Jak zrobić ciasto na pierniki

Do Świąt pozostało już coraz mniej czasu, więc sezon bożonarodzeniowy uważam za otwarty : ) Na blogu znajdziecie wiele przepisów na pierniczki, ale jeśli szukacie tego podstawowego, który z powodzeniem wykorzystacie do upieczenia klasycznych pierników, pierniczków z wzorkiem (ciasto zachowuje kształt po upieczeniu), czy elementów potrzebnych do zbudowania chatki z piernika, ten przepis jest dla Was! Pierniczki wychodzą pyszne, z ciastem bardzo dobrze się współpracuje – nie ma problemów z wałkowaniem, więc świetnie sprawdzi się podczas przygotowania pierników z dziećmi. Polecam!!!


Jak zrobić pierniczki

Składniki (4 blachy z piekarnika*):

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło, miód, cukier i przyprawę do piernika przełożyć do rondelka, podgrzać na średnim ogniu i mieszać do czasu, aż cukier całkiem się rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Do chłodnej masy dodać jajko, wymieszać. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do miodowej masy i dokładnie zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 24-48 godzin. Po leżakowaniu ciasto będzie bardzo plastyczne i łatwe do wałkowania. Na rozwałkowanym cieście wyciąć foremkami pożądany kształt i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez 12 minut. Chwilę po upieczeniu pierniki będą bardzo twarde, dlatego należy odstawić je przykryte ściereczką, na kilka dni w chłodne miejsce, do czasu aż nabiorą wilgoci.

Smacznego!

*Trudno określić mi ilość w sztukach, ze względu na różne kształty i wielkość  pierniczków ; )


Tradycyjne pierniczki przepis


Pierniczki, które zachowują kształt


Pierniczki jak marzenie


Pierniczki najlepszy przepis


Klasyczne pierniczki

Inspiracja

Komentarzy: 45

  1. Aka
    27 listopada 2018 / 18:25

    wyglądają super, gdzie takie foremki ze wzorkiem można kupić?

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2018 / 0:20

      Dziękuję 🙂 foremki dostałam kiedyś w prezencie, więc niestety w tym temacie nie pomogę 🙁

      • Judyta
        30 listopada 2018 / 16:17

        Wydaję mi się, że w tamtym roku podobne foremki były w Pepco 🙂

        • Marta
          Autor
          30 listopada 2018 / 18:04

          Tak, właśnie czytelniczki na instagramie też dały mi znać i w pepco jest duży zestaw tych foremek za ok. 5 zł 🙂

          • Marta
            13 grudnia 2019 / 17:15

            Potwierdzam, dostępne są również teraz w Pepco w tej samej cenie. Pierniczki cudowne 🙂

          • Marta
            Autor
            13 grudnia 2019 / 18:04

            Bardzo dziękuję 🙂

  2. Nati
    27 listopada 2018 / 19:47

    Mniam kocham pierniki najmilsze wspomnienia jak piekłam z mamusia 🙂

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2018 / 0:20

      Okres świąteczny wyjątkowo obfituje w takie wspomnienia 🙂

    • Ola
      18 grudnia 2022 / 18:35

      Ja, też lubię.

      • Marta
        Autor
        28 grudnia 2022 / 2:14

        Bardzo się cieszę 🙂

  3. Mia
    27 listopada 2018 / 21:22

    Tez robię takie z rodzinka i właśnie te nam najbardziej smakują, tradycyjne co musza swoje odczekać zanim nabiorą charakteru 🙂

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2018 / 0:23

      Tak, mają wyjątkowy smak 🙂

  4. Anita
    28 listopada 2018 / 12:45

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2018 / 12:08

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  5. Zosia
    28 listopada 2018 / 20:13

    Nastawiliśmy juz do puszek i czekamy aż zmiękną, aromat piękny 🙂

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2018 / 12:07

      Super 🙂

  6. Katarzyna
    3 grudnia 2018 / 18:56

    Czy ten tydzień to nie jest już za późno na takie wypieki aby były na okres świąteczny?
    Nie robiłam jeszcze takich pierniczków a ochota olbrzymia na takie smakołyki

