Kontakt

blog kulinarny

Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska to jedno z ulubionych ciast mojej Mamy. Powiem Wam szczerze, że osobiście nie przepadam za maślanym kremem i tortowymi ciastami, ale po spróbowaniu kawałka tego wypieku zdecydowanie zmieniam zdanie : ) Kakaowy biszkopt w połączeniu z delikatnym maślanym, czekoladowym kremem, bezą i kawą, przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, a całość zwieńczona kawową bitą śmietaną- musicie tego spróbować : ) Kostka hiszpańska idealnie nadaje się również do przygotowania w formie tortu, choć pewnie potrzebowałaby wtedy delikatnej modyfikacji nazwy ; ) Polecam!!!

Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska przepis


Składniki na biszkopt (blacha 25×36 cm):

  • 4 jaja (wielkość L, w temp. pokojowej)
  • szczypta soli morskiej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g ciemnego kakao

Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżce, cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka, zmiksować. Dodać przesianą mąkę wraz z kakao, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i blachę opuścić z 30 cm na podłogę, aby biszkopt pozostał równy. Wystudzić.

Składniki do nasączenia:

  • 125 ml kawy lub wody wymieszanej z 3 łyżkami likieru kawowego

Składniki na krem czekoladowy:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 180 ml mleka
  • 350 g masła (temp. pokojowa)
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub wódki
  • 3 łyżki naturalnej, zmielonej kawy
  • 300 g suchych bezików

Mleko podgrzać do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać posiekaną gorzką i mleczną czekoladę, odstawić na chwilę, a następnie wymieszać, tak aby czekolada się rozpuściła. Delikatnie przestudzić, zachowując nadal płynną konsystencję. Masło utrzeć z cukrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii oraz kawę i zmiksować. Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas miksując. Dodać beziki i delikatnie wymieszać. (Bardzo duże kawałki można odrobinę pokruszyć).

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka naturalnej, zmielonej kawy
  • kakao do dekoracji

Gotowy biszkopt nasączyć kawą (pozostawić go na blaszce). Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie kremem czekoladowo-kawowym z bezami. Wyrównać i schłodzić przez ok. 3-4 godziny. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i kawą do powstania kremu, przełożyć na wierzch ciasta i ponownie schłodzić. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao.

Smacznego!

Uwaga
Przed podaniem najlepiej wyjąć ciasto z lodówki i trzymać w temp. pokojowej, wtedy maślany krem staje się miękki i wprost rozpływa się w ustach ; )

Kostka hiszpańska z bezą i kawowym kremem

Kostka hiszpańska przepis

Kostka hiszpańska jak zrobić

Inspiracja

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 2 lutego, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta czekoladowe, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Karnawał, Przekładane, Sylwester, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

32 komentarzy

  1. Aga

    Marta naprawdę przechodzisz sama siebie!!!

    1. Marta

      To bardzo miłe, dziękuję 🙂

  2. Majka

    Przepiękna wspaniałość 😍

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  3. Zuza

    Wygląda idealnie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję! polecam wypróbować 🙂

  4. Marlena

    Kocham beze kocham kawę wiec jutro piekę 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Daga

    Jadłam kiedyś taka lub podobna w cukierni i Twoja wyglada nawet pyszniej… nie wiem czy podolam ale spróbuje zrobić 🙂

    1. Marta

      Na pewno sobie poradzisz! Trzymam kciuki 🙂

  6. Ryba

    Juz w lodowce ❤️ Cos czuje ze bedzie nowy ulubieniec w rodzinie ❤️

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  7. Kasia

    Pyszne, dałam tylko mniej wody z likierem do nasaczenia, a do masy zamiast wódki spirytus 🙂

    1. Marta

      Super,cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. Maw

    Przepis super ciasto wyszło jak u Ciebie, masy maślanej nie czuć czekolada i kawa robi swoje 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, przy mnogości innych smaków masa maślana jest tu mało wyczuwalna 🙂

  9. Milka

    Genialne! Przepyszne połączenie koleżanki ktore zaprosiłam na ciacho były równie zachwycone 🙂

    1. Marta

      Bardzo, bardzo się cieszę 🙂

  10. Janja

    Pycha i nie jest tak trudne na jakie wyglada 🙂 nie mogłam znaleźć bezikow wiec kupiłam całe blaty bezowe i pokruszylam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  11. M.

    Ciacho przepyszne zrobiłam na urodziny do pracy i wszyscy prosili o przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  12. Wspaniale wygląda 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  13. Edyta

    Ciasto jest pyszne miałam z nim trochę pracy, ale to mój pierwszy taki “trudniejszy” wypiek więc jestem zadowolona 🙂

  14. Juneree

    Król ciast polecam wyszło pycha 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  15. Anita

    Przepyszne 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  16. Edyta

    Ciacho wyszlo super 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

Odpowiedz na „RybaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
12 − 4 =


Top