Kontakt

blog kulinarny

Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem

Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem na pewno będzie hitem na Waszym świątecznym stole! Wilgotny piernik, cienka warstwa śliwkowych powideł, delikatna jak chmurka pianka a’la ptasie mleczko, a całość zwieńczona czekoladową polewą. Ciasto jest przepyszne, a goście zawsze sięgają po nie w pierwszej kolejności. Polecam!!

Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem

Składniki na piernik (blacha 21×21 cm):

  • 125 g masła
  • 115 g cukru
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 200 g miodu
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 275 g mąki pszennej
  • 10 g ciemnego kakako
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.  Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas ucierając. Cienkim strumieniem wlać miód i dodać śmietanę, cały czas miksując. Mąkę przesiać  z kakao, dodać przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Wymieszać i całość dodawać stopniowo do mieszanki z masłem i miodem, miksując na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Piernik przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 165 C przez ok. 45 minut – do suchego patyczka (mój piekarnik bardzo mocno “grzeje”, być może trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia nawet do 60 minut). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Jeśli piernik urośnie “z górką” odkroić ją, aby uzyskać płaski blat.

Dodatkowo:

  • 3/4 słoika powideł śliwkowych

Przestudzony piernik posmarować cienką warstwą powideł.

Składniki na ptasie mleczko:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki (najlepiej przezroczysta/krystaliczna lub ew. cytrynowa)
  • 500 ml wrzątku

Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia, ale pilnując, aby nie stężała. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec miksowania wlać chłodną galaretkę. Masa będzie rzadka. Przelać ją na piernikowy spód z powidłami i przełożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Składniki na czekoladową polewę:

  • 75 ml śmietanki kremówki 30%
  • 25 g masła
  • 20 g kakao
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka żelatyny*

Kremówkę, masło, kakao i cukier przełożyć do rondelka i podgrzać do czasu aż całość się rozpuści i powstanie gładka polewa. Żelatynę zalać niewielką ilością wrzątku – tylko do jej przykrycia. Szybko i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać do czekoladowej masy i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Błyskawicznie przelać na stężałą piankę i rozprowadzić po całej jej powierzchni, bo szybko zastyga.

*Dodatek żelatyny sprawia, że polewa jest lśniąca i idealnie trzyma kształt – przy krojeniu nie “brudzi” pianki z ptasiego mleczka : )

Smacznego!

Piernik przepis
Piernik z ptasim mleczkiem
Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem przepis
Piernik z ptasim mleczkiem i powidłami
Najlepszy piernik przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 23 listopada, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta świąteczne, Przekładane, Sylwester, Wyroby na różne okazje

46 komentarzy

  1. Nora

    O matko i córko!!! Kocham Twój piernik drożdżowy ale teraz to jestem lekko wymylona ale cudo!!! #dylematy

    1. Marta

      Jak mi miło, dziękuję 🙂 Zawsze powtarzam, że można upiec oba, choćby w mniejszych porcjach 🙂

  2. Aga

    Wygląda wspaniale 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Magda

    Piękne zdjęcia a takiego połączenia jeszcze nie widziałam więc trzeba będzie wypróbować 🙂

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  4. Alicja

    Będę robić!!! moja córka kocha ptasie mleczko więc zastanawiam się, czy nie dać podwójnej porcji masy? Czy ciasto nie będzie wtedy zdominowane przez tą warstwę?

    1. Marta

      Super, polecam! Podwójna warstwa na pewno będzie “mocniejsza” i ciasto będzie mniej piernikowe 🙂

  5. Sabina

    A te przezroczyste galaretki mają jakieś konkretne smaki?

