Od dziecka uwielbiałam paprykarz, jednak często spotykałam się z opinią, że jest to najgorsze, co może być, bo znajdują się w nim wszystkie przemielone odpady, co nie brzmi zbyt apetycznie ; ) Przedstawiam Wam zatem przepis na idealny domowy paprykarz! Potrzebujemy zaledwie kilku składników i do tego przygotowuje się go błyskawicznie : ) Nie ma nic lepszego niż domowa pasta do kanapek. Według mnie równie smaczny, jak nie smaczniejszy jest następnego dnia, choć jego zaletą jest też fakt, że jeśli wlejemy do słoiczka odrobinę oleju, możemy go przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Pysznie i zdrowo. Polecam!!!
Składniki:
- 250 g wędzonej makreli (1 duża sztuka)
- 115 g ugotowanego ryżu np. długoziarnistego
- 1 średnia cebula
- 100 g koncentratu pomidorowego
- sól morska, pieprz, opcjonalnie szczypta cukru
- papryka słodka, chili
- 1 łyżka oleju do smażenia
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić. Makrelę dokładnie obrać ze skóry i ości, wymieszać z ryżem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do ryby z ryżem. Następnie dodać koncentrat i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Smacznego : )
Wow, to się nazywa wyższa szkoła jazdy!!!
Lubię serię Specialite Kamisa, skusiłam się kiedyś na ich młynki po tym, jak o nich pisałaś i teraz już wiernie je kupuję:)
Super, uwielbiam takie domowe przetwory. A robilaś keidys paste jajeczna?
Autor
Pasty jajecznej jeszcze nie robiłam, ale może spróbuję przed Wielkanocą 🙂 A znasz jakiś sprawdzony przepis?
kurcze, zeby mi ktos w domu takie pyszne zarcie przygotowywal;P zazdroszcze mezowi!!!
Ale mi narobiłas smaki na paprykarz!
Marta, on jest dużo lepszy niż ten sklepowy z mojego dzieciństwa, tak dawno nie jadłam paprykarza! Bo właśnie staram się świadomie odżywiać i czytałam co dodają producenci do paprykarzy. I teraz dzięki Tobie znowu wróciłam do smaku z dzieciństwa, ale lepszego smaku, jest pyszny!!
Autor
Mam tak samo! paprykarz uwielbiam, ale zawsze słyszałam, że jest niezdrowy… a taka domowa wersja nie dość, że pyszna, to jeszcze wiemy co jemy 😀
Super! Zapisane do ulubionych dań 🙂
Autor
🙂
Uwielbiam Twoje klasyczne przepisy super 🙂
Autor
Bardzo mi miło, zgodnie z obietnicą będzie ich więcej 🙂
Spieszę donieść że jest obłędny 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Najlepszy paprykarz jaki jadłam 😁 dzięki Tobie już nigdy nie skuszę się na zakup sklepowego paprykarza 😊😊 super przepis 😊 😍
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 Też uważam, że domowy jest najlepszy i składem i smakiem 🙂