Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem na pewno będzie hitem na Waszym świątecznym stole! Wilgotny piernik, cienka warstwa śliwkowych powideł, delikatna jak chmurka pianka a’la ptasie mleczko, a całość zwieńczona czekoladową polewą. Ciasto jest przepyszne, a goście zawsze sięgają po nie w pierwszej kolejności. Polecam!!
Składniki na piernik (blacha 21×21 cm):
- 125 g masła
- 115 g cukru
- 3 jajka (wielkość L)
- 200 g miodu
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 275 g mąki pszennej
- 10 g ciemnego kakako
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas ucierając. Cienkim strumieniem wlać miód i dodać śmietanę, cały czas miksując. Mąkę przesiać z kakao, dodać przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wymieszać i całość dodawać stopniowo do mieszanki z masłem i miodem, miksując na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Piernik przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 165 C przez ok. 45 minut – do suchego patyczka (mój piekarnik bardzo mocno „grzeje”, być może trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia nawet do 60 minut). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Jeśli piernik urośnie „z górką” odkroić ją, aby uzyskać płaski blat.
Dodatkowo:
- 3/4 słoika powideł śliwkowych
Przestudzony piernik posmarować cienką warstwą powideł.
Składniki na ptasie mleczko:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 galaretki (najlepiej przezroczysta/krystaliczna lub ew. cytrynowa)
- 500 ml wrzątku
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia, ale pilnując, aby nie stężała. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec miksowania wlać chłodną galaretkę. Masa będzie rzadka. Przelać ją na piernikowy spód z powidłami i przełożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Składniki na czekoladową polewę:
- 75 ml śmietanki kremówki 30%
- 25 g masła
- 20 g kakao
- 30 g cukru
- 1 łyżka żelatyny*
Kremówkę, masło, kakao i cukier przełożyć do rondelka i podgrzać do czasu aż całość się rozpuści i powstanie gładka polewa. Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku – tylko do jej przykrycia. Szybko i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać do czekoladowej masy i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Błyskawicznie przelać na stężałą piankę i rozprowadzić po całej jej powierzchni, bo szybko zastyga.
*Dodatek żelatyny sprawia, że polewa jest lśniąca i idealnie trzyma kształt – przy krojeniu nie „brudzi” pianki z ptasiego mleczka : )
Smacznego!
O matko i córko!!! Kocham Twój piernik drożdżowy ale teraz to jestem lekko wymylona ale cudo!!! #dylematy
Autor
Jak mi miło, dziękuję 🙂 Zawsze powtarzam, że można upiec oba, choćby w mniejszych porcjach 🙂
Wygląda wspaniale 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Piękne zdjęcia a takiego połączenia jeszcze nie widziałam więc trzeba będzie wypróbować 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂
Będę robić!!! moja córka kocha ptasie mleczko więc zastanawiam się, czy nie dać podwójnej porcji masy? Czy ciasto nie będzie wtedy zdominowane przez tą warstwę?
Autor
Super, polecam! Podwójna warstwa na pewno będzie „mocniejsza” i ciasto będzie mniej piernikowe 🙂
A te przezroczyste galaretki mają jakieś konkretne smaki?
Autor
Tak, widziałam cytrynową/winogronową/agrestową, u mnie akurat truskawka-wanilia i jest bardzo delikatna, fajnie pasuje i nie dominuje smaku całości 🙂
Cudowny efekt 😍 Przepięknie
Autor
Bardzo się cieszę, że się podoba 🙂
Witam:) wygląda ciasto pięknie! Czyli żelatyna nie jest obowiązkowa? Mi tam.nie będzie przeszkadzalo, że coś zabarwia się na czekoladowo ;);) .pozdrawiam
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Żelatyna nie jest obowiązkowa, bez jej udziału polewa będzie bardziej czekoladowa 🙂 Gęstość polewy można regulować przez dodanie więcej kakao 🙂 Można również zrobić polewę z gorzkiej czekolady i śmietanki rozpuszczonych razem w kąpieli wodnej, równie pyszna 🙂
Chłodzi się już w lodówce i czeka na próbę generalną jutro 🙂 Sam piernik marzenie, faktycznie wyszedł z lekką górką i ściełam od razu zjedliśmy super mięciutki, wilgotny i ten zapach… ptasie mleczko na razie nie było w fazie do spórbowania ale mam nadzieje ze do jutra zastygnie jak u Ciebie 🙂
Och Marta jakie to jest dobre!!! dziękuję Ci za ten przepis ale zaskoczę rodzinę w tym roku na święta 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Autor
Super, mam nadzieję, że posmakowało 🙂
Jest pyszny, zmieniłam tylko polewę na roztopioną czekoladę bo nie miałam żelatyny 🙂
Autor
Cieszę się, że smakuje 🙂
Rewelacja i całkiem prosty do zrobienia, troche przeraziła mnie konsystencja pianki przed stęgnięciem i bałam się, że całe ciasto zaleje, ale na szczęście napisałaś, że ma być rzadka więc poczekałam i mam pięknie się zwarła 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂 Masa jest rzadka, ale w lodówce pięknie się zmienia 😉
Pycha zamiast powideł polecam też spróbować dżem z czarnej porzeczki bardziej kwaskowy jak dla mnie 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂 z dżemem na pewno równie smaczna 🙂
Super wypiek nie wpadłabym na takie połączenie a jest bardzo efektowne.
