Kremowy sernik z mascarpone

Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!


sernik

Składniki (powinny być w temp. pokojowej):

  • 1 kg twarogu np. Mój Ulubiony (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

Składniki na śmietankową piankę :

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.

Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego : )

Komentarzy: 429

  1. Paula
    24 stycznia 2020 / 19:41

    Jaka powinna byc konsystencja? Pieklam wg przepisu i wyszlo baardzo kremowo, nie jak ciasto , prawie plynne…. martwie sie ze za krotko pieklam…. 🙁

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2020 / 0:07

      Konsystencja powinna wyjść jak na zdjęciu – kremowy, ale stabilny 🙂

      • Paula
        27 stycznia 2020 / 13:07

        Dzięki!
        Obwiniam ser:( President ale jakiś dziwny Waniliowy wodnisty. Nigdy więcej

        • Marta
          Autor
          27 stycznia 2020 / 15:38

          Niestety jego skład nie jest zbyt dobry 🙁 a dobry ser to podstawa 🙂

  2. Alicja
    4 lutego 2020 / 11:39

    Pierwszy raz wyszedł mi tak idealny sernik bardzo bardzo dziękuje!!!

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2020 / 12:30

      Cieszę się bardzo, dziękuję za wiadomość 🙂

  3. Jagoda
    9 lutego 2020 / 11:39

    Sernik jest przepyszny zrobiłam z musem z mrożonych owoców poezja 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2020 / 14:14

      Miło mi, że posmakował 🙂

  4. Natalia
    20 marca 2020 / 13:52

    Najlepszy sernik ten przepis mnie nigdy nie zawiódł 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:51

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  5. AnitaZuzanna
    8 kwietnia 2020 / 15:55

    Co w przypadku jak decyduję się piec bez tej pianki? Też go dopiekać czy jak?

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2020 / 13:33

      Tak 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2020 / 15:54

      Pszenna sprawdza się tu idealnie, sernik jest fajnie kremowy, mąka ziemniaczana mocniej “wiąże” 😀

  6. Wiktoria
    10 kwietnia 2020 / 14:27

    Witam, chciałabym zastąpić make pszenna maka ziemniaczana. Czy w takiej samej ilości użyć maki ziemniaczanej?

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2020 / 15:56

      Witam 🙂 można dać odrobinę mniej 🙂

  7. Sandra
    10 kwietnia 2020 / 23:54

    Jaka wielkość blaszki i powinna być?

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2020 / 1:16

      Tak jak jest w opisie, piekłam w tortownicy 25 cm, ale można również w większej 🙂

      • Magda Wrocław
        3 kwietnia 2021 / 20:08

        Sernik z serem z Piątnicy zamiast mój ulubiony w wiaderku tez się sprawdził – jedwabisty kremowy smak cała rodzina się zajada. Zatem polecam zamiennie ser z Piatnicy tez jest super. Zamiast polewy przypruszylam warstwą cukru pudru plus świeże maliny i liść mięty i mamy caffe de Paris na talerzu 👌

        • Marta
          Autor
          6 kwietnia 2021 / 11:35

          Tak, ser z Piątnicy również ma dobry skład i jest fajnie “zwarty”, więc dobrze pasuje 🙂 Cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. Solna
    11 kwietnia 2020 / 10:38

    Brzmi super, właśnie czegoś takiego szukam. Mam tylko pytanie o czas pieczenia. Nie wdarł się jakiś błąd? 20 minut, plus 90 plus kolejne 20 minut, to łącznie 2 godziny i 10 minut. Tak ma być? Przepraszam, wolę dopytać, bo mistrzynią kuchni to nie jestem, w innych przepisach jest zazwyczaj 60 minut, bałabym się coś pokręcić.
    Pięknych świąt! 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2020 / 15:25

      Tak ma być 🙂 tutaj pieczemy długo, ale w niskiej temperaturze 🙂

  9. Inga
    24 kwietnia 2020 / 10:42

    Przepychota!!! Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2020 / 16:53

      Super, że posmakowało 🙂

  10. Marti
    7 maja 2020 / 20:40

    Niestety zapadł się pośrodku a tak ładnie wyrastał 😓 Stało się to gdy wyłożyłam śmietanę z cukrem na wierzch. Mam chociaż nadzieję że dopiekł się i będzie dobry… (piekłam dokładnie tak jak w przepisie)

