Karpatka

Karpatkę zna chyba każdy i zapewne większość z Was za nią przepada (przynajmniej wśród moich znajomych cieszy się wielką sympatią ; ) Zainspirowana tym przepisem, pomyślałam, że jeszcze przed nadchodzącą wiosną, warto ją przygotować, bo później ciasta z kremem są u nas mniej popularne niż te z owocami ; ) 


Karpatka
Składniki na ciasto na blachę 32 x 23 cm:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło rozpuszczamy w garnku i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Studzimy i wbijamy kolejno jajka wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Otrzymane ciasto będzie klejące, ale nie należy się tym przejmować. Dzielimy je na 2 części i pieczemy kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 25-30 minut, w blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną.

Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej lub krupczatki
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z masłem i cukrami. Pozostałą szklankę mleka miksujemy z jajami i mąką, a następnie przelewamy do gorącego mleka. Mieszamy bardzo intensywnie, aby uniknąć grudek i gotujemy przez kilka minut. Lekko przestudzić i wyłożyć na upieczony wcześniej blat, przykryć kolejnym i schłodzić. Następnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego : )

 


Domowa karpatka

Komentarzy: 22

  1. 8 marca 2013 / 12:08

    Mmmm… pycha. U nas karpatka znika błyskawicznie 🙂

  2. Marta
    Autor
    8 marca 2013 / 12:15

    U nas też 🙂 duża blacha nam nie straszna 🙂

  3. Marta
    Autor
    8 marca 2013 / 12:41

    Tak myślałam, że bardzo łatwo o zwolenników tego ciasta 🙂

  4. 8 marca 2013 / 16:50

    pycha:) jedno z ulubionych ciast mojego A.:)

  5. Marta
    Autor
    8 marca 2013 / 17:23

    Polecam 😀

  6. Marta
    Autor
    8 marca 2013 / 21:45

    Zapraszam 🙂

  7. Łucja
    8 marca 2013 / 22:40

    uwielbiam !! a mój mąż oddałby za nią wszystko 😀

  8. Marta
    Autor
    8 marca 2013 / 23:29

    To podobnie jak mój 🙂

  9. 9 marca 2013 / 0:15

    nigdy nie zapomnę ak bardzo byłam uradowana, gdy wyszla mi pierwsza w życiu karpatka 🙂

  10. Marta
    Autor
    9 marca 2013 / 0:43

    Wiem, co masz na myśli 😀

  11. Marta
    Autor
    9 marca 2013 / 22:51

    Dziękuję, była bardzo smaczna 🙂

  12. 10 marca 2013 / 18:58

    Cudownie kremowa, delikatna wprost bajeczna i wyglądem i smakiem ! 🙂

  13. Marta
    Autor
    10 marca 2013 / 19:07

    Cieszę się, że się podoba:)

  14. 10 marca 2013 / 20:39

    Na Wielkanoc często robię karpatkę, ale najczęściej tą z pudełka. W tym roku planowałam zrobić swoją wersję, bez pudełek i już miałam szukać idealnego przepis, ale mnie uprzedziłaś. Szukać dalej nie muszę. Karpatka wygląda zachwycająco!

  15. Marta
    Autor
    10 marca 2013 / 21:20

    Bardzo się cieszę i polecam 😀

  16. Monika
    11 marca 2013 / 12:32

    Karaptka? :))

    • Marta
      Autor
      11 marca 2013 / 12:57

      Monika dzięki za uwagę!!! 🙂 zupełnie przegapiłam tą literówkę i jak widać nie ja jedna… 😀

  17. 13 października 2020 / 13:11

    Według Twojego przepisu zrobiłem wczoraj to ciasto i jestem pozytywnie zaskoczony. Z reguły wychodziło mi o średnim efekcie, ale teraz i w smaku i w konsystencji jest idealne. Dziękuje za podzielenie się nim.

    • Marta
      Autor
      15 października 2020 / 23:54

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
29 − 17 =