Lasagne


Lasagne z sosem bolońskim

Składniki :


  • 18 płatów makaronu Lasagne
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (użyłam krojone bez skórki)
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego (ok. 400g – 500g)
  • ok. 250 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta cukru
  • olej do podsmażenia, masło do wysmarowania formy

Składniki na sos beszamelowy :

  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 3 – 4 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso i smażyć je,  aż straci różowy kolor. Następnie dodać pomidory z puszki (razem z zalewą), przecier pomidorowy i wymieszać. Dusić pod przykryciem około 30 min, później odkryć i gotować jeszcze przez jakiś czas (ok 10 min). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać cukier, bazylię i oregano. Wymieszać i pogotować chwilę razem.

Osobno przygotować sos beszamelowy: Na małym ogniu w garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwy w następującej kolejności

– płat makaronu (ja wcześniej ugotowałam i wyłożyłam na każdą warstwę po 6 płatów )

-nadzienie mięsne

-starty ser

– cienka warstwa sosu beszamelowego

…itd. Na wierzchu powinien być makaron. Posmarować go pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min w temp. 180 C. Po upieczeniu można dodatkowo polać sosem pomidorowym i udekorować bazylią.

Smacznego : )


Lazania z sosem bolońskim

Komentarzy: 7

  1. 20 września 2009 / 18:23

    Wygląda b.pysznie!:)

  2. Asia
    2 marca 2011 / 19:39

    Polecam dodać jeszcze między warstwy szpinak (młode listki) gdy sa dostępne 🙂 (kładzie się na biały sos)

    • Marta
      Autor
      2 marca 2011 / 21:26

      Muszę wypróbować, bo szpinak pamiętam jak przez mgłę (z przedszkola) i od tej pory nie mam pomysłu jak go smacznie przyrządzić 🙂

  3. Artur
    4 czerwca 2011 / 21:25

    DO SZPINAKU PASUJE JESZCZE SER RICOTTA KTÓRY MOŻNA WYMIESZAĆ Z FARSZEM MIĘSNYM I DO BESZAMELU MOŻNA DODAĆ JESZCZE GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ A DO FARSZU MIĘSNEGO DODAĆ DROBNO STARTĄ WŁOSZCZYZNĘ 🙂

    • Marta
      Autor
      4 czerwca 2011 / 23:22

      Przy takich wskazówkach nie pozostaje mi nic innego jak tylko spróbować : )

  4. Iza
    15 sierpnia 2017 / 15:09

    Przepysznie wyszła dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      16 sierpnia 2017 / 16:15

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

Skomentuj Artur Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 7 =