Kontakt

blog kulinarny

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Nasza rodzina uwielbia zapiekanki, co bardzo mnie cieszy, bo obiady z piekarnika należą do moich ulubionych : ) Miłośników ziemniaków, zwłaszcza w tej pieczonej formie, również nie brakuje, dlatego przygotowałam pożywną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Całość jest bardzo prosta do przygotowania, co więcej możecie również wykorzystać ziemniaki pozostałe z wcześniejszego obiadu, a efekt na pewno Was zachwyci. W mojej propozycji użyłam przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, która świetnie podkreśliła smak dania. Bogactwo warzyw i przypraw gwarantuje dobry smak, więc koniecznie się jej przyjrzyjcie, bo poza walorami smakowymi ma także fajny skład, bez glutaminianu sodu oraz sztucznych barwników i aromatów. Polecam !!!


Zapiekanka ziemniacza


Składniki:

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • Vegeta Natur – do ziemniaków z ziołami
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz, oregano
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g sera cheddar

Ziemniaki ugotować (idealnie sprawdzą się również ziemniaki, które zostały nam np. z wczorajszego obiadu), pokroić w plastry. Na łyżce rozgrzanego oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć. Dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć. Kiedy mięso zmieni kolor dodać pokrojoną w paski paprykę, a następnie koncentrat pomidorowy. Doprawić obficie pieprzem oraz oregano. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową ziemniaków. Posypać obficie przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, a następnie wyłożyć przygotowaną warstwę mięsną. Na wierzch ułożyć pozostałe ziemniaki, doprawić przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami. Jajko wymieszać z kremówką i startym na tarce serem cheddar. Wylać na zapiekankę, doprawić obficie pieprzem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 15 minut. Jeśli wykorzystujecie zimne ziemniaki z lodówki, czas pieczenia może się wydłużyć.

Smacznego!


Przyprawa do ziemniaków


Ziemniaki z piekarnika


Pieczone ziemniaczki z ziołami


Zapiekanka ziemniaczana z mielonym


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem


Warstwowa zapiekanka ziemniaczana


Zapiekanka ziemniaczana jak zrobić


Zapiekanka ziemniaczana przepis

Moi pozostali ulubieńcy z serii Vegeta Natur : )


Vegeta natur

*Wpis powstał przy współpracy z marką Vegeta



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 3 grudnia, 2018
Kategorie: Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Konkursy, akcje, eventy, Mielone, Wieprzowina

21 komentarzy

  1. Aga

    Wygląda rewelacyjnie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Isia

    Kocham takie zapiekanki muszę zrobić 🙂

    1. Marta

      Koniecznie, jest pyszna 😉

  3. Wiesia

    Pycha bede jurto próbować ❤️

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Renata

    Mniam mniam 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadła do gustu 🙂

  5. Monia

    Ale to pysznie wygląda jutro i ja spróbuje.

    1. Monia

      Rewelacja idealny obiadek w zimowe chłody fajnie syci i rozgrzewa 🙂

  6. Malwina

    Ziemniaki od wczoraj podgotowane, mięsko też czeka po pracy tylko zapiekam i już mi ślinka cieknie 🙂

    1. Marta

      Super, mam nadzieję, że posmakowało 🙂

      1. Malwina

        Pyszna była, ale to niepozorne a takie syte!!! także rodzinka objedzona a część nam jeszcze starczyło na odgrzanie 🙂

        1. Marta

          Cieszę się bardzo 🙂

  7. Wiesia

    Pycha nie ma u nas takiego sera ale dałam goude i tylko trochę jaśniejszy kolor wyszedł w smaku nie wiem jaka różnica ale ze zwyklym serem super 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  8. Nya

    Mniam mniam 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
27 − 20 =


Top