    • Marta
      Autor
      11 maja 2020 / 12:33

      Każdy piekarnik jest inny i zawsze trzeba obserwować ciasto, mam nadzieję, że pomimo przeszkód sernik smakował 🙂

    • Klaudia
      21 grudnia 2020 / 18:51

      Witam,
      Właśnie przymierzam się do zrobienia tego sernika i zastanawiam się w jakim sklepie dostanę ten ser w wiaderku ” mój ulubiony” ??? Może któraś z Pań wie 🙂

      • Marta
        Autor
        22 grudnia 2020 / 13:22

        Np. Intermarche, Auchan, czasem jest również w Tesco i w Chacie Polskiej 🙂

    • Malwina
      1 maja 2021 / 19:08

      Myślę że się zapadł bo śmietana nie była w temperaturze pokojowej tylko z lodówki.

      • Marta
        Autor
        4 maja 2021 / 9:15

        Tak, składniki powinny być w temp. pokojowej 🙂

  11. Daria
    11 maja 2020 / 13:08

    Przepyszny, robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi. Na stałe zagościł w naszym domu. Podawałam z musem malinowym, wiórkami kokosowymi, czekoladą deserową lub płatkami migdałowym, pokruszoną chałwą. Zawsze wyborny.

    • Marta
      Autor
      13 maja 2020 / 2:17

      Ogromnie się cieszę, a wszystkie pomysły na wykończenie brzmią super 🙂

    • JUSTYNA
      26 października 2020 / 11:02

      Na jaką formę jest ten przepis?

      • Marta
        Autor
        27 października 2020 / 10:44

        Tak jak opisałam piekłam w tortownicy 25 cm, ale polecam większą np. 27-28cm, bo wychodzi bardzo wysoki 🙂

  12. Sara
    17 maja 2020 / 13:52

    Czy można ten sernik zrobić na ciasteczkowym spodzie?:)

    • Marta
      Autor
      18 maja 2020 / 1:31

      Tak 🙂

  13. Iza
    31 maja 2020 / 19:54

    Sernik jest faktycznie bardzo dobry, kremowy, delikatny. Warto wybrać większą tortownicę, 25 cm jest troszeczkę za mała. Polecam przepis, na pewno będę z niego korzystać częściej.

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2020 / 12:20

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  14. Paulina
    8 czerwca 2020 / 14:41

    Także mi sie udał 😊 bardzo kremowy nie za słodki zapisuje 😊

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2020 / 18:12

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  15. Marta
    10 czerwca 2020 / 8:23

    Ten sernik jest znakomity 🙂 Chcę go zrobić ponownie w dużej blaszce i potrzebuję prawie podwójnej porcji. Ile czasu powinnam go wtedy piec?

    • Marta
      Autor
      11 czerwca 2020 / 0:23

      Jeśli blaszka będzie większa to pomimo zwiększenia składników na wysokość sernik się nie zmieni, więc czas pieczenia pozostanie ten sam 🙂

  16. Monika
    11 czerwca 2020 / 19:50

    U mnie niestety wyszło płynne i nie zastygło 🙁
    Podczas pieczenia kipiała woda, a po nocy w lodówce nad w środku była woda 🙁

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2020 / 2:04

      Coś poszło nie tak, jeśli trzymałaś się ściśle przepisu być może był jakiś problem ze składnikami, bo kipiąca woda podczas pieczenia nie jest normalnym zjawiskiem 🙁

      • Zuza
        15 grudnia 2020 / 19:53

        Ja mam dzisiaj to samo, ser z Piątnicy i wszystko według składu :/

        • Marta
          Autor
          16 grudnia 2020 / 15:04

          Niestety nie wiem co mogło być przyczyną 🙁 Piekłam ten sernik wielokrotnie i to jeden z moich “pewniaków” 🙂

  17. Ewa
    18 lipca 2020 / 12:42

    Zamiar mąki pszennej dodałam ryżową i miałam wersję bezglutenową 🙂
    Wyszedł obłędny a mój chłopak powiedział, że to najlepszy sernik jaki zrobiłam!!