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2018 / 23:26

      Nie, zdecydowanie nie jest jeszcze za późno 🙂 pierniczki potrzebują kilku dni (2-3) w chłodnym miejscu i są miękkie, gotowe do jedzenia 🙂

  7. Basia
    4 grudnia 2018 / 13:45

    Pierniczki są świetne dzieci uradowane bo w końcu mogą stempelkami dekerować i nie rozpływa się wszystko w piekarniku 🙂 smak tradycyjny jak sama pamiętam z dzieciństwa więc wszystko na tak 🙂

  8. 6 grudnia 2018 / 18:02

    Pierniki 😍 a ja jeszcze nie mam! Pora to nadrobić, bo mi smaka narobilas aż przez monitor poczułam ich zapach 😁😁😁

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 1:55

      Mam nadzieję, że udało się upiec? 🙂 My w tym roku już kilka razy, ale nadal tak szybko znikają, że trzeba przed Świętami zrobić kolejną porcję 🙂

  9. Kasia
    10 grudnia 2018 / 23:12

    Pyszne są 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 12:02

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  10. 11 grudnia 2018 / 14:16

    Czy te pierniczki można zrobić bez miodu? Wiem, że pierniczki bez miodu, to nie pierniczki, ale jeden z domowników ma alergię na miód 🙁 może zastąpić go syropem daktylowym?

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 14:27

      Niestety nigdy nie próbowałam takiej kombinacji, ale można przetestować choćby na mniejszej ilości jaki efekt uzyskamy 🙂

  11. Wiktoria
    17 grudnia 2018 / 11:24

    Pycha i faktycznie idealne do wykrawania bo kształt niezmieniony 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:03

      Super, że posmakowały 🙂

  12. Iwona
    11 listopada 2019 / 23:36

    Przepyszne 🙂 Zrobiłam już teraz ale chyba do świąt nie doczekają…

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2019 / 0:05

      Super, że posmakowały 🙂 A na Święta kolejna porcja 😉

  13. Monika
    20 listopada 2019 / 13:21

    Wszystko wg przepisu i ciasto suche jak wiór nic nie jest plastyczne…co zrobiłam nie tak?

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2019 / 1:32

      Czy ciasto leżakowało w chłodnym miejscu przez co najmniej 24 godziny? Jeśli nie było pomyłki w odmierzeniu składników nie mam pomysłu, co mogło pójść nie tak 🙁 To jeden z moich ulubionych przepisów na pierniki również ze względu na to, jak dobrze ciasto współpracuje i łatwo wałkować i wykrawać kształty z całą rodziną 🙂

  14. Asia
    11 grudnia 2019 / 1:20

    Czy chłodne miejsce to np lodówka?

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2019 / 2:30

      Tak, lodówka będzie ok 🙂

  15. Monika
    14 grudnia 2020 / 7:59

    Czy zamiast mąki pszennej można inna ? Orkisz ,gryczana? Jakakolwiek byle nie pszenna ?

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2020 / 12:30

      Nie próbowałam, ale orkiszowa powinna również być ok 🙂

  16. 23 grudnia 2020 / 22:27

    Pierniczki wyszły pyszne!

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2020 / 0:36

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  17. Marzena
    16 grudnia 2021 / 18:35

    Witam, dziś znalazłam ten przepis i mam pytanie czy jak jutro czy w sobotę upięte je to czy one zmiękną ?

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2021 / 1:56

      Tak 🙂

  18. 19 grudnia 2021 / 23:51

    Potwierdzam w 100% najlepsze pierniki jakie jadłam !!!

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 0:19

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  19. Milena
    1 grudnia 2023 / 16:02

    Wspaniałe pierniczki 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2023 / 9:44

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  20. Miła
    7 grudnia 2023 / 12:38

    Polecam robić od razu podwójną porcję, pierniczki pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2023 / 9:54

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 − 13 =