Kontakt

blog kulinarny

Fit placki ziemniaczane z piekarnika

Któż z nas nie kocha placków ziemniaczanych? : ) W moim domu nazywano je plendzami i podawało się z cukrem, w rodzinie mojego Męża obowiązkowym dodatkiem była śmietana : ) Przywołują same miłe wspomnienia z dzieciństwa, ale smażenie na głębokim tłuszczu nigdy nie było ich zaletą, więc nie mogły pojawiać się zbyt często. Na szczęście istnieje idealna alternatywa na chrupiące placki ziemniaczane w zdrowej odsłonie! Zamiast smażenia, pieczemy je w piekarniku, a mąkę pszenną zastępujemy gryczaną, dzięki czemu otrzymujemy również wersję bezglutenową. Same plusy. Polecam!!!


Chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika

Składniki (ok. 8 placków – wielkość jak na zdjęciu):

  • 1,3 kg – 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • duża szczypta soli morskiej
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego

Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dokładnie odcisnąć i odlać pojawiającą się wodę (można na chwilę odstawić na bok). Dodać jajko, mąkę i sól, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać ziemniaczaną masę- formując zwarte placki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg + górna grzałka) przez 20 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i szybko posmarować wierzch placków sylikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju. Dopiekać kolejne 10 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.

Smacznego!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 5 lutego, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Dodatki, Inne, Pozostałe, Wegetariańskie, Zdrowa żywność

23 komentarzy

  1. Ziemiakożerca

    Pysznie wyglądają 🙂 Będę dziś robić 🙂

    1. Marta

      Super, mam nadzieję, że posmakowały 🙂

  2. Ania

    Super ja dodaję jeszcze cebulę do smażonych czy tu też będzie pasować?

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  3. Ives

    Robiłam kiedyś z piekarnika ale w ogóle mi się nie zarumieniły… wypróbuję Twój patent z olejem i dam znać 🙂

    1. Marta

      Będę czekać na wiadomość 🙂

  4. Agusia

    To już wiem co dziś na obiadek 😀

    1. Agusia

      Udały się! fajnie chrupią zwłaszcza brzegi więc następnym razem zrobię mniejsze 😀

      1. Marta

        Cieszę się, że posmakowały 🙂

    2. Marta

      🙂 🙂 🙂

  5. Majka

    To świetna alternatywa do tych tradycyjnych 😉 Przepis bardzo mi się przyda 👍

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  6. Nina

    Ekstra! nie spodziewałam się że będą aż tak smakowite, bo kiedyś już robiłam podobne, ale wyszła mi bardziej babka ziemniaczana…

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakują 🙂

  7. Nowy piekarnik zakupiony, więc trzeba będzie go przetestować 🙂 Dziękuje za ten przepis 🙂

    1. Marta

      Nowy piekarnik musi przejść chrzest bojowy 🙂 smacznego 🙂

  8. bardzo lubię je w wersji pieczonej 🙂

    1. Marta

      My również i mniej z nimi pracy, same plusy 🙂

  9. July

    Zrobiłam, wyszły! Pycha! Dodałam jeszcze czosnek i cebulę no i pieprz 😊 dużo lepsze niż z patelni bo są lekkie i nie ociekają tłuszczem. Z czym je jecie? Ja dziś z i niebo w gębie 😉 pozdrawiam serdecznie! Aneta.

    1. July

      miało być.. ” Ja dziś z almette.. niebo w gębie”

    2. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
26 − 22 =


Top