Kontakt

blog kulinarny

Kremowy sernik z mascarpone

Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!


sernik

Składniki (powinny być w temp. pokojowej):

  • 1 kg twarogu president (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
  • 250 s serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

Składniki na śmietankową piankę :

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę. Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.

Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 stycznia, 2013
Kategorie: Ciasta, Serniki, Top 10

250 komentarzy

  1. Właśnie wstawiłam do piekarnika 🙂
    Oczywiście pozmieniałam co nieco kierując się uwagami z komentarzy, tzn. mąkę dałam orkiszową pełnoziarnistą, zamiast cukru ksylitol, z braku waniliowego – domowy ekstrakt cytrynowy, z braku kremówki (sklepy dzisiaj zamknięte) – gęste mleczko kokosowe. No i na wierzch dam tartą gorzką czekoladę. Wiem, że w rezultacie będzie to zupełnie inny sernik, ale na pewno będzie mi smakował, tym bardziej, że już dawno nie jadłam żadnego ciasta 🙂
    Dziękuję za inspirację 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że posmakował 🙂

  2. Magda

    Wlasnie wyjelam z piekarnika po ostygnieciu i niestety opadl bardzo duzo. Podczas pieczenia byl ogromny a teraz 1/3 opadl… Ale dobry w smaku

    1. Marta

      To bardzo dziwne, bo to ten z tych serników, które nie wyrastają zbyt mocno, więc później nie opadają… Najważniejsze, że posmakował 🙂

  3. Witam,czy może być zamiast ekstraktu waniliowego ser waniliowy z kubełka?

    1. Marta

      Hmm nie wiem, czy dobrze rozumiem Pani pytanie 🙂 ekstraktu nie można zastąpić serem, ale zamiast ekstraktu można dodać ziarenka wanilii lub aromat waniliowy, opcjonalnie całkiem go pominąć 🙂

  4. Monia

    Sernik jest genialny!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Beata

    Dzień dobry, właśnie piekę to cudo. czy jeśli nie robię śmietanki na górze, to mam piec to jeszcze ponad te 90min. ?

    1. Marta

      Nie, wtedy już nie dopiekamy 🙂

  6. Dorota

    Sernik jest wspaniały pozdrawiam 🙂 zrobiłam na spodzie z ciasteczek wiec jeszcze wyzszy 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, ze posmakował 🙂

  7. Jagienka

    Przepyszny polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂

  8. JADWIGA

    SERNICZEK JEST CUDOWNY KREMOWY JAK CHMURKA!!!

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  9. AGATA

    Mniam sernik jest super polecam 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakował 🙂

  10. Julia

    Wspaniały sernik i prosto się robi, dałam spód z ciasteczek i masła.

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  11. Marta Xenia

    Jakie wymiary blaszki?

    1. Marta

      Użyłam tak jak pisałam w poście, tortownicy o średnicy 25 cm, ale można większej, bo sernik wychodzi bardzo wysoki 🙂

  12. Aga

    czy można zastąpić mąkę innym składnikiem? Jesteśmy na diecie bezglutenowej.

    1. Marta

      Można zastąpić mąką bezglutenową np. mieszanką ziemniaczanej i innej – ryżowej, kokosowej itp.

    1. Marta

      Dziękuję!!! 🙂

  13. Iwo

    Przepraszam czy ja dobrze zrozumiałam ma się piec 2godz to chyba za długo

    1. Marta

      Nie, bez obaw, tak jest idealnie 🙂 Proszę zauważyć jak niska jest temp. pieczenia, a wysoki sernik, który musi uzyskać odpowiednią konsystencję 🙂

  14. Jadia

    Witam, a czy na forme 25x 35 myśli pani że wyjdzie dużo mniejszy? Mam dużą rodzinkę i taka tortownica 25 śr. będzie napewno za mała. Zastanawiam się czy nie dodać troszkę więcej sera i jeszcze jeden serek mascarpone.

    1. Marta

      Na pewno byłby niższy. Aby pozostał tej wysokości proponowałabym zrobić z 1,5 porcji, tylko trzeba zmieniać proporcje wszystkich składników np. 1,5 kg twarogu, 9 jajek itd. a nie tylko zwiększyć sam dodatek sera lub mascarpone 🙂

  15. Doris

    Dodajemy całe jajka, czy żółtka osobno a pianę z białek osobno? Przymierzam się upiec.

    1. Marta

      W całości 🙂

  16. Renata

    Sernik jest ekstra nic nie opadł jestem dumna 🙂

    1. Marta

      Super, cieszę się, że posmakował 🙂

  17. Aneczka

    Sernik zrobiłam na święta z podwójnej porcji. Jest wyśmienity!!

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂 🙂 🙂

  18. Iwona

    Zrobiłam z serem trzykrotnie mielonym.
    Wyszła masakra.
    Już jak kręciłam to widziałam,że będzie problem.
    Te sery w wiaderku sa bardzo rzadkie,więc się ładnie łączą z mascarpone, ale jesli chce się dac prawdziwy mielony twaróg, to nie polecam.
    Może kiedyś spróbuję z presidentem,ale na razie zniechęciłam się….

    1. Marta

      Niestety, aby dobrze się połączyły twaróg musi być dobrze zmielony 🙁 Można też zmiksować go blenderem wtedy ma idealnie gładką konsystencję 🙂 Mam nadzieję, że się Pani nie podda i da mu jeszcze szansę, bo warto 🙂

  19. Kodi

    Rewelacja fajny kremowy i nic nie opada a przy moich umiejętnościach to nie lada wyczyn 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  20. karo

    Super serniczek 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  21. Gosia

    Wspaniały przepis wyszedł idealny ❤️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
23 − 23 =


Top