Kopiec kreta


kopiec kreta

 

Kolejny z „szybkich” przepisów jednak pomimo, iż ciasto nie było najgorsze następnym razem zdecyduję się na domową wersję.

Składniki na ciasto:


  • Mieszanka do wypieku ciasta w proszku (firmy Dr.Oetker )
  • 2 jajka
  • 100 g masła lub margaryny
  • 75 ml mleka (ok 6 łyżek )

Składniki na masę:


 

  • Mieszanka do sporządzenia masy
  • Płatki czekoladowe
  • 500 ml schłodzonej śmietanki ( 30%)
  • 100 ml zimnej, przegotowanej wody
  • 3 banany

Przygotowanie ciasta:

Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać tłuszcz, jaja i mleko. Całość miksować początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez 3 min. Ciasto rozłożyć równomiernie na wysmarowanej masłem lub margaryną okrągłej formie ( średnica 24cm). Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min w temp. 170C

Przygotowanie kremu:

Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlać wodę, wsypać mieszankę do masy i miksować przez 1/2 min. Tak przygotowaną mieszankę przełożyć natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, a następnie stopniowo dodawać płatki czekoladowe.

Ostudzone ciasto wyłożyć na płaski talerz i przy użyciu łyżki wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Wydrążone ciasto przełożyć do miski i rozkruszyć. Banany obrać i przekroić wzdłuż, ułożyć płaską stroną w wydrążonym cieście. Aby nie zmieniły barwy można je skropić cytryną. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca od brzegu, łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta, wstawić na ok 2 godz. do lodówki.

Smacznego ; )

Komentarzy: 5

  1. 23 sierpnia 2009 / 23:05

    Wygląda bardzo zachęcająco, zjadło by się:) Weekend bardzo kulinarny, gratuluję!:)

  2. Marta
    2 kwietnia 2010 / 9:23

    Dziekuje za przepis:) mam wszystko lecz na opakowaniu pisze po niemiecku 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2010 / 15:47

      Proszę bardzo: )

  3. 29 października 2010 / 17:53

    Super wychodzi ten kopiec kreta pyszny dziekuje za przepis:-)

  4. Alexja
    8 grudnia 2010 / 15:42

    uwielbiam te ciasto jest przepyszne,moja rodzinka je wcina:)

Skomentuj Alexja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 18 =