Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Przepis na rybę w cieście z sosem słodko-kwaśnym, to kolejna pozycja zaczerpnięta z książki Ewy Wachowicz “Ulubione”. Sos z papryką i ananasem jest bardzo smaczny (choć dość słodki) i na pewno wykorzystam go również w połączeniu np. z kurczakiem. Całość idealnie się uzupełnia. Polecam!


Ryba w cieście w sosie słodko-kwaśnym

Składniki na rybę:

  • 700 g filetów rybnych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, olej do podsmażenia

Rozmrożone filety rybne, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na mniejsze kawałki i lekko oprószyć solą. Jajka roztrzepać, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać, a gdy ciasto zrobi się gładkie, obtoczyć w nim filety i usmażyć na oleju.

Składniki na sos słodko-kwaśny:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 puszka ananasa
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 słoik papryki marynowanej
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek octu winnego
  • 12 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki curry
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Olej przelać na głęboką patelnię, dodać zalewę z ananasa oraz marchew startą na tarce o grubych oczkach. Podduszać na małym ogniu. Gdy marchewka będzie miękka, dodać marynowaną paprykę pokrojoną w kostkę oraz ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać na patelnię.Wymieszać i podsmażać jeszcze chwilę. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodać ocet winny i sos sojowy, a następnie cukier i curry. Wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę, a następnie przelać do sosu i doprowadzić do wrzenia. Podawać z ryżem.

Smacznego : )


Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Komentarzy: 8

  1. 26 listopada 2014 / 14:30

    Same pyszności 🙂 i chyba znienawidzona ryba wreszcie zasmakuje domownikom 😛 trzeba wyprobowac. Zaprasza serdecznie na swoja strone

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2014 / 9:51

      Mam nadzieję, że się uda! 🙂 Daj proszę znać, czy domownicy przekonali się do ryby 🙂

  2. 28 listopada 2014 / 19:58

    Mi tez bardzo smakowało, polecam także stronę

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2014 / 15:03

      Cieszę się, że smakowało i dziękuję za zaproszenie 🙂

  3. 2 grudnia 2014 / 10:17

    Ja to nie mam talentu do przyrządzania ryby, a Twoja wygląda obłędnie!

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2014 / 15:01

      Aga wypróbuj! to nic trudnego 🙂

  4. Anusia
    10 grudnia 2014 / 9:31

    Za rybą nie przepadamy, ale dodałam do sosu pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka i wyszło genialne danie, dziękuję za przepis.

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2014 / 0:25

      Również miałam pomysł, aby wykorzystać sos do kurczaka 🙂 mimo wszystko polecam kiedyś wypróbować także rybę, podobno kubki smakowe co jakiś czas nam się zmieniają, osobiście też nie zawsze byłam jej miłośniczką 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 11 =