Kurczak mocno cytrynowy

cytrynowoziolowy

Przepis dostałam do przestestowania od koleżanki, która podobnie jak ja poszukuje nowych smaków w internecie – na kulinarnych blogach ; )  Lubię zarówno cytrynę jak i kurczaka jednak to połączenie było dla mnie po prostu zbyt kwaśne ; ) Mam jednak nadzieję, że T., który potrafi zjeść ze smakiem cytrynę (dosłownie w całości ; ) doceni to zestawienie ; )  Dla mnie niezbętny jest dodatek w postaci frytek i surówki, aby smak cytryny nieco osłabić ; )

Składniki :

  • 2 pojedyńcze piersi z kurczaka
  • 2,5 cytryny (następnym razem ograniczyłabym się do 1,5 ; )
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano, słodka papryka

Piersi z kurczaka smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie nacieramy papryką, bazylią i oregano. Wkładamy do lodówki na 15 – 20 min .

W tym czasie przygotowujemy naczynie żaroodporne, do którego wyciskamy sok z 1,5 cytryny.

Nagrzewamy piekarnik do 175 C i wkładamy do niego naczynie z sokiem i mięsem. Pieczemy przez ok 20 min, do zarumienienia się mięsa, co jakiś czas podlewając z wierzchu sokiem z cytryny. (Następnym razem chyba z tego zrezygnuje, aby smak cytryny nie był aż tak wyczuwalny ; ) Następnie przykrywamy naczynie folią aluminiową i dopiekamy jeszcze ok. 15 min w temperaturze 150 C.

Smacznego : )

1 komentarz

  1. 20 listopada 2009 / 18:11

    Ja lubię cytrynkę ale w serniku,hahah:D

Skomentuj A. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 12 =