    • Marta
      Autor
      20 lipca 2020 / 13:56

      Super pomysł, cieszę się bardzo, że posmakowało 🙂

  18. mirynka1
    23 lipca 2020 / 18:32

    A czy tą śmietanę z cukrem smarujemy na ciepłej górze, czy ma nieco przestygnąć….

    • Marta
      Autor
      23 lipca 2020 / 23:29

      Smarujemy od razu, bez czekania, bo później wraca do piekarnika 🙂

  19. Aleksandra
    29 lipca 2020 / 13:31

    Dzień dobry 🙂
    Przepis jest wspaniały. Chcę go zrobić, bo długo szukałam odpowiedniego przepisu, a ten – ideał! Jednakże mam mniejszą formę, 20 cm i wobec tego bardzo proszę o radę do ilu zmniejszyć proporcje. Czy zamiast kilogramu twarogu president można np dwa 250g półtłustego? Bardzo proszę o odpowiedź

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:33

      Bardzo mi miło 🙂 proporcje należy przeliczyć porównując pola blach 🙂

  20. Gosia96
    15 września 2020 / 14:00

    Dzień dobry, jeśli zrobie ten sernik z dwóch porcji na większą blaszkę to czy czas pieczenia będzie taki sam?

    • Marta
      Autor
      17 września 2020 / 10:07

      Jeśli blacha będzie dwa razy większa to tak, sernik pozostanie tej samej wysokości 🙂

  21. 1 listopada 2020 / 13:48

    Używam tylko sera z Piątnicy i zawsze wychodzi.Zmodyfikowałam przepis.Dodaję erytrythol,nie cukier i mąķę migdałową z kokosową.Z żurawiną też jest pyszny.Mbiam

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 9:47

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Przy takich zmianach jest do tego zdrowszy, super 🙂

    • Kasia
      21 grudnia 2020 / 19:58

      Witam, a jakie proporcje mąki kokosowej i migdałowej , żeby sernik był kremowy?

      • Marta
        Autor
        22 grudnia 2020 / 13:21

        Na kremowość sernika bardziej wpływa tu sposób pieczenia 🙂 Nie próbowałam z innym rodzajem mąki 🙁

  22. Justyna
    10 listopada 2020 / 22:59

    Czy ten sernik ma być taki blady ??

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2020 / 11:37

      Taki wyszedł 😉

  23. Ika
    1 grudnia 2020 / 9:24

    Czy dodanie śmietanki jest konieczne? Czy zamiast cukru mozna uzyc miod?

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2020 / 12:16

      Śmietanka konieczna do sernika, warstwę wierzchnią można zmienić 🙂 Z miodem nigdy nie próbowałam…są ciasta, gdzie bym się nie wahała, ale przy tym delikatnym serniku na pewno smak się zmieni 🙁

  24. Dorota
    20 grudnia 2020 / 20:33

    Przepis mi się podoba. Boję się jednak czy w 120 oC się upiecze. Nie można w wyższej temp. piec troszeczkę krócej?

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2020 / 23:52

      Pieczenie w niskiej temperaturze to właśnie sekret kremowości tego sernika 🙂 można spróbować “normalnie” 🙂

      • DOROTA
        21 grudnia 2020 / 15:49

        dziękuję … próbuję w niskiej

        • Marta
          Autor
          22 grudnia 2020 / 13:24

          Super, proszę dać znać jak posmakowało 🙂

  25. Anulka
    21 grudnia 2020 / 16:03

    W końcu upiekłam i ja! Dołączam go grona wsyzstkich ochów i achów nad tym serniczkiem ❤️

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2020 / 13:24

      Bardzo się cieszę 🙂

  26. Maja
    22 grudnia 2020 / 0:18

    Co zrobić, żeby przy nakładaniu pianki sernik nie opadł? Niestety nagła różnica temperatur nie wpływa na niego korzystnie.