    1. Marta

      Tak, widziałam cytrynową/winogronową/agrestową, u mnie akurat truskawka-wanilia i jest bardzo delikatna, fajnie pasuje i nie dominuje smaku całości 🙂

  6. Majka

    Cudowny efekt 😍 Przepięknie

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że się podoba 🙂

  7. MarzenaMarzena

    Witam:) wygląda ciasto pięknie! Czyli żelatyna nie jest obowiązkowa? Mi tam.nie będzie przeszkadzalo, że coś zabarwia się na czekoladowo ;);) .pozdrawiam

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 Żelatyna nie jest obowiązkowa, bez jej udziału polewa będzie bardziej czekoladowa 🙂 Gęstość polewy można regulować przez dodanie więcej kakao 🙂 Można również zrobić polewę z gorzkiej czekolady i śmietanki rozpuszczonych razem w kąpieli wodnej, równie pyszna 🙂

  8. Asia

    Chłodzi się już w lodówce i czeka na próbę generalną jutro 🙂 Sam piernik marzenie, faktycznie wyszedł z lekką górką i ściełam od razu zjedliśmy super mięciutki, wilgotny i ten zapach… ptasie mleczko na razie nie było w fazie do spórbowania ale mam nadzieje ze do jutra zastygnie jak u Ciebie 🙂

    1. Asia

      Och Marta jakie to jest dobre!!! dziękuję Ci za ten przepis ale zaskoczę rodzinę w tym roku na święta 🙂

    2. Marta

      Super, mam nadzieję, że posmakowało 🙂

  9. Gabi

    Jest pyszny, zmieniłam tylko polewę na roztopioną czekoladę bo nie miałam żelatyny 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakuje 🙂

  10. Anita

    Rewelacja i całkiem prosty do zrobienia, troche przeraziła mnie konsystencja pianki przed stęgnięciem i bałam się, że całe ciasto zaleje, ale na szczęście napisałaś, że ma być rzadka więc poczekałam i mam pięknie się zwarła 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂 Masa jest rzadka, ale w lodówce pięknie się zmienia 😉

  11. Agnes

    Pycha zamiast powideł polecam też spróbować dżem z czarnej porzeczki bardziej kwaskowy jak dla mnie 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂 z dżemem na pewno równie smaczna 🙂

  12. Zuzia

    Super wypiek nie wpadłabym na takie połączenie a jest bardzo efektowne.

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  13. asiula

    Przepyszny wyszedł ogromne dzięki zaskoczę rodzinkę na święta w tym roku 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  14. Natasza

    Wspaniały wypiek aż sie rozpływa w ustach 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, cieszę się, że smakuje 🙂

  15. Ewa

    Zrobiłam i ja. Piernik wyszedł pyszny, ale raczej taki twardy,choć wyrósł ładnie. Nie do końca pasowało mi to do tej miękkiej struktury pianki. Czy tak ma być?

    1. Marta

      Czy przez twardy masz na myśli suchy? U mnie po upieczeniu jest co prawda “ciężki”, ale wilgotny, więc twardym bym go nie określiła 🙂 Być może za długo był w piekarniku i za bardzo się wysuszył?

      1. Ewa

        Nie był suchy, tylko właśnie “ciężki” i nie do końca mi ta ciężkość grała z lekkością pianki.

        1. Marta

          Rozumiem, to już kwestia gustu 🙂 dla mnie to właśnie świetnie uzupełnienie, ale zawsze można na spód dodać “lżejszy” piernik lub nawet zwykły korzenny, czekoladowy biszkopt 🙂

  16. D.

    Jakie to jest dobre!!! Zaniosłam do pracy i zniknęło w mig.

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  17. Domi

    Zachęcona komentarzami upiekłam i ja 🙂 ciasto jest super polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że kostka przypadła do gustu 🙂

  18. Mada

    Piekarnik nastawić na góra-dół? 🙂

    1. Marta

      Tak, ale z termoobiegiem też będzie ok, tylko trzeba bardziej uważać, żeby ciasto za mocno się nie wysuszyło 🙂

  19. w.

    Pyszne ten piernik sam w sobie jest rewelacyjny a w połączeniu z pianką mniam!!!

  20. Justyna

    Czy część piernikowa nie jest sucha? czy można troszkę nasączyć ponczem?

    1. Marta

      Nie jest, chyba, że za długo się wysuszy w piekarniku 😉 Można trochę nasączyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
18 − 1 =


Top