Drożdżowe pierogi z ruskim farszem

Słyszałam już wcześniej o pierogach z piekarnika, ale dopiero wpis na brulioniezprzepisami ostatecznie mnie zachęcił ; ) Drożdżowe ciasto jest idealne i tak jak wspominała autorka, na pewno świetnie się sprawdzi jako ciasto na pizze calzone. Zdecydowałam się na farsz do pierogów ruskich i niestety nie do końca mi te dwa smaki pasowały ; ) Ale ponieważ ciasto mocno mi zasmakowało zapewne skuszę się na powtórkę z innymi dodatkami. Przypuszczam, że pierogi lepsze byłyby z kapustą i grzybami, albo z kurczakiem i serem… Opcja pieczenia w piekarniku bardzo do mnie przemawia, bo jest z nimi mniej pracy niż z tymi tradycyjnymi : ) Polecam!


Składniki na ciasto:

  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 60 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 450 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • dodatkowo mak do oprószenia

Metoda dla maszynistów: powyższe składniki, we wskazanej kolejności umieszczamy w automacie do wypieku chleba i wybieramy program do wyrabiania ciasta.

Jeśli nie posiadamy maszyny, przygotowujemy rozczyn – drożdże o temp. pokojowej rozkruszamy i zasypujemy cukrem, a następnie mieszamy. Zalewamy letnim mlekiem, ponownie mieszamy, aby nie było grudek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 min. Mąkę przesypujemy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy do niego sól, żółtko, gotowy rozczyn oraz olej. Na końcu dodajemy roztopione, letnie masło. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką oprószoną mąką, do czasu aż będzie sprężyste i gładkie. Z ciasta lepimy kulę i umieszczamy je w lekko naoliwionej misce, którą przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 750 g ziemniaków
  • sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulkę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy, przestudzoną dodajemy do ziemniaków, wraz z twarogiem. Całość dokładnie rozgniatamy widelcem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowe ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy okręgi. (Użyłam do tego miseczki o średnicy 14 cm ) Na środku każdego placka nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 20-30 min. aż się zarumienią.

 

Smacznego : )

 


 

 


Komentarzy: 22

  1. 20 września 2012 / 11:39

    pycha 🙂 bardzo lubię drożdżowe

    • Marta
      Autor
      20 września 2012 / 11:56

      Klaudia – aż wstyd, ale dla mnie to była nowość :D, Ava Valk – dzięki 🙂

  2. majka
    20 września 2012 / 18:20

    Kolejny argument dla męża, żeby mi kupił maszynę ;P

    • Marta
      Autor
      20 września 2012 / 18:31

      Maszyna to mus!:D

  3. 20 września 2012 / 18:22

    Świetne! Myślisz, że można by je przygotować na wigilijną wieczerzę? tak przyszłościowo myśląc 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2012 / 18:30

      Z kapustą i grzybami będą idealne jako świąteczne paszteciki 🙂

  4. 20 września 2012 / 19:54

    mniam! uwielbiam ruskie, a drożdżowe tym bardziej:)

  5. 20 września 2012 / 23:35

    Bardzo lubię ruskie pierogi, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Będę musiała to nadrobić:)

    • Marta
      Autor
      20 września 2012 / 23:40

      Koniecznie 🙂

  6. Zuzolek
    21 września 2012 / 10:12

    Wyglądają apetycznie :)ile sztuk wychodzi z podanych składników??

    • Marta
      Autor
      21 września 2012 / 10:20

      Wyszło mi 20 sztuk o średnicy 14 cm 🙂

  7. 21 września 2012 / 14:22

    Wyglądają bardzo apetycznie:)

  8. 21 września 2012 / 18:02

    wyglądają pięknie;) ja ubóstwiam drozdzowe pierogi z nadzieniem kapusta i grzyby! Są idealne.. na wigilii wszyscy je lepiej zajadają niż tradycyjne 😉

  9. Marta
    Autor
    21 września 2012 / 18:59

    O z kapustą i grzybami muszę koniecznie zrobić! Na pewno będą pyszniejsze! 😀

  10. 22 września 2012 / 16:37

    ciekawy pomysł, ale do mnie też bardziej przemawiają te z kapustą;) i pomyślę o nich na święta;)

  11. Marta
    Autor
    22 września 2012 / 18:41

    To tak jak ja 😀

    • Marta
      Autor
      24 września 2012 / 16:30

      Polecam 🙂

  12. 24 września 2012 / 20:24

    Z makiem wyglądają pięknie, a farsz serowy na pewno pycha !

  13. Marta
    Autor
    24 września 2012 / 22:18

    Farsz wolę z tradycyjnymi, a do tego ciasta chyba lepsza byłaby kapusta z grzybami 😀

  14. Katarzyna
    1 lipca 2014 / 16:58

    Piekłam je już 2 razy z farszem pieczarkowym ciasto jest rewelacyjne jesteś najlepsza:-)

Skomentuj Gosia Bosk Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 13 =