Faworki

Karnawał czas zacząć!: ) Nie mogłam się im oprzeć od czasu, gdy koleżanka z pracy przyniosła nam na osłodę ; ) Są bardzo delikatne i kruche, wprost rozpływają się w ustach. Sekret tkwi w odpowiednim rozwałkowaniu ciasta, powinno być bardzo cienkie, wręcz przezroczyste ; ) Przepis pochodzi z niezawodnego brulionu z przepisami.

 


faworki

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 180 ml kremówki (30%)
  • łyżka spirytusu lub wódki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do podsypywania (+ cukier waniliowy)

Mąkę wraz z solą, żółtkami, śmietaną i spirytusem mieszamy mikserem, do czasu aż powstaną okruchy. Następnie przekładamy na blat i ugniatamy ciasto ręką. Kiedy będzie gotowe ubijamy je wałkiem (kładziemy na blacie i uderzamy wałkiem, dzięki temu podczas smażenia powstaną na faworkach bąbelki). Rozwałkowujemy ciasto (można podzielić na 4 części) tak, aby było bardzo cienkie i kroimy w prostokąty. Na środku każdego z nich nacinamy mały otwór nożem i przekładamy koniec tak , by powstała kokardka. Smażymy na głębokim oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i maczamy w cukrze pudrze, który możemy wymieszać z cukrem waniliowym.

Smacznego : )

 

faworki-przepis

Film z przygotowania zobaczcie tutaj:

Komentarzy: 52

  1. 5 lutego 2011 / 0:31

    Zjadłabym sobie! Jak bede miałą więcej czasu na pewno przygotuje!

  2. 1 lutego 2013 / 22:46

    Tak właśnie uwielbiam takie faworki, szczególnie teraz w okresie zimowym

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2013 / 22:53

      Idealne na karnawał 🙂

  3. Isia
    29 listopada 2015 / 1:49

    Pyszne!

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:37

      Bardzo mi miło, ze przepis przypadł do gustu 🙂

  4. Miiq
    29 listopada 2015 / 14:27

    Pyszota 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:40

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  5. Asia
    30 listopada 2015 / 1:29

    Wspaniałe 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:43

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  6. Agata
    4 lutego 2016 / 15:34

    Ten przepis jest super, faworki tak kruche dosłownie się rozpływają w buzi!!!!!!

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:33

      Bardzo dziękuję, również je uwielbiam 🙂

  7. Dulka
    4 lutego 2016 / 17:23

    Obłędnie pyszne!!

    • Dulka
      4 lutego 2016 / 17:24

      tylko porcja mała… polecam podwoić…

      • Marta
        Autor
        5 lutego 2016 / 12:34

        :):):)

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:33

      Super, że smakowały:)

  8. Isia
    4 lutego 2016 / 20:20

    Najlepsze jakie jedliśmy dzięki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2016 / 12:35

      Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂

  9. J.
    6 lutego 2016 / 0:34

    Wyszły pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2016 / 21:33

      Bardzo mi miło 🙂 dziękuję za komentarz:)

  10. Kacha
    21 października 2016 / 18:50

    Super przepis, zniknęły błyskawicznie 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2016 / 22:45

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  11. Luiza
    30 grudnia 2016 / 1:13

    Wyszły przepyszne 🙂 super na imprezę!

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2016 / 2:17

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  12. Kasia
    31 grudnia 2016 / 16:53

    Cudowny smak bardzo kruche 🙂

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2017 / 12:20

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  13. Ala
    22 lutego 2017 / 23:29

    Dosłownie faworki idealne!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:56

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Madzia
    23 lutego 2017 / 22:50

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:08

      Super, że posmakowały 🙂

  15. Ewa
    28 lutego 2017 / 12:29

    Są rewelacyjne 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:22

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  16. Milka
    30 listopada 2017 / 19:21

    Wyszły idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2017 / 2:39

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  17. Agata
    31 grudnia 2017 / 21:29

    Przepyszne bardzo kruche wprost rozpływają sie w ustach 🙂

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2018 / 14:33

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  18. Misia
    15 stycznia 2018 / 14:52

    Pychotka polecam przepis na tłusty czwartek podwajam składniki 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2018 / 15:39

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  19. Aśka
    8 lutego 2018 / 16:58

    Przepyszne idealnie delikatne 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2018 / 1:00

      Bardzo mi miło 🙂

  20. Dora
    23 października 2018 / 12:14

    Najlepsze!!!! Smażę juz 2 raz w tym miesiącu…

    • Marta
      Autor
      23 października 2018 / 23:12

      Super, bardzo się cieszę, że tak mocno posmakowały 🙂

  21. Paula
    31 grudnia 2018 / 1:20

    Super przepis ❤️

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:15

      Bardzo mi miło 🙂

  22. Edyta
    1 maja 2019 / 16:28

    Najlepszy przepis jaki probowalam polecam 😊

    • Marta
      Autor
      5 maja 2019 / 22:59

      Ogromnie mi miło 🙂

  23. M.
    30 grudnia 2019 / 19:29

    Przepyszne kolejny przepis od Pani który nie zawodzi 🙂

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2020 / 15:48

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  24. Lady N.
    10 lutego 2021 / 11:06

    Najlepszy przepis dziękuję w końcu mam kruche faworki.

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2021 / 13:52

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  25. Maggie
    21 października 2021 / 16:34

    Rewelacyjne, super kruche i delikatne 🙂

    • Marta
      Autor
      22 października 2021 / 12:06

      Super, że posmakowały 🙂

  26. Dusia
    23 października 2023 / 10:57

    Smakują tak jak robiła babcia!!! pychotka bardzo chrupiące pierwszy raz wyszły mi fajne pęcherzyki powietrza 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 20 =