Przepyszne przekładane ciasto z bezą, kremem z białej czekolady i pralinowym kremem orzechowym. Aby nie było za słodko całość przełamana została dżemem z czarnej porzeczki. Ciasto możecie również przygotować w okrągłej tortownicy, bo idealnie nadaje się na tort! Trudno mu się oprzeć : ) Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha 24×24 cm):
- 4 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie kolejno dodawać żółtka, nadal ubijając. Stopniowo dodać przesiane mąki i delikatnie mieszać szpatułką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Następnie wyjąć z blachy, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 160 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Piana powinna być sztywna i lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony (rozcierając bezę między palcami, nie może być wyczuwalny). Na koniec dodać ocet, krótko zmiksować. Na papierze do pieczenia odrysować dno blachy (kwadrat może być trochę mniejszy, bo beza urośnie). Przełożyć masę bezową i piec w piekarniku rozgrzanym do 130 C (termoobieg) przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 100 C (termoobieg) i suszyć kolejne 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Składniki na krem z białej czekolady:
- 2 tabliczki białej czekolady (200g)
- 300 g śmietanki kremówki 36% lub 30%
- 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
Śmietankę mocno podgrzać (nie gotować). Zdjąć z ognia i dodać posiekaną białą czekoladę. Wymieszać, ostudzić i przełożyć do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia zimną masę zmiksować wraz z schłodzonym mascarpone na gładki, puszysty krem.
Składniki na krem pralinowy:
- 75 g cukru
- 3 żółtka
- 45 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 200 g Nutelli
Żółtka, cukier, 100 ml mleka i mąkę dokładnie zmiksować (można blenderem). Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko cienką strużką wlewać masę z żółtkami i mąką, cały czas energicznie mieszając trzepaczką do uzyskania gęstego budyniu. Zdjąć z ognia i przykryć budyń folią spożywczą, tak, aby dotykała jego powierzchni. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać Nutellę, stale miksując. Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, miksując na gładki krem.
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego (280g)
Opcjonalnie:
- zaparzona i ostudzona mocna kawa lub sok z cytryny do nasączenia blatów
Pierwszy blat ułożyć na paterze lub w formie i skropić lekko kawą lub sokiem z cytryny. Posmarować dżemem porzeczkowym, a następnie wyłożyć krem z białej czekolady, wyrównać. Przykryć drugim blatem, nasączyć go i wyłożyć krem pralinowy, wyrównać. Na wierzchu położyć bezę i całość schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Smacznego!
Jak smakuje tak jak wygląda to na kawałku się nie skończy 🙂
Autor
Będzie ciężko, ale ciasto jest dość syte, więc być może jeden kawałek wystarczy (przynajmniej na jakiś czas 😉 )
Cudo!
Autor
Dziękuję <3
Kocham takie przekładane ciasta ❤️
Autor
Witam w klubie 🙂
Wspaniałe ciasto 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
podam tu bo nie chce sie madrowac na glownej stronie do ganache z bialej czekolady prosze w przyszlosci dac 1 lyzeczke zelatyny napeczniala we wodzie ja tej innej nie uznaje Biala czkolada nie ma duzo masla kakaowego to sam cukier proponuje tez wanilie W ganache na goraco robi sie czokolade i smietanke na te same gramy 200 czekol i 200 smietanki i 100 czegos innego albo mascarpone albo gesty jaurt grecki wtedy ma lepsza zwiezlosc Wlasnie niektorzy cukiernicy daja zelatyne na wszelki wypadek albo nawet lepiej 1 lyzeczke maki kukurudz do gotujacej sie smietanki jest lepsza struktura Robi Pani wspaniale wypieki i wszystko sie przyda Ja do tej pory cos tam odkryje i mowie aha Pozdrawiam i szacun za ciasto
Autor
Dziękuję za porady i miłe słowa 🙂 Ze mnie żaden profesjonalny cukiernik, piekę tylko z zamiłowania, więc chętnie przetestuję Pani wskazówki. Za żelatyną nie przepadam i mi konsystencja kremu odpowiadała, ale o dodatku mąki kukurydzianej nie słyszałam, więc będzie motywacja do wypróbowania 🙂
Też daje żelatynę i do tego trochę spirytusu,który neutralizuje słodkość.Jeden z najlepszych tortów,które jadłam,a jadłam ich sporo.Oczywiscie ja zawsze modyfikuje cos po swojemu 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Białka do bezy mają być jajek M czy L?
