Klasyczne racuchy drożdżowe

klasyczneracuchy

Przepis dostałam od mamy i oczywiście najlepiej wychodzą w jej wykonaniu! Ale… na początku z naleśnikami również nie szło mi za dobrze, a teraz czuję się znacznie pewniej w tej dziedzinie więc kto wie może kiedyś racuchy będą mi smakować jak te w domu ; )

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 15 g margaryny
  • ok. 1\4 litra mleka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • sól
  • olej do smażenia
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru. Gdy się rozpuszczą dodajemy je do mąki wraz z połową szklanki podgrzanego mleka, rozpuszczonej i wystudzonej margaryny oraz utartymi z resztą cukru jajkami i szczyptą soli. Całość mieszamy mikserem w razie potrzeby dolewając mleka, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, a następnie nabieramy ciasto łyżką i kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego : )

1 komentarz

  1. A.
    5 lutego 2010 / 21:05

    Aż slinka cieknie na sam widok!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
21 + 10 =