Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem

Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem na pewno będzie hitem na Waszym świątecznym stole! Wilgotny piernik, cienka warstwa śliwkowych powideł, delikatna jak chmurka pianka a’la ptasie mleczko, a całość zwieńczona czekoladową polewą. Ciasto jest przepyszne, a goście zawsze sięgają po nie w pierwszej kolejności. Polecam!!

Piernik z ptasim mleczkiem i powidłami

Składniki na piernik (blacha 21×21 cm):

  • 125 g masła
  • 115 g cukru
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 200 g miodu
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 275 g mąki pszennej
  • 10 g ciemnego kakako
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.  Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas ucierając. Cienkim strumieniem wlać miód i dodać śmietanę, cały czas miksując. Mąkę przesiać  z kakao, dodać przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wymieszać i całość dodawać stopniowo do mieszanki z masłem i miodem, miksując na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Piernik przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 165 C przez ok. 45 minut – do suchego patyczka (mój piekarnik bardzo mocno “grzeje”, być może trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia nawet do 60 minut). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Jeśli piernik urośnie “z górką” odkroić ją, aby uzyskać płaski blat.

Dodatkowo:

  • 3/4 słoika powideł śliwkowych

Przestudzony piernik posmarować cienką warstwą powideł.

Składniki na ptasie mleczko:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki (najlepiej przezroczysta/krystaliczna lub ew. cytrynowa)
  • 500 ml wrzątku

Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia, ale pilnując, aby nie stężała. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec miksowania wlać chłodną galaretkę. Masa będzie rzadka. Przelać ją na piernikowy spód z powidłami i przełożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Składniki na czekoladową polewę:

  • 75 ml śmietanki kremówki 30%
  • 25 g masła
  • 20 g kakao
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny*

Kremówkę, masło, kakao i cukier przełożyć do rondelka i podgrzać do czasu aż całość się rozpuści i powstanie gładka polewa. Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku – tylko do jej przykrycia. Szybko i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać do czekoladowej masy i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Błyskawicznie przelać na stężałą piankę i rozprowadzić po całej jej powierzchni, bo szybko zastyga.

*Dodatek żelatyny sprawia, że polewa jest lśniąca i idealnie trzyma kształt – przy krojeniu nie “brudzi” pianki z ptasiego mleczka : )

Smacznego!

 

Piernik przepis
Piernik z ptasim mleczkiem
Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem przepis
Najlepszy piernik przepis

 

Komentarzy: 52

  1. Nora
    23 listopada 2018 / 13:58

    O matko i córko!!! Kocham Twój piernik drożdżowy ale teraz to jestem lekko wymylona ale cudo!!! #dylematy

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2018 / 16:04

      Jak mi miło, dziękuję 🙂 Zawsze powtarzam, że można upiec oba, choćby w mniejszych porcjach 🙂

  2. Aga
    23 listopada 2018 / 14:11

    Wygląda wspaniale 🙂

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2018 / 16:03

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Magda
    23 listopada 2018 / 15:03

    Piękne zdjęcia a takiego połączenia jeszcze nie widziałam więc trzeba będzie wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2018 / 16:03

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  4. Alicja
    23 listopada 2018 / 15:45

    Będę robić!!! moja córka kocha ptasie mleczko więc zastanawiam się, czy nie dać podwójnej porcji masy? Czy ciasto nie będzie wtedy zdominowane przez tą warstwę?

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2018 / 16:03

      Super, polecam! Podwójna warstwa na pewno będzie “mocniejsza” i ciasto będzie mniej piernikowe 🙂

  5. Sabina
    23 listopada 2018 / 15:46

    A te przezroczyste galaretki mają jakieś konkretne smaki?

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2018 / 16:02

      Tak, widziałam cytrynową/winogronową/agrestową, u mnie akurat truskawka-wanilia i jest bardzo delikatna, fajnie pasuje i nie dominuje smaku całości 🙂

  6. Majka
    23 listopada 2018 / 16:16

    Cudowny efekt 😍 Przepięknie

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2018 / 19:13

      Bardzo się cieszę, że się podoba 🙂

  7. MarzenaMarzena
    23 listopada 2018 / 17:05

    Witam:) wygląda ciasto pięknie! Czyli żelatyna nie jest obowiązkowa? Mi tam.nie będzie przeszkadzalo, że coś zabarwia się na czekoladowo ;);) .pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2018 / 19:13

      Bardzo dziękuję 🙂 Żelatyna nie jest obowiązkowa, bez jej udziału polewa będzie bardziej czekoladowa 🙂 Gęstość polewy można regulować przez dodanie więcej kakao 🙂 Można również zrobić polewę z gorzkiej czekolady i śmietanki rozpuszczonych razem w kąpieli wodnej, równie pyszna 🙂

  8. Asia
    24 listopada 2018 / 1:09

    Chłodzi się już w lodówce i czeka na próbę generalną jutro 🙂 Sam piernik marzenie, faktycznie wyszedł z lekką górką i ściełam od razu zjedliśmy super mięciutki, wilgotny i ten zapach… ptasie mleczko na razie nie było w fazie do spórbowania ale mam nadzieje ze do jutra zastygnie jak u Ciebie 🙂

