Klasyczne drożdżówki z serem

Ulubione drożdżówki mojej córki, klasyczne bez zbędnych dodatków, przypominają mi bułeczki, które  sama jadłam w dzieciństwie. Proste do przygotowania, najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale są tak smaczne, że pewnie dłużej nie wytrwają ; ) Polecam!


Drozdzowki-z-serem
Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 35 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka (z jajek wielkości L)
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii 
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, dwie łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę jogurtu. Dokładnie wymieszać, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól. Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru na jasny puch. Mleko przełożyć z masłem do garnka i podgrzewać do czasu aż masło się roztopi. Do mąki dodać utarte żółtka, mleko z masłem, ekstrakt waniliowy oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (używam robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta ok. 7 minut). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (powinno podwoić swoją objętość).

Przygotować nadzienie. Ser zmielić, dodać cukier, jajko i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto uderzyć 2-3 razy, aby je odgazować. Rozwałkować na duży prostokąt i posmarować go masą serową. Złożyć na trzy (1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 ciasta zagiąć od góry). Otrzymany pas ciasta pokroić na 12 równych części i każdy kawałek przekręcić w połowie, aby powstała “muszka”. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 25 minut. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Smacznego!

Komentarzy: 43

  1. Kornelia
    23 lutego 2016 / 10:35

    Pycha drożdżówy najlepsiejsze i łatwo można zapakować na wynos dla dzieciaków 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2016 / 19:57

      Zdecydowanie 🙂

  2. Mania
    23 lutego 2016 / 11:12

    Mniam :))))

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2016 / 19:58

      🙂

  3. Agiii
    23 lutego 2016 / 13:31

    U mnie w dzieciństwie też takie jedliśmy 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2016 / 19:58

      Pewnie podobne czasy 😉

  4. 23 lutego 2016 / 15:19

    kojarzą mi się z bułkami, które jako dziecko czasem zabierałam do szkoły 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2016 / 19:58

      U nas dodatkowo można je było kupić w szkolnym sklepiku, choć domowe o wiele smaczniejsze i na pewno zdrowsze 😉

  5. Kacha
    23 lutego 2016 / 15:32

    Dosłownie ślinotok !!!!!!!!

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2016 / 19:59

      Polecam wypróbować 🙂

  6. Lucyna
    23 lutego 2016 / 17:00

    Uwielbiam takie bułeczki i jeszcze te piękne zdjęcia <3

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2016 / 19:59

      Bardzo dziękuję <3

  7. Matylda
    23 lutego 2016 / 18:35

    Wyglądają bardzo zachęcająco 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2016 / 19:59

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  8. Magda
    23 lutego 2016 / 19:29

    Pysznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2016 / 19:59

      Dziękuje i zachęcam do wypróbowania 🙂

  9. R.
    23 lutego 2016 / 19:37

    Super przepis i efekt końcowy 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2016 / 19:59

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  10. mala
    23 lutego 2016 / 20:16

    ooooo ale mi smaka narobilas!

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2016 / 23:50

      Mam nadzieję, że się skusisz:)

  11. Kasia
    23 lutego 2016 / 22:06

    Świetne się prezentują, z serem moje dzieci też najbardziej lubią i dla nich pewnie jeszcze kruszankę bym musiała dorzucić 🙂

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2016 / 23:50

      Kruszonkę sama uwielbiam, ale te dają radę nawet bez! 🙂

  12. Ala
    23 lutego 2016 / 23:25

    Muszą być obłędnie pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2016 / 23:51

      Są :):)

  13. Majka
    23 lutego 2016 / 23:48

    Są obłędnie pyszne 🙂 Musiałam je jeszcze dzisiaj zrobić 🙂 Najlepsze jakie jadłam 😉

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2016 / 23:52

      Super!!! 🙂

  14. Karina
    25 lutego 2016 / 12:00

    Niebo w gębie!

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2016 / 0:36

      Super, że posmakowały 🙂

  15. Aga
    27 lutego 2016 / 20:20

    Rozeszły się błyskaiwcznie :)) dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2016 / 22:12

      Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂

  16. Ania
    3 marca 2016 / 19:48

    Wyszły wspaniałe!!!! Jedynym minusem jest to, że chce się więcej i więcej 😉

    • Marta
      Autor
      3 marca 2016 / 23:13

      To prawda, to ich wielkaaaa wada 😉 pozdrawiam 🙂

  17. Ela
    24 listopada 2016 / 11:29

    Pyszności 😍

  18. Zuza
    16 stycznia 2017 / 17:21

    Najlepsze drożdżówki z serem jakie jadłam 🙂 polecam!

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2017 / 2:03

      Super 🙂

  19. Kaśka
    16 lutego 2018 / 11:23

    Czy można użyć sera w kubełku do serników czy trzeba koniecznie mielić?

    • Marta
      Autor
      19 lutego 2018 / 11:05

      Można użyć, ale sera w kubełku dobrej jakości, bez zbędnych “polepszaczy” 🙂

  20. Kasica
    21 stycznia 2019 / 23:36

    Drożdżówki są idealne!!!

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2019 / 12:06

      Bardzo mi miło 🙂

  21. Daga
    25 stycznia 2019 / 12:45

    Mogę cukier zamienic ba cukier kokosowy???

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2019 / 16:10

      Do nadzienia na pewno, zmieni to tylko delikatnie jego posmak, natomiast nie jestem pewna, czy cukier kokosowy “uruchomi” drożdże do działania 😉

  22. Olcia
    15 lipca 2019 / 12:34

    Przepyszne smakują jak u mojej babuni 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2019 / 15:16

      Super, bardzo miły komplement 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
12 − 1 =