Kremowy sernik z mascarpone

Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!


sernik

Składniki (powinny być w temp. pokojowej):

  • 1 kg twarogu president (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

Składniki na śmietankową piankę :

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.

Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego : )

Komentarzy: 326

  1. Paula
    24 stycznia 2020 / 19:41

    Jaka powinna byc konsystencja? Pieklam wg przepisu i wyszlo baardzo kremowo, nie jak ciasto , prawie plynne…. martwie sie ze za krotko pieklam…. 🙁

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2020 / 0:07

      Konsystencja powinna wyjść jak na zdjęciu – kremowy, ale stabilny 🙂

      • Paula
        27 stycznia 2020 / 13:07

        Dzięki!
        Obwiniam ser:( President ale jakiś dziwny Waniliowy wodnisty. Nigdy więcej

        • Marta
          Autor
          27 stycznia 2020 / 15:38

          Niestety jego skład nie jest zbyt dobry 🙁 a dobry ser to podstawa 🙂

  2. Alicja
    4 lutego 2020 / 11:39

    Pierwszy raz wyszedł mi tak idealny sernik bardzo bardzo dziękuje!!!

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2020 / 12:30

      Cieszę się bardzo, dziękuję za wiadomość 🙂

  3. Jagoda
    9 lutego 2020 / 11:39

    Sernik jest przepyszny zrobiłam z musem z mrożonych owoców poezja 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2020 / 14:14

      Miło mi, że posmakował 🙂

  4. Natalia
    20 marca 2020 / 13:52

    Najlepszy sernik ten przepis mnie nigdy nie zawiódł 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:51

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  5. AnitaZuzanna
    8 kwietnia 2020 / 15:55

    Co w przypadku jak decyduję się piec bez tej pianki? Też go dopiekać czy jak?

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2020 / 13:33

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
22 − 7 =