    • Asia
      24 listopada 2018 / 14:35

      Och Marta jakie to jest dobre!!! dziękuję Ci za ten przepis ale zaskoczę rodzinę w tym roku na święta 🙂

      • Marta
        Autor
        25 listopada 2018 / 23:02

        🙂 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2018 / 23:01

      Super, mam nadzieję, że posmakowało 🙂

  9. Gabi
    24 listopada 2018 / 22:58

    Jest pyszny, zmieniłam tylko polewę na roztopioną czekoladę bo nie miałam żelatyny 🙂

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2018 / 23:02

      Cieszę się, że smakuje 🙂

  10. Anita
    25 listopada 2018 / 2:29

    Rewelacja i całkiem prosty do zrobienia, troche przeraziła mnie konsystencja pianki przed stęgnięciem i bałam się, że całe ciasto zaleje, ale na szczęście napisałaś, że ma być rzadka więc poczekałam i mam pięknie się zwarła 🙂

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2018 / 23:03

      Super, że posmakował 🙂 Masa jest rzadka, ale w lodówce pięknie się zmienia 😉

  11. Agnes
    25 listopada 2018 / 18:26

    Pycha zamiast powideł polecam też spróbować dżem z czarnej porzeczki bardziej kwaskowy jak dla mnie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2018 / 23:03

      Miło mi, że posmakowało 🙂 z dżemem na pewno równie smaczna 🙂

  12. Zuzia
    26 listopada 2018 / 15:15

    Super wypiek nie wpadłabym na takie połączenie a jest bardzo efektowne.

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2018 / 2:00

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2018 / 2:00

      Dziękuję, cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  13. asiula
    30 listopada 2018 / 23:48

    Przepyszny wyszedł ogromne dzięki zaskoczę rodzinkę na święta w tym roku 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2018 / 23:42

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  14. Natasza
    2 grudnia 2018 / 21:56

    Wspaniały wypiek aż sie rozpływa w ustach 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2018 / 23:48

      Bardzo mi miło, cieszę się, że smakuje 🙂

  15. Ewa
    3 grudnia 2018 / 9:23

    Zrobiłam i ja. Piernik wyszedł pyszny, ale raczej taki twardy,choć wyrósł ładnie. Nie do końca pasowało mi to do tej miękkiej struktury pianki. Czy tak ma być?

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2018 / 10:50

      Czy przez twardy masz na myśli suchy? U mnie po upieczeniu jest co prawda “ciężki”, ale wilgotny, więc twardym bym go nie określiła 🙂 Być może za długo był w piekarniku i za bardzo się wysuszył?

      • Ewa
        3 grudnia 2018 / 22:26

        Nie był suchy, tylko właśnie “ciężki” i nie do końca mi ta ciężkość grała z lekkością pianki.

        • Marta
          Autor
          3 grudnia 2018 / 23:29

          Rozumiem, to już kwestia gustu 🙂 dla mnie to właśnie świetnie uzupełnienie, ale zawsze można na spód dodać “lżejszy” piernik lub nawet zwykły korzenny, czekoladowy biszkopt 🙂

  16. D.
    5 grudnia 2018 / 11:13

    Jakie to jest dobre!!! Zaniosłam do pracy i zniknęło w mig.

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:53

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  17. Domi
    7 grudnia 2018 / 21:39

    Zachęcona komentarzami upiekłam i ja 🙂 ciasto jest super polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 1:58

      Bardzo się cieszę, że kostka przypadła do gustu 🙂

  18. Mada
    8 grudnia 2018 / 18:23

    Piekarnik nastawić na góra-dół? 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 2:02

      Tak, ale z termoobiegiem też będzie ok, tylko trzeba bardziej uważać, żeby ciasto za mocno się nie wysuszyło 🙂

  19. w.
    9 grudnia 2018 / 23:15

    Pyszne ten piernik sam w sobie jest rewelacyjny a w połączeniu z pianką mniam!!!

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2018 / 1:32

      Super <3

  20. Justyna
    10 grudnia 2018 / 16:54

    Czy część piernikowa nie jest sucha? czy można troszkę nasączyć ponczem?

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 12:02

      Nie jest, chyba, że za długo się wysuszy w piekarniku 😉 Można trochę nasączyć.

  21. Dorotka
    17 grudnia 2018 / 11:26

    Genialne połączenie od tego roku obok staropolskiego to bedzie nasz ulubiony pierniczek ❤️

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2018 / 16:04

      Ogromnie mi miło 🙂

  22. Dolores
    18 grudnia 2018 / 20:09

    Kolejne twoje ciasto które mi sie sprawdziło, jedyny problem to na co sie teraz zdecydować na święta jak wszystko smakuje …

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:07

      Takie problemy bardzo lubię 🙂 Po Świętach jest jeszcze Nowy Rok, więc na pewno uda się to jakoś rozplanować 😉

  23. Magda
    21 grudnia 2018 / 0:30

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2018 / 20:42

      Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 26 =