Kremowy sernik z mascarpone

Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!


sernik

Składniki (powinny być w temp. pokojowej):

  • 1 kg twarogu np. Mój Ulubiony (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

Składniki na śmietankową piankę :

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (bez ubijania, prosto z opakowania). Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.

Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego : )

Komentarzy: 477

  1. nowinka
    21 stycznia 2013 / 21:43

    Mniam ale musi byc dobry !

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2013 / 20:55

      Polecam 🙂

  2. Alutka
    22 stycznia 2013 / 12:42

    Fajnie wyglada 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2013 / 20:57

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Isia
    20 grudnia 2013 / 11:09

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2013 / 12:12

      Miło mi, że posmakował 🙂

  4. Milena
    31 grudnia 2013 / 12:18

    Pyszny polecam a tez wole tradycyjne, fajnie cos zmienic 🙂

    • Marta
      Autor
      1 stycznia 2014 / 15:53

      Zdecydowanie, warto poszerzać kulinarne horyzonty 🙂

  5. Ania
    15 kwietnia 2014 / 12:45

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2014 / 21:38

      🙂

  6. Lucy
    13 września 2014 / 17:45

    Wspaniały jest!!!

    • Marta
      Autor
      14 września 2014 / 20:29

      Cieszę się, że smakował 🙂

  7. Karolina
    21 stycznia 2015 / 15:32

    Wygląda cudnie. Wypróbuję na pewno. Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2015 / 19:42

      Będzie mi bardzo miło 🙂 Również pozdrawiam!

  8. Inga
    21 stycznia 2015 / 16:47

    Ideał!!!!

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 18:51

      Dziękuję <3

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 18:51

      Dziękuję i gorąco polecam jest pyszny! 🙂

  9. 21 stycznia 2015 / 22:59

    jak perfekcyjnie bialutki, i lekki jak puch się wydaje 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 23:20

      Właśnie taki biały bardzo mnie zachęcił 🙂 wprost rozpływa się w ustach 🙂

  10. 22 stycznia 2015 / 21:40

    O mamuniu, ależ on wygląda… Zjadłabym 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2015 / 22:37

      Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  11. 25 stycznia 2015 / 21:09

    ja pikole!!!! wygląda zajebiście, MARTA !!
    jak z dobrej gazety kulinarnej, zaś Ci wyszło ;p;p;p

    Rewelacja!

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2015 / 22:18

      Ola Ty wiesz, że ja się rozpływam po Twoich komentarzach!!!!!!!!!!! 😀 dzięki:***

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2015 / 1:21

      Dziękuję i mam nadzieję, że dasz się skusić 🙂

  12. 31 stycznia 2015 / 23:21

    Oj kawałka sernika nie odmówię!

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2015 / 23:37

      Ja również, nigdy 🙂

  13. Stała czytelniczka
    3 lutego 2015 / 11:19

    Smakuje tak pysznie jak wygląda i rzeczywiście prosty do zrobienia choć miałam obawy! Goście byli zachwyceni smakiem i tym, że wyszedł tak pięknie biały :):)

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2015 / 19:08

      Bardzo się cieszę, że sernik się udał i wszystkim smakował 🙂

  14. Irmina
    3 marca 2015 / 17:55

    Pięknie wygląda ten sernik. Chetnie zrobię, tylko proszę mi powiedziec co można użyć zamiast tego ekstraktu waniliowego, bo dlugo musialabym czekać

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 21:48

      Można pominąć, lub dodać same ziarenka wanilii 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2015 / 21:48

      Można pominąć lub dodać same ziarenka z wanilii 🙂

  15. ela
    10 października 2015 / 17:23

    Witam właśnie dzis zrobiłam pani sernik. W trakcie pieczenia wyrosl piękny wysoki.pozostawilam go do ostygnięcia w piekarniku i niestety bardzo opadl😞

    • Marta
      Autor
      10 października 2015 / 22:37

      Z moich obserwacji mogę podpowiedzieć, że aby sernik nie opadał warto zadbać, aby składniki były w temp. pokojowej. Te z lodówki wystarczy wyjąć 2-3 godziny wcześniej. Tak jak Pani wspomina ważne jest również studzenie – sama również zostawiam zawsze sernik w piekarniku i uchylam drzwiczki 🙂 Ostatnią rzeczą, która przychodzi mi do głowy jest duże napowietrzenie, im dłużej sernik miksujemy tym więcej zawiera w sobie powietrza, co powoduje późniejsze opadanie. Nawet jeśli zadbamy o wszystkie składowe podane powyżej, czasem zdarzy się tak, że mimo to sernik opadnie, ale taki już ich urok 🙂 Mam jednak nadzieję, że smakował, bo to jest najważniejsze 🙂

  16. Irmina
    15 października 2015 / 17:41

    Czy można pominąć mąkę? Chciałabym zrobić dla koleżanki która nie może jeść glutenu.