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2020 / 13:19

      Sernik jest pieczony w niskiej temperaturze, więc nie opadnie 🙂 Śmietanę nakładam wysuwając delikatnie tortownicę z piekarnika i trwa to dosłownie chwilę 🙂

    • Jowita
      22 grudnia 2020 / 14:00

      A ja w ogóle nie daję tej pianki zamiast tego na koniec polewa z białej czekolady albo na bogato w formie toru bita śmietana i moim zdaniem pasuje super 🙂

      • Marta
        Autor
        22 grudnia 2020 / 21:25

        Brzmi równie pysznie 🙂

      • Anna
        1 kwietnia 2021 / 20:57

        Czy można zastąpić kwaśną śmietanę słodką 18 na przykład. Nie doczytałam, że powinna być kwaśną, a w lodówce mam tylko 18.

        • Marta
          Autor
          1 kwietnia 2021 / 23:38

          Słodka śmietanka 18%? Niestety nie używałam, czy ona ma gęstą konsystencję? Ze śmietankowej polewy można zrezygnować zupełnie lub zastąpić musem owocowym, polewą czekoladową itp. 🙂

  27. Jaga
    22 grudnia 2020 / 18:21

    Przepyszny !

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2020 / 21:25

      Super, że posmakował 🙂

  28. Katarzyna
    23 grudnia 2020 / 21:23

    Witam, czy po schłodzeniu sernik można przechowywać już później na zewnatrz?

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2020 / 0:36

      Poza podaniem na stole, zawsze przechowuję w lodówce 🙂

  29. Jola
    24 grudnia 2020 / 1:33

    Witam, a czy zamiast ekstraktu z wanilii można dodać olejku waniliowego lub śmietankowego i jeśli tak to w jakich proporcjach?

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2020 / 13:11

      Tak, można dodać, ale niestety nie używam, więc nie pomogę z ilością 🙁 można również pominąć 🙂

  30. Pam
    28 grudnia 2020 / 11:18

    Na święta piekłam juz dwa razy !!! Na sylwester znow sie dopraszają to jest absolutny hit przepis poszedł w świat 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2020 / 13:13

      Ogromnie mi miło 🙂

  31. gość
    28 grudnia 2020 / 21:05

    Postąpiłam według przepisu , sernik pięknie wyrósł po czym bardzo opadł 🙁 mam nadzieję że będzie chociaż smakować :c

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2020 / 13:17

      Również mam nadzieję, że posmakował 🙂

  32. 31 grudnia 2020 / 9:38

    Wyszedł cudnie,dodałam brązowego cukru do śmietany na wierzchu przez co ma złocisty kolor i pokruszone mleczna czekoladę z kawałkami karmelu😊🥰

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2021 / 18:04

      Brzmi super 🙂 cieszę się, że posmakowało 🙂

  33. 31 grudnia 2020 / 17:39

    Przepis jest rewelacyjny ! Mój sernik z tego przepisu wyszedł rewelacyjnie, jest przepyszny! Pierwszy raz w życiu robiłam sernik i jestem zadowolona z efektów 🙂
    Bardzo dziękuję za przepis! 🙂 cała rodzinka się zajada serniczkiem 🙂 Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2021 / 18:07

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

  34. Agata
    4 stycznia 2021 / 16:39

    Mój pierwszy sernik i od razu sukces bardzo dziękuję 🙂 na wierzchu dałam zwykłą polewę z czekolady i kremówki 🙂

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2021 / 16:54

      Bardzo się cieszę 🙂

  35. Mati
    15 stycznia 2021 / 12:21

    Najlepszy sernik jaki jadłam i wyszedł jak na zdjęciu a nie mam umiejętności cukierniczych 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2021 / 14:07

      Super, bardzo mi miło 🙂

  36. AW
    19 stycznia 2021 / 16:01

    Robiłam pierwszy ale zdecydowanie nie ostatni raz. bez spodu i bez góry. Konsystencja musu, przepyszne- mój mąż jest zachwycony ! Dziękujemy:)

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2021 / 16:30

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

  37. Marta
    20 stycznia 2021 / 21:34

    Co jeśli środek sernika jest nadal “luźny ” ? Wydłużyć czas pieczenia w 120st ? Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2021 / 10:37

