

  5. Marta
    Autor
    25 września 2012 / 21:24

    To chyba jestem osamotniona w sprawie galaretki 😀

  6. sławkowska
    26 września 2012 / 14:00

    I jak sie tu odchudzac…:)

    • Marta
      Autor
      26 września 2012 / 15:12

      Jest na to rada – nie odchudzać się 😀

  7. 27 września 2012 / 17:15

    Mniam… Bardzo lubię ciasto z galaretką:)

  8. Marta
    Autor
    27 września 2012 / 17:18

    W takim razie koniecznie musisz spróbować 😀

  9. 27 września 2012 / 23:10

    Rewelacyjny przepis
    Przypomina mi dzieciństwo

  10. 27 września 2012 / 23:25

    Ale narobiłem sobie smaka..a pod ręką tylko czekolada…

    • Marta
      Autor
      27 września 2012 / 23:27

      Zawsze coś 😀

  11. Arachela
    27 września 2012 / 23:42

    Po mamie chyba talent kulinarny odziedziczyłaś:)

  12. Marta
    Autor
    27 września 2012 / 23:49

    Dzięki 😀 A mamie przekażę na pewno się ucieszy 🙂

  13. 28 września 2012 / 12:02

    bardzo ładne, apetyczne ciastko 😉 jak to mówią słodkości nigdy za wiele 😉

  14. Marta
    Autor
    28 września 2012 / 12:09

    O tak, ja również wyznaję taką zasadę 🙂

    • Marta
      Autor
      30 września 2012 / 17:25

      Polecam 🙂

  15. carloska
    17 października 2012 / 14:47

    Witam, mam pytanie bo nie bardzo rozumiem : “W upieczonym cieście wykrawamy szklanką kilka dziurek” czyli normalną szklanką robimy te dziury iwlewamy do tych otworów galaretkę? nie mogę sobie tego wyobrazić ;p

    • Marta
      Autor
      17 października 2012 / 16:04

      Tak dokładnie tak 🙂 w kręgi, które wykroimy ciasto wlewamy galaretkę 😀

  16. carloska
    18 października 2012 / 10:40

    Ok, dziękuje bardzo za odpowiedz, napewno bedę robić na dniach bo przepysznie wygląda i do tego z galaretką 😀 pozdrawiam serdecznie 🙂

  17. Marta
    Autor
    18 października 2012 / 11:25

    Smacznego:)

  18. Sylwia
    9 lutego 2013 / 13:33

    Bardzo fajny przepis, jestem w takcie robienia tego ciasta i póki co idzie dobrze, chociaż piekę od niedawna 😉

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2013 / 13:57

      Super, bardzo się cieszę! życzę smacznego 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 5 =