Fasolka po katalońsku

Latem preferujemy szybkie obiady, z wykorzystaniem sezonowych warzyw : ) Zazwyczaj wystarczy mi fasolka z jajkiem, pyzami lub młodymi ziemniaczkami i bułką tartą smażoną z masełkiem… mniam – to mój letni faworyt. Tym razem tą odmianę zaserwował mi T. Zapewne miał dość mojego zestawu, na który upieram się co najmniej raz w tygodniu, bo wierzcie mi, że niektóre potrawy mogłabym jeść codziennie i nie są mi się w stanie znudzić ! ; ) Fasolka po katalońsku również okazała się pyszna i idealnie nadaje się na bezmięsny piątek ; )

 


fasolka po katalońsku


Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 3-4 pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, papryka

Fasolkę umyć, odkroić końce, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Wyjąć, osączyć. Ziemniaki pokroić na cienkie słupki, usmażyć jak frytki lub upiec w piekarniku. Pomidory obrać i pokroić w kostkę.

Na oleju zrumienić posiekane cebulę i czosnek, dodać ziemniaki i fasolkę. Całość przyprawić solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażyć. Na koniec dorzucić pomidory i wymieszać.

Na talerzu posypać szczypiorkiem.

Smacznego : )

Komentarzy: 5

  1. Malina_67
    13 lipca 2011 / 11:13

    Ślinka cieknie….

  2. Artur
    13 lipca 2011 / 17:07

    Wygląda bardzo smacznie

  3. 13 lipca 2011 / 19:32

    Pycha! Bardzo fajne, letnie danie. Szybkie i smaczne, to lubię:)

  4. 14 lipca 2011 / 10:49

    wygląda bardzo apetycznie 🙂

  5. Kasia
    14 lipca 2011 / 18:29

    ja też uwielbiam fasolkę i właśnie dzisiaj jem ją na obiad (z bułką tartą):) następnym razem wypróbuję Wasz przepis:)

Pozostaw odpowiedź Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
25 − 7 =