Kontakt

blog kulinarny

Kremowy sernik z mascarpone

Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!


sernik

Składniki (powinny być w temp. pokojowej):

  • 1 kg twarogu president (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
  • 250 s serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

Składniki na śmietankową piankę :

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.

Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 stycznia, 2013
Kategorie: Ciasta, Serniki, Top 10

290 komentarzy

  1. Właśnie wstawiłam do piekarnika 🙂
    Oczywiście pozmieniałam co nieco kierując się uwagami z komentarzy, tzn. mąkę dałam orkiszową pełnoziarnistą, zamiast cukru ksylitol, z braku waniliowego – domowy ekstrakt cytrynowy, z braku kremówki (sklepy dzisiaj zamknięte) – gęste mleczko kokosowe. No i na wierzch dam tartą gorzką czekoladę. Wiem, że w rezultacie będzie to zupełnie inny sernik, ale na pewno będzie mi smakował, tym bardziej, że już dawno nie jadłam żadnego ciasta 🙂
    Dziękuję za inspirację 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że posmakował 🙂

  2. Magda

    Wlasnie wyjelam z piekarnika po ostygnieciu i niestety opadl bardzo duzo. Podczas pieczenia byl ogromny a teraz 1/3 opadl… Ale dobry w smaku

    1. Marta

      To bardzo dziwne, bo to ten z tych serników, które nie wyrastają zbyt mocno, więc później nie opadają… Najważniejsze, że posmakował 🙂

  3. Witam,czy może być zamiast ekstraktu waniliowego ser waniliowy z kubełka?

    1. Marta

      Hmm nie wiem, czy dobrze rozumiem Pani pytanie 🙂 ekstraktu nie można zastąpić serem, ale zamiast ekstraktu można dodać ziarenka wanilii lub aromat waniliowy, opcjonalnie całkiem go pominąć 🙂

  4. Monia

    Sernik jest genialny!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Beata

    Dzień dobry, właśnie piekę to cudo. czy jeśli nie robię śmietanki na górze, to mam piec to jeszcze ponad te 90min. ?

    1. Marta

      Nie, wtedy już nie dopiekamy 🙂

  6. Dorota

    Sernik jest wspaniały pozdrawiam 🙂 zrobiłam na spodzie z ciasteczek wiec jeszcze wyzszy 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, ze posmakował 🙂

  7. Jagienka

    Przepyszny polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂

  8. JADWIGA

    SERNICZEK JEST CUDOWNY KREMOWY JAK CHMURKA!!!

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  9. AGATA

    Mniam sernik jest super polecam 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakował 🙂

  10. Julia

    Wspaniały sernik i prosto się robi, dałam spód z ciasteczek i masła.

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  11. Marta Xenia

    Jakie wymiary blaszki?

    1. Marta

      Użyłam tak jak pisałam w poście, tortownicy o średnicy 25 cm, ale można większej, bo sernik wychodzi bardzo wysoki 🙂

  12. Aga

    czy można zastąpić mąkę innym składnikiem? Jesteśmy na diecie bezglutenowej.

    1. Marta

      Można zastąpić mąką bezglutenową np. mieszanką ziemniaczanej i innej – ryżowej, kokosowej itp.

    1. Marta

      Dziękuję!!! 🙂

  13. Iwo

    Przepraszam czy ja dobrze zrozumiałam ma się piec 2godz to chyba za długo

    1. Marta

      Nie, bez obaw, tak jest idealnie 🙂 Proszę zauważyć jak niska jest temp. pieczenia, a wysoki sernik, który musi uzyskać odpowiednią konsystencję 🙂

  14. Jadia

    Witam, a czy na forme 25x 35 myśli pani że wyjdzie dużo mniejszy? Mam dużą rodzinkę i taka tortownica 25 śr. będzie napewno za mała. Zastanawiam się czy nie dodać troszkę więcej sera i jeszcze jeden serek mascarpone.