    • Marta
      Autor
      15 października 2015 / 21:04

      Proponuję zastąpić mąką bez glutenu np. ziemniaczaną (ok. 2,5 łyżek powinno wystarczyć 🙂 )

  17. 9 listopada 2015 / 10:51

    W smaku był przepyszny no właśnie jedynie niziutki ale spróbuje jeszcze raz tym razem upiekę go w łaźni wodnej ponoć wtedy nie opada i nie pęka

  18. ela
    16 listopada 2015 / 21:47

    Co nowego mogę powiedziec to że w tej lazni opadł równomiernie i nie popękał. Produkty miałam zagrzane. Chyba blaszka za duza ale smak i tak przebija wszystko wielkość mi nie przeszkadza😊

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2015 / 22:27

      Bardzo mi miło, że sernik smakował 🙂

  19. Karo
    24 listopada 2015 / 13:05

    Przepyszny!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 22:27

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  20. Milena
    29 listopada 2015 / 1:50

    Cudowny, wprost rozpływa się w ustach 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:37

      Bardzo mi miło, że zasmakował 🙂

  21. jess
    7 stycznia 2016 / 23:57

    Kremowy i delikatny rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2016 / 1:12

      Określenie „kremowy i delikatny” idealnie oddaje jego urok 🙂

  22. minia
    8 stycznia 2016 / 0:00

    Pycha, sernik idealny 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2016 / 1:10

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  23. kredka_a
    20 stycznia 2016 / 0:21

    Delikatny wprost rozpływa się w ustach mój typ 🙂

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2016 / 21:57

      Super, u nas również jest uwielbiany 🙂

  24. Katarzyna Rynkiewicz
    17 marca 2016 / 17:17

    Witam czy piecze się go w termoobiegu??? Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      17 marca 2016 / 17:35

      Tak jak wspominałam w opisie przygotowania, piekę z górną i dolną grzałką 🙂 Wszystkie serniki piekę bez termoobiegu 🙂 Pozdrawiam 🙂

  25. Ola
    26 kwietnia 2016 / 16:13

    Witam 😉
    Zamierzam pominąć śmietankową piankę i tutaj nasuwa mi się parę pytań…
    Czy mam piec te 20 minut dłużej? Czy wyjąć po takim czasie jak w przepisie zanim dało się piankę?
    Czy muszę go chłodzić w lodówce? I jeżeli tak to czy koniecznie tak długo?
    Oczywiście zależy mi żeby wyszedł jak najpyszniejszy 🙂

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2016 / 21:24

      Proszę obserwować, czy masa się zetnie – całe dopiekanie 20 minut nie będzie pewnie konieczne za to chłodzenie w lodówce to już element obowiązkowy, schłodzony smakuje zdecydowanie najlepiej 🙂 Myślę, że ok. 6 godzin wystarczy 🙂

  26. Ewelina
    23 czerwca 2016 / 23:23

    Mój sernik w ogóle nie wyszedł biały, spiekł się z góry, wyrósł krzywo, opadł przy nakładaniu śmietanki… eh, taki ze mnie cukiernik :/

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2016 / 0:22

      Najważniejsze to się nie poddawać, trening czyni mistrza! 🙂 Pamiętałaś, aby zmniejszyć temp. do 120 C?

  27. olka
    1 lipca 2016 / 22:38

    Wyszlo cudo puszysty i delikatny
    Czesciej bede zagladac na twoja stronke
    Masz nowego fana
    Dziekuje za przepis
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2016 / 18:37

      Bardzo mi miło, super, że posmakowało i będziesz zaglądać częściej :)))

  28. Agata
    4 lipca 2016 / 14:44

    A ta śmietanka 30% to być ubita przed dodaniem do masy ?

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2016 / 18:36

      Nie 🙂

  29. 13 sierpnia 2016 / 15:10

    Najlepszy sernik jaki jadlam, wywazony , kremowy i aksamitny .Jest pyszny i banalny , ja daje wiecej maskarpone a mniej twarogu i jest odjazd, dziewczyno jestes sernikowym maestro!

    • Marta
      Autor
      14 sierpnia 2016 / 17:16

      Bardzo dziękuję!!! 🙂 cieszę się, że smakowało 🙂

  30. Ania
    8 października 2016 / 12:37

    Zrobiłam wczoraj sernik, wyszedł idealnie- bialutki, opadł może z pół centymetra. W smaku bardzo dobry 🙂

    • Marta
      Autor
      8 października 2016 / 22:07

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

  31. Sylwia
    8 października 2016 / 16:20

    Sernik rewelacja ja dodaje jeszcze spód z herbatników i jest ideał

    • Marta
      Autor
      8 października 2016 / 22:09

      Super, że posmakował 🙂 spód z herbatników zawsze na tak 🙂

  32. Ala
    17 października 2016 / 9:54

    Sernik jest przepyszny!!!

