Doughnut – amerykańskie pączki z dziurką

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc okazja do upieczenia donatów jest idealna ; ) Wraz z T. bardzo dobrze nam się kojarzą – z jedną z naszych pierwszych, wspólnych podróży ; ) Tym razem w lżejszej wersji (zainspirowały mnie chochliki kuchenne ; ) tzn. pieczone w piekarniku, bo smażenie na głębokim tłuszczu zostawiam dla tradycyjnych pączków ; )


Doughnut

Składniki na około 18 oponek:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder + woda (na lukier do dekoracji)
  • polewa czekoladowa (przepis)
  • kolorowe, czekoladowe posypki

Masło roztapiamy i studzimy. Przygotowujemy zaczyn – w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże wraz z łyżeczką mąki oraz łyżeczką cukru pudru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Mieszamy i na koniec dodajemy przesianą mąkę, a następnie rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i sprężyste.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i wycinamy dougnatsy. Użyłam do tego szerokiej szklanki i kieliszka do wódki.

Krążki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Wyrośnięte donaty wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż się ładnie zarumienią.

Dekorujemy lukrem, polewą i posypkami według naszych upodobań. Do części lukru dodałam czerwonego barwnika, aby było bardziej kolorowo ; )

Smacznego : )


Donat


Pączki z dziurką


Oponki


Komentarzy: 33

  1. 28 stycznia 2013 / 7:38

    Pysznie wyglądają! Ciekawi mnie jak bardzo inaczej smakują od pączków z tłuszczu 🙂

  2. 28 stycznia 2013 / 8:34

    Wyglądają świetnie. Ja już mam pomysł na nietłuste pączki, ale o tym jakoś kilka dni przed tłustym czwartkiem 😉

    • Marta
      Autor
      28 stycznia 2013 / 11:28

      Bardzo dziękuję! niestety w smaku czuć trochę różnicę, ale to cena za te mniejsze kalorie 😀 Najlepsze jeszcze na ciepło!

  3. 28 stycznia 2013 / 11:39

    ale one mnie kuszą!:) a ja rzekomo pączków nie lubię (znaczy tych z nadzieniem:P)a od wczoraj to już x przepisów widziałam na pączki/oponki

  4. Szwagierka
    28 stycznia 2013 / 11:39

    Pięknie wyglądają, Iga już sobie zażyczyła na deser:) Pozdrawiamy

  5. 28 stycznia 2013 / 11:54

    Przepiękne, takie kolorowe! I świetny stojak 🙂

  6. Marta
    Autor
    28 stycznia 2013 / 12:01

    Aniu zazdroszczę, bo ja pączki mogłabym jeść codziennie… 😀
    Szwagierka takie kolorowe na pewno przyciągnęły jej uwagę, my również pozdrawiamy! 🙂
    Nenneke dziękuję! patera niestety trochę mało stabilna, bo z kartonu, ale oponki utrzymała 😀

  7. 28 stycznia 2013 / 12:46

    jeszcze nigdy nie robiłsm:), muszą być pyszne:)

  8. Marta
    Autor
    28 stycznia 2013 / 12:59

    Monika wypróbuj koniecznie 🙂

  9. 28 stycznia 2013 / 14:08

    Przyznam się, że też jeszcze nie robiłam ! Wyglądają bardzo apetycznie, slicznie i kolorowo !!!

  10. Marta
    Autor
    28 stycznia 2013 / 14:21

    To są również moje pierwsze w wersji pieczonej 😀

  11. 28 stycznia 2013 / 14:33

    heeh, mamy taką samą „paterę” ;D

    a pączka wyślij proszę do Sosnowca;p

  12. Marta
    Autor
    28 stycznia 2013 / 14:41

    Haha póki co to moja jedyna patera 🙂 przykro mi to pisać, ale pączki się już skończyły… 🙁

  13. 28 stycznia 2013 / 21:49

    Fajna wersja, skoro się nie napiją tłuszczu, można zdjeść podwójną porcję 🙂

    • Marta
      Autor
      28 stycznia 2013 / 22:05

      Dokładnie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2013 / 16:00

      Oczywiście, smacznego:)

  14. 2 lutego 2013 / 21:36

    to jest jedno z tych słodkich cudeniek, na które lubię zarówno mocno patrzeć, jak i jeść 😉

  15. Marta
    Autor
    2 lutego 2013 / 21:41

    🙂

  16. 2 lutego 2013 / 23:15

    mmm.. wyglądają pysznie jutro spróbuje zrobić oponki według Twojego przepisu

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2013 / 23:26

      Polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2013 / 22:38

      Dziękuję za inspirację! 🙂

  17. Aneta
    8 listopada 2015 / 14:39

    Zrobiłam dziś i wyszło przepysznie, idealne proporcje, ciasto wyszło mięciutkie, puchate, zachwyciło swoją delikatnością. Najlepsze donaty jakie dotąd udało mi się zrobić. Dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2015 / 17:52

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂 dziękuję za komentarz 🙂

  18. Mila
    4 lutego 2016 / 10:44

    Pycha!!! zdecydowanie lepsze od tych ociekających tłuszczem 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:31

      Bardzo mi miło, że smakowały:)

  19. Ula
    22 lutego 2017 / 23:27

    Są pyszne 🙂 i dzięki nim nadal dbam o linię 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:55

      Idealne połączenie 😀

  20. Madzix
    23 lutego 2017 / 22:49

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:08

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  21. Aga
    27 lutego 2019 / 13:32

    Pychotka moje dzieci nie lubią smażonych a za to te z posypkami to ideał dla nich 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2019 / 23:59

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Aneta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 15 =