Któż z nas nie kocha placków ziemniaczanych? : ) W moim domu nazywano je plendzami i podawało się z cukrem, w rodzinie mojego Męża obowiązkowym dodatkiem była śmietana : ) Przywołują same miłe wspomnienia z dzieciństwa, ale smażenie na głębokim tłuszczu nigdy nie było ich zaletą, więc nie mogły pojawiać się zbyt często. Na szczęście istnieje idealna alternatywa na chrupiące placki ziemniaczane w zdrowej odsłonie! Zamiast smażenia, pieczemy je w piekarniku, a mąkę pszenną zastępujemy gryczaną, dzięki czemu otrzymujemy również wersję bezglutenową. Same plusy. Polecam!!!
- 1,3 kg – 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 łyżki mąki gryczanej
- duża szczypta soli morskiej
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dokładnie odcisnąć i odlać pojawiającą się wodę (można na chwilę odstawić na bok). Dodać jajko, mąkę i sól, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać ziemniaczaną masę- formując zwarte placki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg + górna grzałka) przez 20 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i szybko posmarować wierzch placków sylikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju. Dopiekać kolejne 10 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.
Smacznego!
Pysznie wyglądają 🙂 Będę dziś robić 🙂
Autor
Super, mam nadzieję, że posmakowały 🙂
Super ja dodaję jeszcze cebulę do smażonych czy tu też będzie pasować?
Autor
Tak 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Robiłam kiedyś z piekarnika ale w ogóle mi się nie zarumieniły… wypróbuję Twój patent z olejem i dam znać 🙂
Autor
Będę czekać na wiadomość 🙂
To już wiem co dziś na obiadek 😀
Udały się! fajnie chrupią zwłaszcza brzegi więc następnym razem zrobię mniejsze 😀
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
To świetna alternatywa do tych tradycyjnych 😉 Przepis bardzo mi się przyda 👍
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Ekstra! nie spodziewałam się że będą aż tak smakowite, bo kiedyś już robiłam podobne, ale wyszła mi bardziej babka ziemniaczana…
Autor
Bardzo mi miło, że smakują 🙂
Nowy piekarnik zakupiony, więc trzeba będzie go przetestować 🙂 Dziękuje za ten przepis 🙂
Autor
Nowy piekarnik musi przejść chrzest bojowy 🙂 smacznego 🙂
bardzo lubię je w wersji pieczonej 🙂
Autor
My również i mniej z nimi pracy, same plusy 🙂
Zrobiłam, wyszły! Pycha! Dodałam jeszcze czosnek i cebulę no i pieprz 😊 dużo lepsze niż z patelni bo są lekkie i nie ociekają tłuszczem. Z czym je jecie? Ja dziś z i niebo w gębie 😉 pozdrawiam serdecznie! Aneta.
miało być.. ” Ja dziś z almette.. niebo w gębie”
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepyszne, wyszły chrupiace nawet bez tony oleju !!! bede wracac 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Wie ktoś może ile 1 może mieć kalorii?
Pozdrawiam 🙂
Autor
Niestety nie umiem pomóc, bo nie przeliczam kaloryczności 😉
Pyszne! 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Zrobiłem ale wyszły gumowe. Jak w przeszłości smażyłem na patelni, to zawsze były pysznie chrupiące. Może teraz jakieś składniki nie były odpowiedniej jakości lub z odpowiedniego źródła (w Londynie) , bo piec raczej dobrze grzeje.
Autor
Być może, grunt to się nie poddawać 🙂
Może być maka pszenna ?
Autor
Tak 🙂
Ja właśnie chce zrobić bo kocham placki ziemniaczane ale te z patelni są mega tuczące i mają mnóstwo cholesterolu, że innych problemach z nimi nie wspomnę. Muszę spróbować takie zrobić.
Ja lubię ze śmietaną i z cukrem lub w wersji na słono to z sosem pieczarkowym albo z gulaszem węgierskim…pycha.
Autor
Polecam, to fajna alternatywa 🙂 Wersja ze śmietaną i cukrem również należy do moich ulubionych (niestety 😉 )