Po przygotowaniu ostatnich wypieków pozostało mi trochę białek i wiórki kokosowe, a za sprawą Oli od dawna przymierzałam się do kokosanek, więc musiałam wykorzystać taką okazję : ) Przepis ostatecznie zmodyfikowałam do składników, które miałam pod ręką, ale wyszło smacznie i błyskawicznie. Polecam!!!
- 2 białka
- mała szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 100 g wiórków kokosowych (ok. 1 i 1/4 szklanki)
- opcjonalnie kilka kropli ekstraktu z wanilii
Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką bądź na wolnych obrotach miksera. Łyżką nakładać małe kopczyki z masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można go delikatnie posmarować masłem). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 20 min. do czasu aż ładnie się zarumienią.
Smacznego : )
wieki nie jadlam tych ciasteczek
Autor
Ja również i teraz zastanawiam się właściwie dlaczego, bo ich przygotowanie to dosłownie chwila 🙂
Wyglądają cudownie 🙂
Mi się nigdy nie udało upiec idealnych kokosanek…
Autor
Bardzo dziękuję i zapraszam do wypróbowania, ten przepis nie może się nie udać! 😉
takie domowe kokosanki są najlepsze!
Autor
Zdecydowanie 🙂
jak dla mnie są idealne, inne od tych sklepowych:D
no i………piękne zdjęcie<3
Autor
Dziękuję! <3 i to wszystko dzięki Tobie, bo nie mogłam o nich zapomnieć ostatnio 🙂
nie pamiętam kiedy je jadłam 😛
Autor
Aniu musisz to koniecznie nadrobić 🙂
Banalne ciasteczka, a jakie pyszne 🙂
Autor
Dokładnie, często to co najprostsze, jest najsmaczniejsze 🙂
Mmmm kokosanki moje ulubione. Fajny przepis i na pewno wykorzystam go na święta 😉 Podajesz bardzo ciekawe przepisy i czasami tutaj zaglądam! Przy okazji zapraszam do siebie
Autor
Bardzo mi miło 🙂 daj znać jak smakowały 🙂
Super przepis podobają mi się i na pewno sobie zrobię mniam!!
Autor
Polecam 🙂
Piękne kokosanki i cudowna patera, skąd????
Autor
Dziękuję, patera ze sklepu red mug 🙂
Uwielbiam kokos, a te kokosanki muszą być pyszne!
Autor
Oj tak.. polecam 🙂
Moje nie wyszły takie ładne, ale są smaczne, fajny przepis 🙂
Autor
Najważniejsze, że smaczne 🙂