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Fajny pierniczek 🙂
Autor
Dziękuję, cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Przepyszny wyszedł ogromne dzięki zaskoczę rodzinkę na święta w tym roku 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Wspaniały wypiek aż sie rozpływa w ustach 🙂
Autor
Bardzo mi miło, cieszę się, że smakuje 🙂
Zrobiłam i ja. Piernik wyszedł pyszny, ale raczej taki twardy,choć wyrósł ładnie. Nie do końca pasowało mi to do tej miękkiej struktury pianki. Czy tak ma być?
Autor
Czy przez twardy masz na myśli suchy? U mnie po upieczeniu jest co prawda „ciężki”, ale wilgotny, więc twardym bym go nie określiła 🙂 Być może za długo był w piekarniku i za bardzo się wysuszył?
Nie był suchy, tylko właśnie „ciężki” i nie do końca mi ta ciężkość grała z lekkością pianki.
Autor
Rozumiem, to już kwestia gustu 🙂 dla mnie to właśnie świetnie uzupełnienie, ale zawsze można na spód dodać „lżejszy” piernik lub nawet zwykły korzenny, czekoladowy biszkopt 🙂
Jakie to jest dobre!!! Zaniosłam do pracy i zniknęło w mig.
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Zachęcona komentarzami upiekłam i ja 🙂 ciasto jest super polecam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że kostka przypadła do gustu 🙂
Piekarnik nastawić na góra-dół? 🙂
Autor
Tak, ale z termoobiegiem też będzie ok, tylko trzeba bardziej uważać, żeby ciasto za mocno się nie wysuszyło 🙂
Pyszne ten piernik sam w sobie jest rewelacyjny a w połączeniu z pianką mniam!!!
Autor
Super <3
Czy część piernikowa nie jest sucha? czy można troszkę nasączyć ponczem?
Autor
Nie jest, chyba, że za długo się wysuszy w piekarniku 😉 Można trochę nasączyć.
Genialne połączenie od tego roku obok staropolskiego to bedzie nasz ulubiony pierniczek ❤️
Autor
Ogromnie mi miło 🙂
Kolejne twoje ciasto które mi sie sprawdziło, jedyny problem to na co sie teraz zdecydować na święta jak wszystko smakuje …
Autor
Takie problemy bardzo lubię 🙂 Po Świętach jest jeszcze Nowy Rok, więc na pewno uda się to jakoś rozplanować 😉
Rewelacja 🙂
Autor
Dziękuję <3
Pianka mi się chyba zwarzyła:( co mogło być przyczyną?
Autor
Może kremówka była zbyt długo miksowana lub galaretka za ciepła? 🙁
To był nasz hit w zeszlym roku tym razem też piekę obowiązkowo bo rodzinka już pyta 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Jakiej wielkości blaszka na ciasto?
Autor
Użyłam takiej jak podałam w przepisie 21×21 cm 🙂
Pomocy czy piernik zostawić w blaszce i wylać piankę czy masz inny sposób?
Autor
Wylać na piernik w blaszce 🙂
Robiłam pierwszy raz i napewno nie ostatni …jest przepyszny i kroi się idealnie 👏👏👏👏
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował, pozdrawiam 🙂
Niestety wyszedł zakalec.Dlaczego? Piernik bardzo ubity.Nie mam pojęcia dlaczego.
Autor
Czy składniki były w temp. pokojowej, a te suche jak mąka przesiane przez sito? Przyczyną zakalca może też być zbyt długie miksowanie lub otwieranie piekarnika podczas pieczenia.
Czy mogę dodać do ciasta śmietanę 30
Nie mam 18 a dzieci chcą żebym im zrobiła
Autor
Niestety, powinna to być kwaśna śmietana, śmietanka 30% ma też inną konsystencję 🙁
A mi piernik nie wyrósł. Jest niski. Dlaczego?
Autor
Pierwsze co mi przychodzi na myśl to czy mąka została przesiana i ubite białka delikatnie wmieszane do masy? To one nadają piernikowi lekkości 🙂
Pianki wychodzi stanowczo za dużo, moja po nałożeniu jest wyższa niż sam piernik a u Pani ma ok 1 cm wysokości. Czy aby na pewno proporcje się zgadzają?