Dwukolorowe ciasto bananowe

Bardzo lubię chlebek bananowy, więc gdy zobaczyłam jak Mała Cukierenka zaproponowała jego dwukolorową wersję wiedziałam, że będzie pysznie. Powiem tylko tyle, że następnym razem moje ciasto bananowe będzie w całości czekoladowe, bo ta warstwa była tak pyszna, że sporą część wyjadłam na surowo już przed pieczeniem… ; ) Ciasto bardzo aromatyczne proste do przygotowania, bez użycia miksera. Polecam!!!


Chlebek bananowy z czekoladą

Składniki (powinny być w temp. pokojowej):

  • 60 g masła
  • 60 g gorzkiej czekolady (min. zawartość kakao 60%)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 duże, dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao

Masło roztopić, przelać do miseczki. Do rondla po roztopionym maśle przełożyć czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, rozpuścić i zdjąć z ognia.  Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą. Banany rozgnieść widelcem na papkę, dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką. Jogurt wymieszać z jajkami, dodać mąkę, bananową masę i szybko, ale dokładnie wymieszać łyżką. 1/3 tak przygotowanej masy przełożyć do innej miski, dodać do niej kakao i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej jasną masę, wyrównać. Następnie przelać ciemną masę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C (góra-dół). Piec przez ok. 60-65 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu studzić na kratce.

Smacznego : )


Dwukolorowy chlebek bananowy


Ciasto bananowe

Komentarzy: 18

  1. 6 marca 2015 / 10:57

    świetny pomysł, ciasto będzie idealne do kawy:)

    • Marta
      Autor
      8 marca 2015 / 17:23

      Zdecydowanie, pasuje idealnie 🙂

  2. Kasia
    6 marca 2015 / 11:35

    Uwielbiam takie chlebki a w wersji z czekoladą na pewno jeszcze lepsze 🙂

    • Marta
      Autor
      8 marca 2015 / 17:24

      Oj tak, mogę powiedzieć, że uzależniają … 🙂

  3. dziewczyna-z-aparatem-attm.blogspot.com
    6 marca 2015 / 12:51

    Musi smakować wyśmienicie 🙂 banany bardzo lubimy, tak więc na pewno zrobimy go u siebie 🙂
    pozdrawiamy 🙂

    • Marta
      Autor
      8 marca 2015 / 17:24

      Polecam i również pozdrawiam 🙂

  4. Anusia
    6 marca 2015 / 16:05

    O matko jakie wypieki… ślinka cieknie i wcale się nie dziwię, że następnym razem zrobisz całe czekoladowe 😀

    • Marta
      Autor
      8 marca 2015 / 17:24

      😀 😀

  5. Gabi
    7 marca 2015 / 19:21

    Pyszne bardzo dziękuję w imieniu rodzinki 🙂

    • Marta
      Autor
      8 marca 2015 / 17:25

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  6. 9 marca 2015 / 23:11

    wygląda perfekcyjnie 🙂 również lubię chlebki bananowe 🙂

    • Marta
      Autor
      9 marca 2015 / 23:48

      Bardzo dziękuję 🙂 dzięki bananowym chlebkom nawet przestarzałe banany da się uratować 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2015 / 23:47

      Dziękuję 🙂

  7. Magda
    10 stycznia 2016 / 23:15

    ciasto bardzo smaczne 🙂 przepis bardzo prosty i szybki do wykonania 🙂 właśnie takie ciasta uwielbiam robić 🙂 o pyszności potwierdzili goście którzy w mgnieniu oka opróżnili talerz i zostały okruszki 🙂

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2016 / 1:21

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂 Dziękuję za komentarz 🙂

  8. Agnieszka
    20 sierpnia 2017 / 14:12

    Babkę zrobiłam wczoraj, a dzisiaj delektuję się przy niedzielnej kawce 🙂 Zgodzę się, że warstwa czekoladowa jest pyszniejsza. Ja zrobiłam pół na pół, ale stosunek 2/3 czekoladowej i 1/3 bananowej też byłby super. Dodam, że pół szklanki cukru daje wystarczającą słodycz 🙂

    • Marta
      Autor
      20 sierpnia 2017 / 23:44

      Super, że posmakowało 🙂 2/3 dla warstwy czekoladowej zdecydowanie na plus 🙂 Dziękuję – ograniczenie cukru bez szkody dla smaku zawsze popieram 🙂 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 24 =