Kruche ciasto ze śliwkami

Tradycyjne kruche ciasto ze śliwkami i bezą z przepisu mojej Mamy. Zawsze się udaje, świetnie smakuje również z innymi owocami. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, a do tego efektowne i pyszne. Przepis na dużą blachę. Polecam!!!

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami – film z przygotowania

Kruche ciasto ze śliwkami przepis

Kruche ciasto (blaszka 23×33 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 5 żółtek

Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami

Masło pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (proporcje ok. 2/3 i 1/3) Większą część przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, mniejszą przełożyć do zamrażarki. Blachę z ciastem schłodzić w lodówce przez 60 min. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C (góra-dół) przez 20 min.

Dodatkowo:

  • 700-800 g śliwek
  • 15 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka )

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Pokroić w mniejsze kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i ułożyć na podpieczonym cieście.

Beza:

  • 5 białek
  • 185 g cukru

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania gładkiej, lśniącej bezy. Cukier powinien być całkiem rozpuszczony. Ubitą bezę przełożyć na warstwę śliwek.

Za wierzch zetrzeć ciasto schłodzone w zamrażarce. Piec w 180° C (góra-dół) przez 40 minut.

Smacznego!

Ciasto ze śliwkami
Przepis na kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami prosty przepis
Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami

Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj – przepisy na ciasta oraz na moim Instagramie .

Komentarzy: 22

  1. Aga
    21 września 2024 / 15:26

    Ślinię się teraz do monitora 🙂 Cudo!

    • Marta
      Autor
      25 września 2024 / 23:35

      Bardzo mi miło, że ciasto przypadło do gustu, pozdrawiam i polecam 🙂

  2. Jadwiga
    21 września 2024 / 19:34

    Wygląda bardzo apetycznie.

    • Marta
      Autor
      25 września 2024 / 23:35

      Dziękuję i polecam 🙂

  3. Kasia
    22 września 2024 / 19:49

    Ciasto pyszne na pewno powtórzę 😊

    • Marta
      Autor
      25 września 2024 / 23:36

      Super, pozdrawiam 🙂

  4. Asia z mTower
    23 września 2024 / 9:34

    Wygląda super, na pewno spróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2024 / 23:36

      Daj znać jak smakowało 🙂

  5. Monisia
    24 września 2024 / 16:17

    Super przepis to moje początki w kuchni i wyszło pysznie choć obawy były bo wygląda skomplikowanie 🤣 dziękuję za przepis 😊

    • Marta
      Autor
      25 września 2024 / 23:37

      Cieszę się, że ciasto przypadło do gustu i przełamałaś swój strach 🙂 🙂

  6. Aneta
    24 września 2024 / 23:52

    Ciacho super, fajne kruche no i śliwki z bezą mniaaam! Mam już zamówienie na kolejne 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2024 / 23:38

      Bardzo się cieszę 🙂 śliwki i kruche ciasto to zawsze udane połączenie 🙂

  7. Aldona
    2 października 2024 / 8:58

    Zrobiłam i ja 🙂 szybko się robi, kruche ciasto pyszne i kruche nie tylko z nazwy mimo że pominęłam etap chłodzenia z braku czasu 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2024 / 1:03

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  8. Niki
    10 października 2024 / 23:46

    Ciasto cudo 🙂 polecam też z malinami mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2024 / 20:00

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Z malinami musiało być równie pyszne 🙂

  9. Fren
    3 lipca 2025 / 21:21

    Pyszne i łatwo się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lipca 2025 / 17:28

      Super, że smakowało 🙂

  10. Gunia
    11 sierpnia 2025 / 17:50

    Ciasto cudowne bardzo dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      11 sierpnia 2025 / 23:24

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  11. Ciasto
    15 sierpnia 2025 / 18:39

    Jak długo należy ubijać białka z cukrem? Ciasto wyszło smaczne, ale beza niestety nawet w połowie nie wyszła taka wysoka jak na zdjęciu, wszystko robione wg przepisu.

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2025 / 20:09

      W zależności od robota kuchennego, może to potrwać ok. 10 minut, ważne aby cukier był całkiem rozpuszczony, czyli niewyczuwalny, co łatwo sprawdzić, kiedy „rozciera się” masę między palcami. Na filmie można obejrzeć jak wygląda dobrze ubita piana 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 + 29 =