Deser z galaretek

Internet oszalał na punkcie warstwowych deserów z galaretek i powiem Wam szczerze, że moje dzieci również ; ) To moja pierwsza próba, więc zdecydowałam się na gotową galaretkę, ale kolejnym razem zamierzam pójść krok dalej i przygotować ten deser na bazie owoców : ) Deser nie jest trudny do przygotowania, ale proces zastygania rozkłada go w czasie. Polecam!!!

Deser z galaretek

Składniki:

  • 1 galaretka przezroczysta o ulubionym smaku
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Każdą z galaretek rozpuścić w 350 ml wrzątku, przestudzić. 1/3 czerwonej galaretki wymieszać z jogurtem. Szklanki przełożyć do keksówki, tak aby leżały w niej pod równym kątem. U mnie jedna opierała się o krótszy bok blachy, dołożyłam też ściereczkę kuchenną i dopiero drugą szklankę pod kątem. Do każdej z nich wlać kilka łyżek przezroczystej galaretki (w zależności od „grubości warstwy, którą chcemy otrzymać). Uważnie przełożyć do zamrażarki i gdy zastygnie przekręcić szklankę i wlać kolejną warstwę. Powtarzać do wykończenia składników.

Smacznego!

Warstwowa galaretka przepis
Warstwowa galaretka jak zrobić
Deser warstwowy z galaretek

Komentarzy: 10

  1. Beti
    29 kwietnia 2019 / 13:32

    Rewelacja!!!

    • Marta
      Autor
      5 maja 2019 / 23:08

      🙂 🙂 🙂

  2. Aga
    29 kwietnia 2019 / 14:28

    genialne niby zwykła galaretka a jak cieszy oczy 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2019 / 23:08

      Sposób podania robi różnicę 🙂

  3. Isia
    29 kwietnia 2019 / 17:00

    Bardzo fajnie to wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      5 maja 2019 / 23:03

      Dziękuję 🙂

  4. Majka
    29 kwietnia 2019 / 20:19

    Cudo ❤ Dzieci oszaleją 🙂 Robię cytrynowca jako torcik urodzinowy i taką galaretkę też zaserwuję, owoce obowiązkowo!

    • Marta
      Autor
      5 maja 2019 / 23:02

      To niestety ta wada, że jak już raz się zrobi to nie ma odwrotu :)))) Pozdrawiam i mam nadzieję, że urodziny się udały 🙂

  5. 11 lutego 2020 / 11:40

    Niby takie proste a ile potrzeba cierpliwości 🙂 Jadłam kiedyś taką mieszankę galaretek z panacottą i uważam, że to super pomysł na deser!

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2020 / 12:46

      Tak, cierpliwość na pewno tu się przyda 😉

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 11 =