Ulubione drożdżówki mojej córki, klasyczne bez zbędnych dodatków, przypominają mi bułeczki, które sama jadłam w dzieciństwie. Proste do przygotowania, najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale są tak smaczne, że pewnie dłużej nie wytrwają ; ) Polecam!
- 2 szklanki mąki pszennej
- 35 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 2 żółtka (z jajek wielkości L)
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 500 g twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, dwie łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę jogurtu. Dokładnie wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól. Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru na jasny puch. Mleko przełożyć z masłem do garnka i podgrzewać do czasu aż masło się roztopi. Do mąki dodać utarte żółtka, mleko z masłem, ekstrakt waniliowy oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (używam robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta ok. 7 minut). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Przygotować nadzienie. Ser zmielić, dodać cukier, jajko i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto uderzyć 2-3 razy, aby je odgazować. Rozwałkować na duży prostokąt i posmarować go masą serową. Złożyć na trzy (1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 ciasta zagiąć od góry). Otrzymany pas ciasta pokroić na 12 równych części i każdy kawałek przekręcić w połowie, aby powstała „muszka”. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 25 minut. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Pycha drożdżówy najlepsiejsze i łatwo można zapakować na wynos dla dzieciaków 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Mniam :))))
Autor
🙂
U mnie w dzieciństwie też takie jedliśmy 🙂
Autor
Pewnie podobne czasy 😉
kojarzą mi się z bułkami, które jako dziecko czasem zabierałam do szkoły 🙂
Autor
U nas dodatkowo można je było kupić w szkolnym sklepiku, choć domowe o wiele smaczniejsze i na pewno zdrowsze 😉
Dosłownie ślinotok !!!!!!!!
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Uwielbiam takie bułeczki i jeszcze te piękne zdjęcia <3
Autor
Bardzo dziękuję <3
Wyglądają bardzo zachęcająco 🙂
Autor
Mam nadzieję, że się skusisz 🙂
Pysznie wyglądają 🙂
Autor
Dziękuje i zachęcam do wypróbowania 🙂
Super przepis i efekt końcowy 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
ooooo ale mi smaka narobilas!
Autor
Mam nadzieję, że się skusisz:)
Świetne się prezentują, z serem moje dzieci też najbardziej lubią i dla nich pewnie jeszcze kruszankę bym musiała dorzucić 🙂
Autor
Kruszonkę sama uwielbiam, ale te dają radę nawet bez! 🙂
Muszą być obłędnie pyszne 🙂
Autor
Są :):)
Są obłędnie pyszne 🙂 Musiałam je jeszcze dzisiaj zrobić 🙂 Najlepsze jakie jadłam 😉
Autor
Super!!! 🙂
Niebo w gębie!
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Rozeszły się błyskaiwcznie :)) dziękuję za przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂
Wyszły wspaniałe!!!! Jedynym minusem jest to, że chce się więcej i więcej 😉
Autor
To prawda, to ich wielkaaaa wada 😉 pozdrawiam 🙂
Pyszności 😍
Najlepsze drożdżówki z serem jakie jadłam 🙂 polecam!
Autor
Super 🙂
Czy można użyć sera w kubełku do serników czy trzeba koniecznie mielić?
Autor
Można użyć, ale sera w kubełku dobrej jakości, bez zbędnych „polepszaczy” 🙂
Drożdżówki są idealne!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Mogę cukier zamienic ba cukier kokosowy???
Autor
Do nadzienia na pewno, zmieni to tylko delikatnie jego posmak, natomiast nie jestem pewna, czy cukier kokosowy „uruchomi” drożdże do działania 😉
Przepyszne smakują jak u mojej babuni 🙂
Autor
Super, bardzo miły komplement 🙂
Są pyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pychotka najlepsze drożdżówki jakie jadłam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