    • Marta
      Autor
      17 października 2016 / 13:22

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  33. marti
    8 listopada 2016 / 13:19

    Ideał, super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2016 / 23:13

      Bardzo bardzo mi miło 🙂

  34. Czytelniczka
    10 listopada 2016 / 21:39

    A po ilu minutach sernik powinien urosnąć?

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 23:12

      Trudne pytanie, bo nigdy tego nie kontrolowałam 🙂 podczas pieczenia zajrzałam przez szybę piekarnika i był już wyrośnięty, ale nie wiem ile czasu minęło 🙂 to jak sernik rośnie zależy też od piekarnika i od tego jak bardzo „napuszone” było surowe ciasto 🙂

  35. Olga
    15 listopada 2016 / 23:53

    Bezbłędny przepis 🙂 smak jak w najlepszej cukierni 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 0:55

      Jaka super rekomendacja, dziękuję 🙂

  36. Mila
    7 grudnia 2016 / 21:35

    Chciałabym upiec ten sernik w kwadratowej blaszce 24×24. Czy mogłabym prosić o informację jak powinnam zmniejszyć proporcje?

    • Marta
      Autor
      7 grudnia 2016 / 22:36

      Zrobiłabym z takich samych proporcji 🙂

  37. Kasia
    17 grudnia 2016 / 1:13

    Sernik jest wspaniały!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 23:55

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  38. Aga
    20 grudnia 2016 / 20:38

    Cudowny, delikatny i kremowy zdecydowanie najlepszy jaki piekłam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2016 / 23:33

      Bardzo mi miło, super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  39. Basia
    21 grudnia 2016 / 16:50

    Pieklam wiele razy i zawsze sie udaje w tym roku na swieta tez bedzie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 0:08

      Super, bardzo mi miło 🙂

  40. Iwona
    21 grudnia 2016 / 20:47

    Według tego przepisu robię sernik po raz piąty🙂Posypuję go workami kokosa i robię spód z kruchych ciasteczek🙂Wyszedł mi za pierwszym razem i moja rodzina go uwielbia 🙂W tym roku na Święta też będzie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 0:10

      Bardzo mi miło! 🙂 piąty raz oznacza, że mocno przypadł do gustu co ogromnie cieszy 🙂 Super pomysł z dodatkiem kokosa i ciasteczkowym spodem 🙂 Pozdrawiam świątecznie 🙂

  41. Lena
    23 grudnia 2016 / 1:08

    Wyszedł pyszny dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:21

      Super, że posmakował 🙂

  42. Pola
    23 grudnia 2016 / 14:42

    Pychotka ufff święta jednak się odbędą 😉 wesołości!!!

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:23

      :))) Bardzo mi miło 🙂 Wesołych Świąt!

  43. Kasia
    25 grudnia 2016 / 21:40

    Upiekłam przed wczoraj, całą noc chłodził się w lodówce, wyszedł idealny i idealnie smakuje 🙂 Dziękuję za ten przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:28

      Bardzo się cieszę, że tak świetnie się sprawdził 🙂 Wesołych Świąt!

  44. Ewa
    26 grudnia 2016 / 15:34

    Dzięki wielkie za przepis. Zmieniłam tym że do sera dodałam trochę oleju, aromatu pomarańczowego I śmietankowego. A do polewy smietanowej dodałam migdałów w płatkach I zwiększyłam temp pieczenia gdy już ją wyłożyłam na ciasto. Wyszedł wyśmienity. To mój pewniak jest. 🙂 pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:43

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 chętnie wykorzystam modyfikację z dodatkiem migdałów, na pewno świetnie pasowały 🙂

  45. Ania
    27 grudnia 2016 / 12:17

    Idealny sernik i idealny przepis bo udał się nawet mnie 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:45

      Super, ten sernik zawsze się udaje 🙂

  46. Luiza
    30 grudnia 2016 / 0:44

    Ten sernik jest super 🙂 Polecam dodać do niego sos czekoladowy i mus z truskawek pięknie kompnują się z bielą i smak poezja 🙂 Lepszy niż z cukierni 🙂

    • Marta
      Autor
      31 grudnia 2016 / 2:16

      Super, że posmakował 🙂 Mus i sos brzmią pysznie 🙂

  47. Jola
    2 stycznia 2017 / 0:48

    Serniczek wyszedł pyszniutki 🙂

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2017 / 12:21

      Super, że posmakował 🙂

  48. Kinia
    4 stycznia 2017 / 20:27

    W smaku pycha 🙂 i wyszedł mi równy jak stół co uważam za sukces 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:41

      Bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 16 =