Autor
L 🙂
rewelacja gratuluje talentu cukierniczego 🙂
Autor
Jak miło! dziękuję 🙂
Wygląda przepysznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Ale cudo ❤ Nikt nie przejdzie obojętnie 👍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 U nas zrobiło furorę, a w szczególności krem orzechowy, który na pewno wykorzystam też w innych ciachach 🙂
Piękne i na pewno pyszne 😍😍😍
Autor
Dziękuję i potwierdzam 😉
Mniam!
Autor
🙂 🙂 🙂
Jakie to jest dobre! Kremy to łyżeczkami wyjadałam przed przełożeniem super 🙂 najbardziej się bałam tego z białą czekolada bo mam jakiegoś pecha i często mi się waży ale ja robię tak że rozpuszczam w kąpieli wodnej pózniej daję do śmietany i jeszcze na koniec serek, u ciebie o niebo łatwiej i ładnie się ubił bez problemu więc chyba odczarowałam tą białą czekoladę 🙂
Autor
Uwielbiam czytać takie komentarze, grunt to się nie poddawać! 🙂 Sposób ze schłodzeniem czekolady razem z kremówką jest niezawodny i o wiele trudniej ją przebić miksując razem z mascarpone 🙂 Pozdrawiam 🙂
A ten biszkopt to bez proszku do pieczenia?
Autor
Tak, piekę bez proszku 🙂
Dziewczyny pomóżcie mam już biszkopt i ogromną ochotę na to ciasto, ale nie szykuje się żadna okazja i mam dylemat, czy sami z rodzinką zjemy, bo to raczej nie jest lekkie ciasto? Czy mogę dać tą masę jakoś okrojoną czy to ma sens i w ogóle smak zostanie?
Autor
Ciasto nie jest lekkie, jak to przekładaniec 😉 Z połową każdego kremu na pewno będzie smakować równie pysznie 🙂
Dziękuję za szybka odpowiedz zrobiłam jak radziłaś z połowy porcji każdy krem i ciasto nie jest wysokie ale dla nas idealne polecam do domowej kawki, super połączenie smakowe 🙂 resztę ganachu wykorzystam do Twojej czekoladowej trufli za która szaleje moja córka 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 ooo trufli bardzo dawno nie robiłam, a też uwielbiamy 🙂
Zazdroszczę, że nie jesteście łasuchami. W mojej rodzince nie potrzeba żadnych okazji na takie pyszności. Nawet lepiej się zje do kawki jak nie ma pełnego stołu🙂
Autor
U nas dokładnie to samo 😉
Ciasto jest pyszne 🙂
Autor
Super, że przypadło do gustu 🙂
Upiekłam i podzielam opinie rewelacja 🙂 dziś mam impreze urodzinową syna i czuje że będzie pierwsze znikać ze stołu 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 najlepsze życzenia dla syna 🙂
Wspaniałe ciacho krem pralinowy będzie też idealny do wszystkich tortów 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂
Do tej pory korzystałam z Pani wytrawnych przepisów bo są super a nie mam ręki do pieczenia… ale … mąż miał urodziny więc się odważyłam i wyszło pyszne, a naprawdę mi się to nie zdarza 🙂
Autor
Bardzo mi miło i super, że posmakowało 🙂 Bardzo dobrze, że się Pani odważyła i spróbowała własnych sił, trening czyni mistrza 🙂
Cudowne połączenie smaków, było pysznie 🙂
Autor
Cieszę się, że ciasto posmakowało 🙂
Rewelacja ciasto jest bardzo oryginalne nigdy podobnego nie jadałam a ten pralinowy krem bomba!