    1. Marta

      Na pewno byłby niższy. Aby pozostał tej wysokości proponowałabym zrobić z 1,5 porcji, tylko trzeba zmieniać proporcje wszystkich składników np. 1,5 kg twarogu, 9 jajek itd. a nie tylko zwiększyć sam dodatek sera lub mascarpone 🙂

  15. Doris

    Dodajemy całe jajka, czy żółtka osobno a pianę z białek osobno? Przymierzam się upiec.

    1. Marta

      W całości 🙂

  16. Renata

    Sernik jest ekstra nic nie opadł jestem dumna 🙂

    1. Marta

      Super, cieszę się, że posmakował 🙂

  17. Aneczka

    Sernik zrobiłam na święta z podwójnej porcji. Jest wyśmienity!!

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂 🙂 🙂

  18. Iwona

    Zrobiłam z serem trzykrotnie mielonym.
    Wyszła masakra.
    Już jak kręciłam to widziałam,że będzie problem.
    Te sery w wiaderku sa bardzo rzadkie,więc się ładnie łączą z mascarpone, ale jesli chce się dac prawdziwy mielony twaróg, to nie polecam.
    Może kiedyś spróbuję z presidentem,ale na razie zniechęciłam się….

    1. Marta

      Niestety, aby dobrze się połączyły twaróg musi być dobrze zmielony 🙁 Można też zmiksować go blenderem wtedy ma idealnie gładką konsystencję 🙂 Mam nadzieję, że się Pani nie podda i da mu jeszcze szansę, bo warto 🙂

  19. Kodi

    Rewelacja fajny kremowy i nic nie opada a przy moich umiejętnościach to nie lada wyczyn 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  20. karo

    Super serniczek 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  21. Gosia

    Wspaniały przepis wyszedł idealny ❤️

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  22. Malwka

    Witam jest w skladnikach smietanka kremowka ale w opisie przepisu nie ma napisane jak ja dodsc ? Czy najpierw ubic ?

    1. Marta

      Cześć 🙂 Nie pisałam o ubijaniu, bo dodaję prosto z pojemnika 😉

  23. Malinka

    Sernik jest przepyszny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  24. Pola

    Piekę kolejny raz i nigdy dość bo jest pyszny 🙂

    1. Marta

      Super wiadomość 🙂

  25. Emi89

    Pyszny sernik, pierwszy który mi nie opadł a pieke niemało 🙂 Jestem zadowolona pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  26. Minnie

    Wspaniały sernik, konsystencja jest naprawdę idealna ❤️

    1. Marta

      Ogromnie mi miło 🙂

  27. Tomasz

    Czy, jak chcę zrobić z podwójnej porcji, ten sernik, to czas pieczenia jest ten sam, jak przy normalnej?

    1. Marta

      To zależy w jakiej formie sernik będzie pieczony. Jak rozumiem będzie na dużej prostokątnej blaszce? Wtedy pomimo podwojenia proporcji na wysokość sernik będzie porównywalny, więc czas pieczenia zostawiamy bez zmian. Jeśli miałby być pieczony w tej samej tortownicy trzeba by było czas zmienić, ale w tym przypadku raczej to fizycznie niemożliwe, bo wychodzi już bardzo wysoki 😉

  28. Tomasz

    Ja mam tortownicę średnicy 27cm, to.mam rozumieć, że z jednej porcji starczy i wyrośnie wysoki?a czy nie opadnie mi??boję się tego…ja chciałbym wysoki sernik…czy przy tej średnicy tortownicy…wyrośnie równo z brzegiem?

    1. Marta

      Zdecydowanie wystarczy, tak jak wspominałam piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i ciasto prawie się wylewało, więc 27 będzie optymalna 😉 To jeden z tych serników, które nie opadają, piekłam wiele razy i zawsze wychodzi równy.

      1. Tomasz

        Dziękuję za radę 😘miłego dnia😉

        1. Marta

          Dziękuję i również życzę udanego dnia 🙂

  29. Judyta

    A czy moge zrobic na kruchym spodzie ten sernik . Tylko jak wtedy ciec spod osobno czyy razem z wszystkom. To moje pocztki poeczenia

    1. Marta

      Można ten sernik oczywiście zrobić na kruchym spodzie. Polecam też spód z ciasteczek (pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem). Spód upiekłabym oddzielnie i dopiero na przestudzony wylałbym masę serową, moim zdaniem jest wtedy bardziej chrupiący.