      Jeśli jest mocno “luźny” to wydłużyć czas pieczenia, ale w przypadku gdy boki są już ścięte, a środek delikatnie trzęsący będzie ok, sernik będzie się jeszcze dopiekał podczas studzenia w piekarniku 🙂

  38. Agata
    4 lutego 2021 / 11:16

    Zdecydowanie hit, upiekłam dla koleżanki z pracy i wszyscy się zajadali 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2021 / 13:01

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  39. 14 lutego 2021 / 12:47

    cześć Marto, zrobiłem ten sernik. O dziwo podniosło mi go w piekarniku, a potem opadł. Mimo wszystko był przekremowy i wszyscy zachwalali. W ogóle ten przepis jest bardzo plastyczny i można sporo z nim eksperymentować. Polecam podawać go z gorącym sosem truskawkowym. w sam raz, żeby się pozbyć zeszłorocznym mrożonek 😀
    I i robiłem na twarogu sernikowym z Presidenta. Czyli da się.
    Zima ma tę zaletę, z można chłodzić na balkonie 😀
    Dzięki mocno.

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2021 / 11:04

      Super, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

  40. Magdalena Wyrzykowsak
    2 marca 2021 / 22:12

    Witam sedecznie
    Czy moge ten sernik zrobic tylko z serem mascarpone,bez uzycia sera bialego?

    • Marta
      Autor
      3 marca 2021 / 11:13

      Ten konkretnie ma tak przygotowane proporcje, aby pasowały z twarogiem 🙂 Ale można spróbować modyfikować, tylko że powstanie zupełnie inny sernik 😉

      • Magdalena Wyrzkowska
        3 marca 2021 / 18:46

        Dziekuje🙂

  41. Daria
    12 marca 2021 / 10:55

    Dzień dobry, czy można upiec sernik w prostokątnej blaszce zamiast w tortownicy? Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      12 marca 2021 / 11:28

      Oczywiście 🙂 ale w zależności od jej wielkości być może trzeba będzie zwiększyć/zmniejszyć proporcjonalnie liczbę składników 🙂

  42. Marta
    2 kwietnia 2021 / 9:03

    Dzień dobry
    Czy można zrobić ten sernik na kruchym cieście?

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:24

      Tak 🙂

  43. Ania
    3 kwietnia 2021 / 13:38

    Dziękuję za ten przepis, sernik jest idealny! Od Bożonarodzeniowych Świąt piekę go już z piąty raz, jest przepyszny i cała rodzina się zachwyca, nawet największe niejadki słodkości ;). Troszkę go zmodyfikowałam i do masy serowej dodaję tabliczkę roztopionej białej czekolady i piekę w kąpieli wodnej przy zachowaniu tego samego czasu i temperatury, aby uniknąć pęknięć na wierzchu. Jeszcze raz ogromne podziękowania dla autorki :))

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:28

      Bardzo mi miło, że okazał się takim hitem 🙂 Z dodatkiem czekolady na pewno smakuje rewelacyjnie 🙂 Pozdrawiam 🙂

  44. Ania
    3 kwietnia 2021 / 21:26

    Robiłam kolejny raz sernik-zawsze wychodził idealnie. Dzisiaj mi wykipiał, pierwszy raz 🙁

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:36

      Czy zmieniła Pani rodzaj sera? 🙁

  45. Magdalena
    8 kwietnia 2021 / 17:42

    Czy można użyć samego serca mascarpone?

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2021 / 11:20

      Obawiam się, że nie, będzie zupełnie inna konsystencja masy 🙁

  46. Barbara
    12 kwietnia 2021 / 20:22

    Sernik wyszedł pyszny. Jefyma uwaga w opisie nie jest wspomniana śmietana kremówka. Ja ha dałam na samym początku ale jak ktoś nie jest zawodowym cukiernikiem może jej nie dać

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2021 / 23:25

      Cieszę się, że posmakował 🙂 Śmietanka jest opisana podczas przygotowania: “Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania).” 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
25 + 9 =