Do Świąt pozostało już coraz mniej czasu, więc sezon bożonarodzeniowy uważam za otwarty : ) Na blogu znajdziecie wiele przepisów na pierniczki, ale jeśli szukacie tego podstawowego, który z powodzeniem wykorzystacie do upieczenia klasycznych pierników, pierniczków z wzorkiem (ciasto zachowuje kształt po upieczeniu), czy elementów potrzebnych do zbudowania chatki z piernika, ten przepis jest dla Was! Pierniczki wychodzą pyszne, z ciastem bardzo dobrze się współpracuje – nie ma problemów z wałkowaniem, więc świetnie sprawdzi się podczas przygotowania pierników z dziećmi. Polecam!!!
Składniki (4 blachy z piekarnika*):
- 100 g masła
- 1/2 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 jajko (wielkość L)
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło, miód, cukier i przyprawę do piernika przełożyć do rondelka, podgrzać na średnim ogniu i mieszać do czasu, aż cukier całkiem się rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Do chłodnej masy dodać jajko, wymieszać. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do miodowej masy i dokładnie zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 24-48 godzin. Po leżakowaniu ciasto będzie bardzo plastyczne i łatwe do wałkowania. Na rozwałkowanym cieście wyciąć foremkami pożądany kształt i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez 12 minut. Chwilę po upieczeniu pierniki będą bardzo twarde, dlatego należy odstawić je przykryte ściereczką, na kilka dni w chłodne miejsce, do czasu aż nabiorą wilgoci.
Smacznego!
*Trudno określić mi ilość w sztukach, ze względu na różne kształty i wielkość pierniczków ; )
wyglądają super, gdzie takie foremki ze wzorkiem można kupić?
Autor
Dziękuję 🙂 foremki dostałam kiedyś w prezencie, więc niestety w tym temacie nie pomogę 🙁
Wydaję mi się, że w tamtym roku podobne foremki były w Pepco 🙂
Autor
Tak, właśnie czytelniczki na instagramie też dały mi znać i w pepco jest duży zestaw tych foremek za ok. 5 zł 🙂
Potwierdzam, dostępne są również teraz w Pepco w tej samej cenie. Pierniczki cudowne 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Mniam kocham pierniki najmilsze wspomnienia jak piekłam z mamusia 🙂
Autor
Okres świąteczny wyjątkowo obfituje w takie wspomnienia 🙂
Ja, też lubię.
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Tez robię takie z rodzinka i właśnie te nam najbardziej smakują, tradycyjne co musza swoje odczekać zanim nabiorą charakteru 🙂
Autor
Tak, mają wyjątkowy smak 🙂
Pycha 🙂
Autor
Miło mi, że przypadły do gustu 🙂
Nastawiliśmy juz do puszek i czekamy aż zmiękną, aromat piękny 🙂
Autor
Super 🙂
Czy ten tydzień to nie jest już za późno na takie wypieki aby były na okres świąteczny?
Nie robiłam jeszcze takich pierniczków a ochota olbrzymia na takie smakołyki
Autor
Nie, zdecydowanie nie jest jeszcze za późno 🙂 pierniczki potrzebują kilku dni (2-3) w chłodnym miejscu i są miękkie, gotowe do jedzenia 🙂
Pierniczki są świetne dzieci uradowane bo w końcu mogą stempelkami dekerować i nie rozpływa się wszystko w piekarniku 🙂 smak tradycyjny jak sama pamiętam z dzieciństwa więc wszystko na tak 🙂
Pierniki 😍 a ja jeszcze nie mam! Pora to nadrobić, bo mi smaka narobilas aż przez monitor poczułam ich zapach 😁😁😁
Autor
Mam nadzieję, że udało się upiec? 🙂 My w tym roku już kilka razy, ale nadal tak szybko znikają, że trzeba przed Świętami zrobić kolejną porcję 🙂
Pyszne są 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Czy te pierniczki można zrobić bez miodu? Wiem, że pierniczki bez miodu, to nie pierniczki, ale jeden z domowników ma alergię na miód 🙁 może zastąpić go syropem daktylowym?
Autor
Niestety nigdy nie próbowałam takiej kombinacji, ale można przetestować choćby na mniejszej ilości jaki efekt uzyskamy 🙂
Pycha i faktycznie idealne do wykrawania bo kształt niezmieniony 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepyszne 🙂 Zrobiłam już teraz ale chyba do świąt nie doczekają…
Autor
Super, że posmakowały 🙂 A na Święta kolejna porcja 😉
Wszystko wg przepisu i ciasto suche jak wiór nic nie jest plastyczne…co zrobiłam nie tak?
Autor
Czy ciasto leżakowało w chłodnym miejscu przez co najmniej 24 godziny? Jeśli nie było pomyłki w odmierzeniu składników nie mam pomysłu, co mogło pójść nie tak 🙁 To jeden z moich ulubionych przepisów na pierniki również ze względu na to, jak dobrze ciasto współpracuje i łatwo wałkować i wykrawać kształty z całą rodziną 🙂
Czy chłodne miejsce to np lodówka?
Autor
Tak, lodówka będzie ok 🙂
Czy zamiast mąki pszennej można inna ? Orkisz ,gryczana? Jakakolwiek byle nie pszenna ?
Autor
Nie próbowałam, ale orkiszowa powinna również być ok 🙂
Pierniczki wyszły pyszne!
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Witam, dziś znalazłam ten przepis i mam pytanie czy jak jutro czy w sobotę upięte je to czy one zmiękną ?
Autor
Tak 🙂
Potwierdzam w 100% najlepsze pierniki jakie jadłam !!!
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Wspaniałe pierniczki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Polecam robić od razu podwójną porcję, pierniczki pyszne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