  30. nina

    Sernik jest przepyszny zrobiłam bez tej kremowej polewy ale na góre dałam lemon curd wyszło idealnie 🙂

    1. Tomasz

      Witam mam. Pytanie, czy Pani ten sernik się zarumienic na wierzchu i pękł? Bo. Mi wyrósł, aż za tortownice, a nie pękł, i jest tylko lekko żółty u góry… Proszę o. Pomoc… Z góry dziękuję…

    2. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało, dodatek lemon curd to super pomysł 🙂

  31. Tomasz

    Mam. Pytanie… Czy ten sernik. Powinien być blady na wierzchu? Czy powinien się zarumienic… Peknac na środku…? Bo. Mój jest blady… A zrobiłem wszystko. Według przepisu i temp też…

    1. Marta

      Ten sernik nie opada, więc nie pęka, jest idealnie równy i ma taki kolor jak na zdjęciu, czyli jasny 😉 To zasługa długiego pieczenia w niskiej temp. dzięki czemu otrzymamy kremową konsystencję 🙂

  32. Ewcia

    Witam , piekłam sernik z tego przepisu kilka razy , wszystko zrobiłam jak podane w przepisie , jest pyszny i aksamitny . Mam jedno pytanko , dlaczego następnego dnia po upieczeniu powierzchnia sernika jest jakby mocno ‘spocona ‘? Pokryta dużą ilością słodkiego , gęstego płynu ? Pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Dzień dobry, niestety nie umiem podać przyczyny, u mnie to zjawisko nigdy nie wystąpiło. Czy przechowuje go Pani w lodówce? Może “poci” się od przykrycia?

  33. Aldona

    a jak nie mam ekstraktu z wanilii, to czym mogę zastąpić. Właśnie biorę się za zrobienie tego sernika.

    1. Aldona

      Upiekłam. Wygląda dobrze. poczekam aż wystygnie.

      1. Marta

        Super, życzę smacznego, proszę dać znać jak posmakował 🙂

    2. Marta

      Można pominąć lub dodać ziarenka wanilii 🙂

  34. Ania

    Dziękuję za ten przepis, sernik wyszedł genialny!!! Wiele serników upiekłam w swoim życiu, ten jest w mojej ścisłej czołówce najlepszych. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło! Pozdrawiam i dziękuję za wiadomość 🙂

  35. Izabelka

    Moj ulubiony serniczek mhmmmm …. pychota ! Zawsze sie udaje ! Dlugo sie piecze, ale mysle, ze to jest wlasnie ten detal, ktory wplywa, na to, ze serniczek piecze sie rowno, nie opada i znika w super expresowym tempie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że tak smakuje, wolne pieczenie ma swój urok 🙂

  36. Mariola

    Witam serdecznie.
    Przez ile dni ten sernik będzie dobry? Tzn ile dnie może stać w lodówce?
    Pozdrawiam!

    1. Marta

      Trudno mi powiedzieć ile dokładnie, bo zawsze znika szybko, ale ze 3 dni co najmniej 🙂

  37. Paula k

    Jeden z lepszych serniczków jaki jadłam 😋😍😋 Bardzo polecam ! Nie uznaję sera w wiaderku wiec zmieliłam ser trzy razy, pięknie połączył się z mascarpone 🙂 Pychota !!!! Acha myśle że jest to najłatwiejszy sernik pod słońcem i nie ma, po prostu nie ma szans żeby komuś nie wyszedł 😊 OBŁĘDNY 😍😍😍

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę na tak pozytywny odbiór sernika 🙂 Witam w gronie jego fanów <3 pozdrawiam 🙂

  38. calinosia

    Serniczek super!!!!Delikatny i smakowity!!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 6 =


Top