Autor
Super, cieszę się, że posmakowało 🙂
To jest dopiero rozpusta <3
Autor
Zdecydowanie tak 🙂
Przepyszne ciasto dziekuje za kolejny super przepis 🙂
Autor
bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Wspaniały przepis zrobiłam go w formie tortu i wyszedł idealnie jubilat zachwycony 🙂 jak dla mnie masy jest sporo można nawet trochę go odchudzić ale jako tort to wiadomo nie ma co oszczędzać na masie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował, na tort nadaje się idealnie 🙂
Pychotka i ten krem orzechowy mniam mniam 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Czy konieczne jest włożenie kremu z białej czekolady na całą noc do lodówki? Pozdrawiam:)
Autor
Tak 🙂
Ciasto z biała czekoladą jest pyszne. Udało mi się go upiec na 20 urodziny syna. Wszystkim bardzo smakowało.
Dzięki za pyszny przepis.
Autor
Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂 Pozdrawiam i najlepsze życzenia dla syna 🙂
Cudowne ciasto zrobiłam jako tort i zachwytów nie było końca, polecam każdemu pani stronę bo wszystkie rzeczy mi wychodzą 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, że posmakowało 🙂
Rewelacja też zrobiłam jako tort i śmiało polecam 🙂
Ciasto wygląda cudownie. Jaki rozmiar tortownicy użyć?
Autor
Piekłam w formie kwadratowej 24×24 cm 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
ile to jest 300 g kremówki na mililitry?
Autor
Niestety nigdy nie przeliczałam 😉
to według czego Pani odmierza 300 g śmietany? bo z tego co mi wiadomo to 300g nie jest tyle samo co 300 ml…
Autor
Waga kuchenna 🙂 Często śmietana jest również sprzedawana w kubeczkach o podanej gramaturze w gramach, a nie ml 🙂
Przepyszne*
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Zastanawiam się- czy kawa zbożowa albo inka pasowałaby na poncz?
Autor
Takiej wersji jeszcze nie próbowałam (zazwyczaj zwykła kawa/herbata/sok z cytryny lub limonki), ale wszystko zależy od upodobań 🙂
Dzisiaj będę robiła 😁😁😁😁
Autor
Smacznego 🙂
Planuję dzisiaj zrobić. Ile z tego można wykroić kawałków – nie za dużych i nie za małych. Chciałabym podać w formie tortu. Na większą blachę 35×25 lub tortownicę 27 cm jaka powinna być ilość składaników?
Autor
Niestety nie liczyłam 🙂
Robiłam ciasto jest przepyszne 🧡☺️ zastanawiam sie czy do masy pralinowej zamiast nutelli mozna dac rozpuszczona czekolade? 🙂 Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za wszystkie przepisy ☺️
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂 Moim zdaniem czekolada się tu nie sprawdzi 🙁 Również pozdrawiam 🙂
Na jaki rozmiar blachy ten przepis?
Autor
Tak jak opisane w przepisie – 24×24 cm 🙂
Najlepszy tort jaki do tej pory zrobiłam. Fajne jest to że można go zacząć przygotowywać już 2 dni przed imprezą:) Nie jest trudny, a smak jest rewelacyjny. Kilka osób pytało o przepis. Robiłam w zeszłym tygodniu i wczoraj na urodziny męża. Polecam!
Ps. od czasu jak trafiłam na ten blog to juz z innych przepisów na ciasta nie korzystam.
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciasto wyglada przepysznie i na pewno tak smakuje. Zamierzam zrobic je w najblizszy weekend, niestety nie posiadam formy,ktora Pani sugeruje.Czy okragla tortownica 25 cm lub 26 cm srednicy bedzie odpowiednia?
Autor
Tak 26 cm będzie ok 🙂
Obłędne!! Zrobiłam pierwszy raz i wszystkim bardzo smakowało 😊 Rewelacyjne ciasto jako tort! 😍 Uwielbiam je!
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